Bij tiende strafcorner capituleert Almere tegen Bloemendaal

Alles had Bloemendaler Tim Swaen al geprobeerd om de uitblinkende Almeerse doelman Youri Beck te passeren. Links, rechts, hoog. Het maakte niet uit. Beck stond in de weg. Met nog 0:00 op de klok en een 1-1 tussenstand wist de van Tilburg overgekomen strafcornerspecialist dan toch de drie punten binnen te slepen, rechts laag. Een overwinning uit het Almeerse vuur gesleept, die de thuissupporters in rouw dompelde. Toch stopten ze nooit met zingen.  

Verloren Almere-zoon Stijn Jolie (29) was woensdag aanwezig bij de bekerstunt van de voetbalamateurs van Swift tegen de voetbalprofs van Vitesse. De fysiotherapeut bij het Sport Medisch Amsterdam (SMC) in Amsterdam zag op de velden van Swift dat de amateurs na de 0-0 de penalty’s beter namen in een van de grootste bekersensaties in de historie. Het was voor hem inspiratie voor de eerste avondwedstrijd in de Hoofdklasse ooit voor de club die pas hun tweede seizoen op het hoogste niveau speelt. ‘Hoe langer het 0-0 bleef bij Swift-Vitesse, hoe meer iedereen erin ging geloven. Dat is net zoals de wedstrijd tegen Bloemendaal. Dat is een lastig wedstrijdje, maar wat hebben wij te verliezen? Iedereen verwacht toch dat Bloemendaal wint’, zei Jolie voor de wedstrijd tegen zijn oude club.

De teruggekeerde Jolie was zelf degene die meteen liet zien dat hij geloofde in een stunt. Nadat Almere-keeper Youri Beck de eerste strafcorner van topclub Bloemendaal via Tim Swaen met de handschoen had gered, was het Manuel Verga die voor de thuisploeg brutaal de eerste strafcorner versierde. Sinds dit seizoen staat naast talent Terrance Pieters daar nu ook Jolie en die pushte onberispelijk laag binnen. 1-0 voor Almeerse Hockeyclub, zou er een stunt in de lucht hangen na deze brutale start?

Stijn Jolie na de 1-0. Links Manuel Verga, rechts Jonas de Geus. Foto: Frank Uijlenbroek.

De 1-1 voelde als een overwinning

Langzaam nam Bloemendaal de touwtjes in handen. De Spanjaard Xavi Lleonart Blanco soleerde knap de cirkel in, maar zijn pass werd niet afgerond. Daarna bleef Bloemendaal aandringen en dankzij een door de Duitser Florian Fuchs opgezette een-twee moest de Almeerse verdediging een overtreding maken. De strafbal werd door Fuchs zelf benut, die keeper Beck op het verkeerde been zette. Ook de tweede Bloemendaalse strafcorner werd gered door Beck, die in het tweede kwart liggend draaitol Thierry Brinkman stopte, die zichzelf knap had vrijgemaakt. Bloemendaal bleef dominant, maar moest ook toezien hoe de Almeerse HC af en toe plaagstootjes uitdeelde. De ruststand van 1-1 voelde in ieder geval voor de Almeerse supportersclub Allyminati als een overwinning. Ze moesten alleen nog vijfendertig minuten stand houden en keeper Beck moest tot held van deze steeds koudere herfstavond uitgroeien.

Na de rust verdedigde de thuisploeg met hand en tand. De enige echt goede kans was de derde strafcorner voor Swaen, die hij over het doel van Beck pushte. Maar wat Bloemendaal met gevaarlijke spelers als Fuchs, Brinkman en Roel Bovendeert ook probeerde, echt veel open kansen creëerde het niet dankzij knap defensief werk. De gele kaart voor de Zuid-Afrikaan Ryan Crowe van Almere zorgde voor nog meer druk. Fuchs en heel Bloemendaal werden ongeduldig. Fuchs probeerde het nadrukkelijk zelf te forceren, maar werd keer op keer gestuit door de Almeerse defensie. En als de Duitser wel de cirkel binnen leek te glippen, dan was daar verdediger Daan Dekker om hem te stuiten. Waarna Jolie met hoge diagonale ballen weer wat druk wegnam bij de thuisploeg.

Thierry Brinkman nadat keeper Beck zijn inzet heeft gered. Foto: Frank Uijlenbroek

In het vierde kwart kreeg Bloemendaal hun vierde, vijfde en zesde strafcorner, terwijl het thuispubliek al aan het billenknijpen was en bad voor een eerste punt dit seizoen. Maar Jolie liep de vierde uit en de zesde – een push van international Glenn Schuurman – werd met de handschoen gered door Beck, die langzaam die heldenrol begon te vervullen.

