Tophockeyer Dennis Warmerdam bezorgt Wagener kippenvel met doelpunt

Nog één keer mag het gaan over zijn comeback, na de tumor in zijn rechterarm. Verder wil nummer 13 Dennis Warmerdam (25) van Pinoké vooral weer tophockeyer zijn. Met zijn sprookjesachtige goal tegen Amsterdam is de aanvaller dat al gelukt.

Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Daar staat Dennis Warmerdam bij de tweede paal, om een paar minuten voor tijd de winnende goal te maken in het Wagener Stadion, de 2-3. Is het ‘m echt of scoort iemand anders? Is het de ex-kankerpatiënt die hier hockeygrootmacht Amsterdam op de knieën krijgt? Ja, blond haar, nummer 13, hij wijst met zijn linkerhand naar iemand op de tribune en hij belandt recht in de armen van Jannis van Hattum, een van zijn beste maatjes in het team. Hier is eindelijk weer die tophockeyer om rekening mee te houden.

Mensen springen op, maken een orkaan van geluid. Het is alsof massahysterie zich meester maakt van de nationale hockeytempel. Alsof geesten collectief worden bezworen. Dit is het scenario waar iedereen op hoopt. Zelfs de supporters van Amsterdam klappen in stilte mee. Dit zijn de verhalen waarover je normaal leest in boeken, die je in de bioscoop beleeft met een zak popcorn in de hand, maar nooit voor je netvlies krijgt in het echte leven. Dit is dat moment.

Dennis Warmerdam, de jongen die nooit meer zou kunnen hockeyen, van wie zijn arm zou worden geamputeerd, die 22 april 2018 op de schouders van zijn medespelers afscheid had genomen van het tophockey, terwijl de hele Hoofdklasse shirts met nummer 13 heeft laten drukken, lijkt zijn rentree op topniveau te bestempelen met de winnende goal voor Pinoké tegen Amsterdam. Sommige sprookjes zijn te mooi om waar te zijn. Toen Amsterdam in de laatste minuut een strafcorner mocht nemen, was het de Belg Tanguy Cosyns, die de 3-3 vlak voor tijd binnen frommelde.

Toch benadrukt de aanvaller met het litteken op zijn rechterarm, dat ook dit een sprookje was, zoals alles was verlopen vandaag. ‘Het was toch fantastisch dat ik die goal maakte? Ikzelf had kippenvel. Het stadion had kippenvel. Jammer dat zij 3-3 maken, maar het blijft een droom. Ik heb hier hard voor gewerkt. Het is onbeschrijfelijk’, reageert de nummer 13 van Pinoké na de wedstrijd.

Tom van de Rijt, Dennis Warmerdam en Jannis van Hattum vieren de 2-3 van Pinoke. Foto: Bart Scheulderman

Warmerdam is ‘gewoon’ weer een hele gevaarlijke aanvaller

Het was Warmerdam gelukt, waar hij op hoopte. Boven alles wil hij weer serieus genomen worden als tophockeyer. Hoe open hij ook is over de moeilijke tijd die hij heeft gehad en hoeveel het voor hem betekent om toch te kunnen hockeyen. Bijna de winnende goal maken tegen topclub Amsterdam is een signaal. Na zondag 15 september 2019 is de voormalig aanvoerder van Jong Oranje weer een gevaarlijke aanvaller in de Hoofdklasse.

‘Ik was de jongen van de comeback. De jongen die ziek was. Nu ben ik een hockeyer. Zo word ik ook gezien. Ik ben weer de speler Dennis. Ik ben er weer echt. Ik ben gewoon onderdeel van het team, ik ben niet specialer dan de rest. Nu kunnen we dóór. Heerlijk. Ik wil serieus genomen worden. Ik wil niet dat mensen me zielig vinden.’

