Trainingssessies maken van Bjorn Kellerman een moordwapen

Ja, international Bjorn Kellerman (28) oefent dit seizoen nog meer op scoren dan voorheen. Na een hele lange run vanaf eigen helft wist hij in de topwedstrijd Amsterdam-Kampong (0-2) explosiviteit te combineren met effectiviteit. De soepelheid van de doffe dreun in de lange hoek verraadde heel veel trainingsuren. ‘Maar normaal oefen ik ze niet elke keer vanaf eigen helft hoor’, lachte Kellerman.

‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’ was een van de wijsheden van voetballegende Johan Cruijff. Een wijsheid waar Kampong-aanvaller Bjorn Kellerman altijd al naar leefde. De international creëert kansen als geen ander, is pijlsnel in de counter en kan verdedigers al in zijn aanname passeren. Maar Kellerman is normaal gesproken geen goalgetter avant la lettre. Soms schiet hij voordat je kunt zien dat hij de bal heeft aangenomen, en is de kans al verdwenen. Tegen de legguards van de keeper. Of over de goal.

Dit seizoen oefent Kellerman naar eigen zeggen extra op zijn rendement. Dat pakt tot nu toe goed uit. Vorige week tegen Tilburg, scoorde hij in de 6-0 oorwassing twee keer en gaf hij twee assists. Hij begeeft zich met zijn goals opeens in ander vaarwater: hij is na zes speelronden en zes doelpunten gedeeld topscorer van de hoofdklassecompetitie met de Brit Ashley Jackson en de Zuid-Afrikaan Justin Reid-Ross. De hoogst genoteerde Nederlander. ‘Het maakt niet hoe ik goals maak. Vorige week tipte ik ‘m binnen. Een goal is een goal. Lelijk of niet.’ Maar vrijdagavond was het weer tijd voor schoonheid.

Bjorn Kellerman laat Mirco Pruyser en Valentin Verga z’n hielen zien. Foto: Koen Suyk

‘Ik heb er de laatste tijd veel op getraind’

De wonderlijke solo in het derde kwart brak de topwedstrijd in het Wagener Stadion open. Zijn eigen omschrijving, overigens ook op topsnelheid uitgesproken: ‘Ik pak de bal op bij eigen 23-meterlijn. Ik zie ruimte liggen. Ik gebruik mijn snelheid, zoek ruimte achter de verdediging en ren ze eruit. Het was een schot uit de loop, in de lange hoek. Ik heb er de laatste tijd veel op getraind. Ik ben ook meer gefocust op scoren. Dat vind ik ook leuk. In de eerste helft had ik moeten scoren, maar schoot ik mis.’

Of hij ze weleens vaker zo had gemaakt? ‘Op trainingen maak ik ze heel vaak zo’, zei Kellerman, en hij meende het serieus.

‘Wat een wereldgoal’

Elsemieke Havenga, de moeder van zijn teamgenoot Martijn Havenga, kwam naar hem toe, na de wedstrijd. ‘Wat een wereldgoal’, jubelde ze. Het was ook een bijzondere goal. Na zo’n lange rush over het veld is het normaal gesproken moeilijk om te eindigen met de climax. Maar Kellerman deed wat hij ook weleens na kan laten. Hij was niet gehaast, niet uit balans, maar in perfecte cadans, en mikte vanaf de rechterkant van de cirkel tegen de linker zijplank. Hard. Beslissend. ‘Mooi, ontspannen in het hoekje. Je moet het gewoon doen. Je weet dat als je goed mikt, het een goal is.’

Over minder dan tien weken begint het WK in India. Kellerman werd niet geselecteerd voor de Champions Trophy in Breda. Als de international die op z’n 25ste debuteerde in Oranje in mei een boodschap heeft meegekregen, dan laat hij in ieder geval zien dat hij er heel hard mee bezig is. Hij heeft door het stoppen van spitsen Constantijn Jonker, Quirijn Caspers en Philip Meulenbroek sowieso een andere rol bij Kampong. ‘Er ligt nu meer verantwoordelijkheid bij mij en andere jongens. Ik ben nu zelf een van de oudste gasten, die ervoor moet zorgen dat de trainingen en wedstrijden lopen en de jonkies begeleid worden. Maar ik ben vanavond echt totaal niet bezig met India. Van maandag tot woensdag ben ik bezig met Oranje, als we trainen. De rest van de week met Kampong. Op vrijdag en zondag moet ik knallen in de wedstrijden. Rendement halen.’


3 Reacties

  1. Runa Honig

    Kellerman bewijst dat je door veel en vooral gericht trainen, dit wordt ook wel deep practice genoemd, echt beter kunt worden als hockeyer. Kellerman is daardoor van een goede speler een topspeler geworden op relatief late leeftijd. Knap!

  2. GabyvanHout

    Ik heb tegen Tilburg 6 doelpunten gezien.

  3. Sander Collewijn

    Klopt. Aangepast.


Wat vind jij? Praat mee...