Thuiszeges zeldzaam bij krakers tussen Kampong en Bloemendaal

Vanavond om 20.30 uur spelen de mannen van Kampong en Bloemendaal hun eerste van mogelijk drie finaleduels in de play-offs om de landstitel. Die wedstrijd is rechtstreeks te zien via hockey.nl/live. Als opwarmertje selecteren we in samenwerking met Gracenote zes opvallende statistieken over beide titelkandidaten.

Thuiszeges schaars

Géén van de laatste elf ontmoetingen tussen deze teams in de reguliere competitie én de play-offs werd gewonnen door de thuisploeg. De laatste keer dat een thuisploeg kon zegevieren was op 10 mei 2015 toen Kampong op de Klapperboom met 3-1 te sterk was voor Bloemendaal in de halve finale van de play-offs.

Trilogie voor Kampong?

Kampong kan zich voor de derde keer op rij kronen tot landskampioen. Dat lukte de club eerder in de periode 1972-1974. De landstitel van 2016-2017 was voor de Utechters de eerste in 32 jaar in de Hoofdklasse Heren en de eerste sinds de invoering van de play-offs.

Bloemendaal thuis ijzersterk

Bloemendaal won de voorbije maanden tien van zijn elf thuiswedstrijden in de reguliere competitie, het meeste van alle clubs in de Hoofdklasse. De enige nederlaag die de ploeg van coach Michel van den Heuvel leed kwam tot stand tegen… Kampong (1-2 op 17 maart). Thierry Brinkman zette Bloemendaal nog wel op voorsprong in dat duel, maar goals van Jip Janssen en Philip Meulenbroek brachten Kampong alsnog de winst.

Meulenbroek op stoom

Geen enkele speler in de Hoofdklasse Heren maakte na de winterstop in de reguliere competitie én de play-offs meer doelpunten dan Kampong-aanvaller Philip Meulenbroek: dertien. De goalgetter heeft nog één goal nodig om zijn beste seizoensproductie te evenaren (veertien goals in 2017-2018).

Bloemendaal snakt naar titel

Bloemendaal won zijn laatste landstitel in 2010. Daarna stond de club nog twee keer in de finale, maar daarin verloor ze van Amsterdam (2011) en Oranje-Zwart (2014). Bloemendaal stapte tot dusverre vijf keer als verliezend finalist van het veld in de play-offs. Alleen Amsterdam leed meer nederlagen in een finale (zeven).

Meeste finales

Bloemendaal staat voor de veertiende keer in de finale om de landstitel. Dat is een record in de Hoofdklasse Heren. Amsterdam volgt met dertien finales. Bloemendaal verloor vijf keer de eindstrijd en zegevierde acht keer, meer dan elke andere club sinds de invoering van de play-offs in 1994-1995.


Wat vind jij? Praat mee...