Warmerdam leeft met de dag. In november krijgt hij weer een scan om te kijken of de kankercellen niet zijn teruggekomen. Een half jaar later volgt nog een scan. Daarna zal hij elk jaar gecontroleerd worden. De aanvaller is voor het eerst in vier jaar weer topfit. Twee seizoenen hockeyde hij niet vanwege de tumor in zijn arm en de operatie om die te verwijderen. De twee seizoenen daarvoor hockeyde hij altijd met pijn en had hij niet het idee dat hij er alles uit kon halen. Hij zegt dat hij als speler altijd vooral presteerde op mentaliteit en doorzettingsvermogen. ‘Ik zit nu op het niveau van toen ik 21 was. Maar ik zit er mentaal anders in. Ik sta met zoveel plezier op het veld, omdat ik weet dat het ook anders kan. Ik ben minder met mezelf bezig, wil alles eruit halen en een steunpilaar zijn voor mijn teamgenoten.’

De Belg Alexander Hendrickx viert zijn goal met o.a. Dennis Warmerdam en Marlon Landbrug. Foto: Bart Scheulderman

‘Ik wil beoordeeld worden als elke andere speler’

Warmerdam geeft af en toe nog een presentatie om te vertellen over alles wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Hij loopt ondertussen stage bij een adviesbureau en zit maandag tot vrijdag op kantoor. Hij werkt aan zijn scriptie en traint verder vooral heel veel op Pinoké.

In de wedstrijd tegen Amsterdam zijn er al veel momenten dat hij opzichtig baalt, zijn handen in zijn nek legt. Een balletje dat hij net niet onder controle kan krijgen. Een pass die niet op maat is. Hij is zelf zijn strengste docent. Hij hockeyt sinds de zomer met een extra lange stick van 37,5 inch, om als het ware zijn arm te verlengen. Want dan sla je harder en heb je een paar centimeter meer reach. ‘Als ik nu een fout maak, wil ik ook op mijn flikker krijgen. Niet van: oh het is Dennis. Die heeft zoveel meegemaakt. Ik wil gewoon beoordeeld worden als elke andere speler.’

Dat is gelukt. Warmerdam is zoals elke andere speler in het donkerblauwe tenue. Hij is alleen wel echt meteen belangrijk. Hij haalt de eerste strafcorner voor zijn team, vecht harde duels uit met Amsterdam-routinier Teun Rohof, en zet in een taaie wedstrijd zijn team vlak voor tijd op een voorsprong. Als hij lacht, lacht het hele Wagener met hem mee. Dat Cosyns er 3-3 van maakt, past in de wisselvallige wedstrijd, die nooit het niveau aantikte, dat je zou verwachten bij twee teams met zoveel vers bloed.

Dennis Warmerdam met Teun Rohof in zijn nek. Foto: Bart Scheulderman

Zijn arts zat op de tribune

De arts die hem ooit vertelde dat zijn arm geamputeerd zou worden, zat zondagmiddag in het Wagener Stadion. Na een ingewikkelde operatie, waar de pezen van de arm werden gespaard, bleek de hockeyer toch helemaal zijn arm en hand te kunnen gebruiken.

‘De arts op de tribune. Ik hier op het veld. Dat is waar we het voor hebben gedaan. We hebben elkaar de hand geschud. Dit was ondenkbaar na ons eerste gesprek. Vandaag verdien ik nog één keer aandacht voor mijn comeback. Hierna wil ik alleen nog maar aandacht door mijn spel.’

Lees ook: 

 


4 Reacties

 1. Hammie

  Toppers: Dennis en de arts...

 2. SiegfriedAikman

  Mooi geschreven Sander, een prachtig sprookjesachtig verhaal. Sympatiek en respektvol verwoord. Heb het met veel plezier gelezen. Wens Dennis veel succes als hockeyer alhoewel ik persoonlijk zijn verhaal heel inspirerend vind en hoop dat het nog vaak verteld zal worden zonder dat hij als patiënt gezien zal worden.

 3. max-annan

  Wat een fantastisch verhaal.

 4. mark-j

  Dit zijn de mooiste sportverhalen. Dit is waarom ik al jaren geld inzamel voor het KWF om onderzoek mogelijk te maken. uiteraard voor iedereen die ziek is en niet meer onder ons is. Wat mij betreft nu al hockeyer van het jaar is Dennis Warmerdam ! Inspiratie voor velen. Diepe buiging!


Wat vind jij? Praat mee...