Tilburg hoeft tegen hdm niet eens met de billen te knijpen

In de rust schrok Tilburg-coach Jeroen Delmee zich een ongeluk toen hij via zijn telefoon snel een blik wierp op de tussenstanden op de andere velden. Uit bij Rotterdam stond Almere verrassend met 2-3 voor en SCHC stond op bezoek bij Bloemendaal met 1-0 aan de leiding.

‘Ik dacht: het zal vandaag toch niet zo’n dag worden dat wij wel van hdm winnen, maar dat onze concurrenten ook punten pakken tegen de topploegen’, bekende Delmee na de wedstrijd tegen hdm, die Tilburg met 5-1 won. In de rust stond de ploeg van Delmee met 1-0 voor. ‘Even leek het typisch zo’n zondag na de EHL te worden. Zo’n zondag waarop de topploegen net een druk programma achter de rug hebben en denken: dat wedstrijdje in de Hoofdklasse doen we er wel even achteraan. Dan kunnen de gekste dingen gebeuren.’

Het liep allemaal anders. Rotterdam, met Oranje-Rood nog altijd verwikkeld in een felle strijd om de vierde plaats, won uiteindelijk met 5-4 van Almere. Ook Bloemendaal herpakte zich en maakte het na rust drie treffers, waardoor het arme SCHC met een 3-1 nederlaag zonder punten bleef. Uitgerekend hdm, de kat die het verst in het nauw is gedreven, maakte geen gekke sprongen. Tilburg duwde de hekkensluiter met de 5-1 overwinning dieper de problemen in en klom zelf naar de veilige en felbegeerde negende plaats.

Dit keer geen billenknijpen

‘Normaal gesproken zijn dit altijd wedstrijden die wij op het nippertje winnen’, zei een enigszins verbaasde Delmee, die een 5-1 overwinning ook niet had zien aankomen. ‘Meestal als we met 3-0 voor staan, wordt het uiteindelijk 3-2 ofzo en moeten we de slotfase met samengeknepen billen uitspelen. Dat hoefde nu helemaal niet.’

Al meteen in de eerste minuut knalde Tilburg-aanvaller Joep de Natris een bal rakelings voorlangs het doel van hdm. Daarmee zette hij de toon, want een kwartier later, nadat Tilburg al meerdere kansjes niet had verzilverd, schoot hij wel raak. Dik verdiend bracht hij de Brabanders op voorsprong.

Blije gezichten bij Tilburg na de belangrijke 5-1 overwinning op hdm. Foto: Willem Vernes

De klap die hdm niet meer te boven kwam

Na het sterke eerste kwart van Tilburg vloeiden de krachten even weg bij de troepen van Delmee, die hdm een minuut of tien beter in de wedstrijd lieten komen. Halverwege het tweede kwart was aanvoerder Jan-Maarten Tacke in de cirkel genoodzaakt een beuk uit te delen aan hdm-aanvaller Javier Osses. Een strafcorner was het gevolg. De eerste van deze degradatiekraker. Vanaf de zijlijn keek het net gewisselde strafcornerkanon Kieran Dartee gehurkt toe. Teleurgesteld zag hij hoe de sleeppush van Niels Blaak uiteen spatte op Camille van Emstede, de keeper van Tilburg.

Meteen na rust deelde Tilburg een dreun uit. Eerst was het Tom Beddows die bij de tweede paal een voorzet vanaf links van Michiel de Leeuw binnenschoot. Een minuut later bracht Felix Gulinck de thuisploeg na een mooie aanval met een droge knal op rozen: 3-0. Een klap die hdm niet meer te boven kwam.

Cédric de Gier likt z’n wonden na de dure nederlaag tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes

In het derde kwart sleepte Blaak nog wel een strafcorner in de bovenhoek (3-1), maar een minuut later maakte Lucas van Bergeijk aan de andere kant van het veld alweer de 4-1. Met zijn tweede treffer van de dag bepaalde Tom Beddows  de eindstand op 5-1. Een overwinning die ervoor zorgde dat Tilburg nu boven de degradatiestreep staat, één punt boven nummer tien SCHC, de tegenstander van aanstaande vrijdagavond.

Van alle ploegen die onderin spelen, hebben wij op papier het makkelijkste programma. Maar daar koop ik niks voor. Jeroen Delmee, coach van Tilburg

Delmee: ‘Dankzij deze overwinning hebben we onszelf in een goede positie gemanoeuvreerd. Nu gaan we door naar de volgende finale. Voor SCHC is die wedstrijd een kans weer boven ons te komen, voor ons is het een mogelijkheid om de voorsprong naar vier punten te vergroten. Dan slaan we echt een gat.’

‘Na SCHC krijgen we meteen Pinoké. Van alle ploegen die onderin spelen, hebben wij op papier het makkelijkste programma. Maar daar koop ik niks voor. Ik wil resultaten behalen. Je ziet het aan de ruststanden op de andere velden vandaag. Je krijgt gekke dingen, iedereen vecht voor zijn laatste kans. Het is aan ons om de belangrijke potjes te winnen en dan moeten we hopen dat de topploegen geen verrassingen toestaan. Deze overwinning is in ieder geval een goede stap richting lijfsbehoud.’