Tom Hiebendaal na 2,5 jaar blessureleed klaar voor comeback

Op 10 maart begint de tweede seizoenshelft van de Hoofdklasse en er zullen maar weinig spelers zijn die zo toeleven naar die tweede zondag van maart als Tom Hiebendaal. De 24-jarige aanvaller van Amsterdam verwacht dan, na liefst 2,5 jaar blessureleed, toch eindelijk weer wedstrijdminuten te maken. Dat worden ook zijn allereerste minuten in de Hoofdklasse voor de club uit de hoofdstad waar hij afgelopen zomer vanaf HGC naar overstapte.

De afgelopen jaren bestond Hiebendaal’s hockeyleven uit een opeenstapeling van teleurstellingen en tegenslagen, omdat lang onduidelijk was waar de klachten in zijn linkerknie vandaan kwamen. De knieproblemen begonnen in de eerste seizoenshelft van 2016. Met pijn in zijn linkerknie zocht hij de teamarts van HGC op. Die constateerde een peesontsteking. Hiebendaal speelde vervolgens het eerste half jaar geen wedstrijd, maar stapte na de winterstop fit en vol goede moed het veld weer op.

Pijnstillers en cortisone-injectie

De klachten kwamen al snel terug en met pijnstillers probeerde Hiebendaal zijn wedstrijden in de Hoofdklasse toch te spelen. ‘De pijn werd alleen maar erger. Op advies van de medische staf van HGC besloot ik te kiezen voor een cortisone-injectie in mijn knie’. Even ging dat goed, maar nadat de injectie was uitgewerkt, keerde bij de talentvolle aanvaller de pijn en het ongemak terug. In augustus 2017 riep Hiebendaal de hulp van een tweede arts in. Zijn conclusie na het laten maken en beoordelen van een MRI-scan was: geen bijzonderheden en met pijnstillers zou Hiebendaal ‘gewoon’ kunnen spelen.

Door de negatieve ervaring die Hiebendaal had met het spelen met pijnstillers, besloot hij een derde arts in te schakelen. Haar conclusie na bestudering van de MRI: een botkneuzing in de knie. Absolute rust was zijn advies. De geboren Hagenaar zette een streep door het hele Hoofdklasse-seizoen 2017-2018 en raakte acht maanden geen bal aan. Wederom een enorme teleurstelling voor de speler die in 2013 en 2015 nog verkozen werd tot Talent van het Jaar.

Richting het einde van het seizoen voelde Hiebendaal in de loop van 2018 dat met rust de knie daadwerkelijk verbeterde. Verscheidene clubs uit de Hoofdklasse meldden zich bij hem met de vraag hoe hij er fysiek voorstond en of hij in de zomer open stond voor een overstap. Hiebendaal dacht na. ‘Ik zei tegen de clubs dat ik waarschijnlijk de eerste paar wedstrijden van het seizoen 2018-2019 nog zou missen, maar dat ik daarna wel volledig wedstrijdfit was. Zo voelde het ook.’

Met Amsterdam kwam hij vervolgens tot een akkoord en vol goede hoop maakte Hiebendaal de overstap naar het Amsterdamse Bos.

Van kaak tot enkel overbelast

Maar aan het begin van dit seizoen bleek dat het hele jaar rust toch niet het gewenste effect had gehad. De knie bleef na trainingen op het veld reactie geven, de pijn kwam terug en zijn debuut in het shirt van de Amsterdammers werd uitgesteld en uitgesteld. Tot Hiebendaal in de herfst van 2018 door een vriendin werd getipt op ostheopaat Herman ten Cate. ‘Hij keek op een totaal andere manier naar mijn knieklachten en zag dat de hele linker spierketen van mijn lichaam overbelast was. Vanaf mijn kaakspieren tot en met mijn enkel. Die spieren trokken allemaal aan mijn knie. In zijn behandelingen heeft hij alle spieren uit die keten helemaal losgemaakt. Dat is voor mij echt de oplossing geweest. Vanaf dat moment ging het ontzettend goed en kon ik mezelf optrainen naar wedstrijdfit.’

De comeback is aanstaande

Nu, tien dagen voor de start van de tweede seizoenshelft, staat Hiebendaal er goed voor en zijn de knieklachten verleden tijd. Voor de winterstop maakte hij al zijn debuut voor Amsterdam in de Gold Cup en op 10 maart kan hij zijn rentree in de Hoofdklasse maken bij de huidige nummer vijf van de ranglijst.

‘De weg is enorm lang geweest en ik heb een hoop teleurstellingen moeten verwerken. Keer op keer terugvallen, dat is het allerlastigste. Natuurlijk ging ik daardoor soms ook twijfelen aan mezelf, maar altijd hield ik de hoop en de overtuiging dat ik volledig zou herstellen. Dat ik nu weer lekker kan hockeyen, is geweldig. Ik kijk onwijs uit naar mijn rentree. Het is nog even afwachten of de trainer me opstelt natuurlijk, maar het zou fantastisch zijn om op 10 maart tegen Rotterdam mijn comeback te maken.’

Video

In de voorbereiding van Amsterdam op de tweede seizoenshelft volgden we Tom Hiebendaal tijdens de oefenwedstrijd tegen Bloemendaal. Bekijk de reportage over zijn aanstaande terugkeer en het gevecht dat hij de afgelopen 2,5 jaar heeft gestreden.

 

 

 

 

 

 


7 Reacties

 1. jappiekrekel

  Leuke story! Succes met herstart

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Mooi filmpje! Veel succes!

 3. Charly Staal

  Heel veel succes Hiebje ๐Ÿ’ช๐Ÿป๐Ÿค—๐Ÿ‘๐Ÿป

 4. Mark Bouwman

  Eindelijk je rentree Tom. Heel houden en onwijs veel succes. Geniet ervan, er ligt nog een jarenlange carriรจre in het verschiet ๐Ÿ‘Š

 5. haags-hopje

  Van de Hofstad naar de hoofdstad. Desalniettemin heel veel succes!!

 6. mickh

  Ik zit naar die beelden te kijken en zie een prima jongen, maar als ik hem zie bewegen op het het hockeyveld, vraag ik mij af of hem een lang topsport leven gegeven is. Ik hoop van ganser harte dat ik er compleet naast zit. Heb me trouwens afgevraagd of ik dit uberhaupt moest schrijven hier, GO TOM !

 7. waltervandervis

  Tis je gegund Tom !!


Wat vind jij? Praat mee...