Toen Terrance Pieters met een heerlijke individuele actie de pas tweede Almeerse strafcorner haalde, kon iedereen in Flevoland een stunt ruiken, met nog minder dan vijf minuten op de klok. Jolie legde aan, maar pushte net langs de verkeerde kant van de paal. Fuchs foceerde daarna de zevende Bloemendaalse strafcorner. De klok tikte richting de twee minuten. Beck redde weer op Swaen en op de rebound, maar de achtste corner volgde. Beck tegen Swaen was weer een prooi voor Beck, maar toch kwam nog de negende corner, die door Jolie heldhaftig werd uitgelopen. 0:00 op de klok en de tiende en laatste corner voor Bloemendaal. Wat zouden ze doen? Een variant? Nee, toch Swaen, rechts tegen de plank. En toch de drie punten in de tas richting Bloemendaal.

Stijn Jolie was belangrijk voor de thuisploeg en geniet weer van het hockey

Jolie zag met lede ogen hoe zijn oude team er toch met de overwinning vandoor ging. De rechtsachter hield zich vrijdagavond met gemak staande tegen zijn oude club en kon zich verdedigend en aanvallend onderscheiden. Zijn ervaring bracht de thuisploeg bijna een punt. Toen Jolie debuteerde in het eerste team van de club speelde Almere nog Tweede Klasse, drie klassen onder de Hoofdklasse. Hij mag met recht een verloren zoon worden genoemd, die na omzwervingen bij Bloemendaal (twee seizoenen samen met zijn broer Wouter Jolie), Almere (2013-2014) en Hurley (drie seizoenen) voor de tweede keer terugkeerde bij de club die sinds 1979 bestaat en voor het tweede seizoen in de hoogste klasse acteert. Ondanks de degradatie van Hurley wist strafcornerkanon Jolie vijftien keer te scoren in de Hoofdklasse.

Hij koos ervoor om terug te keren bij zijn oude liefde en toen hij naar de fanatieke supporters keek die maar geluid bleven maken, wist hij weer dat hij de goede keuze had gemaakt. ‘Ik heb echt wel getwijfeld of ik weer wilde overstappen. Dat doe ik niet zomaar’, zei Jolie. ‘Ik ben nu 29. Ik had geen zin meer in weer een andere club. Ik vind hockey gewoon heel leuk. En met die jonge honden bij mijn oude club lekker een beetje rond rennen is heerlijk. Het plezier in hockey was een beetje weg bij Hurley, maar is nu weer terug. Het leukst aan Almere blijft de betrokkenheid en de gezelligheid op de club. De club lééft echt bij de leden.’

‘Je weet dat je met Almere veel gaat verliezen. Maar er zijn momenten dat je wel punten gaat pakken en gaat stunten. Dat zijn de waardevolle momenten. Maar is het ook belangrijk om goed met elkaar te blijven spelen, als je veel verliest.’ Wijze woorden van Jolie, die na de derde verliespartij op rij en nul punten uit drie wedstrijden deze woorden meteen in de praktijk kan brengen in de belangrijke wedstrijd zondag tegen het ook puntloze Tilburg. Na de wedstrijd was het team in ieder geval al uitgebreid aan het rekken, met het oog op zondag. Als Almere dan net zo vecht als het vrijdagavond deed tegen Bloemendaal, kan die wedstrijd zomaar de eerste punten van het seizoen opleveren.

Almere – Bloemendaal 1-2 (1-1)

‘6 Stijn Jolie 1-0 (sc)
’14 Florian Fuchs 1-1 (sb)
’70 Tim Swaen 1-2 (sc)


2 Reacties

  1. captain-kirk

    De Strafcorner is een prachtig onderdeel van onze mooie sport (1) De Handschoen van de Eerste Uitloper van Almere.... Steeds meer elftallen kiezen ervoor om de eerste uitloper met handschoenen en kniebeschermers een hoek te laten dichtlopen of rechtstreeks op de sleepspecialist af te koersen. Dit druist in tegen de geest van ons mooie hockeyspel. Het spel is niet uitgevonden om je door een kleine maar harde bal bewust te laten raken. De beperkte bescherming geeft een schijnveiligheid en om deze praktijk niet aan te moedigen heeft de Internationale Hockeybond FIH en KNHB regels opgesteld voor de afmetingen van de handschoen die de uitlopers mogen gebruiken. Deze afmetingen zijn Lengte: 290 mm x Breedte: 180 mm x Dikte: 110 mm (KNHB regelboek Artikel 4.2 per 1 augustus 2017) Het heeft er alle schijn van de handschoen die de speler van Almere ( Stijn Jolie ?) gebruikt een ijshockeyhandschoen is en niet aan deze afmetingen voldoet. Ik roep dan ook de scheidsrechters op om voor de wedstrijd niet alleen de netten te controleren.... Op naar een veilige uitvoering van dit geweldige onderdeel van het hockey. Captain Kirk

  2. Lars

    Beam me up scotty #complottheorieën


Wat vind jij? Praat mee...