Zelfs twee hdm-keepers voorkomen afstraffing Kampong niet

Een paar minuten voor het einde van het tweede kwart keek hdm-coach Ronald Hugers naar zijn reservekeeper Joey Fontaine op de bank. ‘Ga maar warmlopen’, zei hij. In het duel tegen Kampong, die uiteindelijk in 0-6 zou eindigen, had eerste keeper Jaap van Montfort al vijf doelpunten om zijn oren gekregen.

Het ging hard, héél hard, in het eerste kwart. Kampong gaf het gepromoveerde hdm hockeyles. Les in hoe persoonlijke fouten in de Hoofdklasse keihard worden afgestraft.

Het regende doelpunten. Martijn Havenga pushte een strafcorner feilloos in de linkerbenedenhoek (0-1). Philip Meulenbroek schoot na een stopfout van een verdediger snoeihard raak (0-2). Bjorn Kellerman dribbelde de verdedigers tureluurs en schoot de bal over de grond onberispelijk binnen (0-3). En Sander de Wijn reageerde bij de paal alert op de rebound van een strafcorner (0-4). De wedstrijd was al beslist voor hij goed en wel was begonnen. Vroeg in het tweede kwart schoot Havenga ook nog een strafbal raak (0-5).

‘Ik kon er weinig aan doen’

‘Bij die tweede treffer maak ik een inschattingsfout, maar voor de rest kon ik er weinig aan doen’, reageerde Van Montfort. Hij moest het derde en het vierde kwart toch op de bank plaatsnemen. Afgelopen zomer maakte de 2,05 meter lange doelman de overstap van Breda naar hdm. Dit seizoen gaat hij de strijd aan met Joey Fontaine, die vorig seizoen in de Overgangsklasse de onbetwiste nummer één was.

Fontaine keepte zondagochtend een wedstrijd met Heren 2 en zat vorige week bij de 4-1 nederlaag tegen HGC niet bij de selectie van Heren 1. Mede vanwege twee blessuregevallen was er zondagmiddag tegen Kampong ruimte voor hem op de bank. Rick van den IJssel brak tegen HGC zijn kaak en Florian Schade scheurde afgelopen week zijn kruisband.

Joey Fontaine grijpt in wanneer Quirijn Caspers aan de bal is. Foto: KNHB/Willem Vernes

‘Als het 0-1 had gestaan, neem ik aan dat ik was blijven keepen’

‘We hielden rekening met het scenario dat we al snel op een grote achterstand zouden komen’, vertelde Van Montfort ruim drie kwartier nadat hij werd gewisseld. ‘Dat gebeurde inderdaad en in dat geval is het ook leuk voor Joey dat hij minuten maakt. Dat hoort nu eenmaal bij de concurrentiestrijd. Als het 0-1 had gestaan, neem ik aan dat ik was blijven keepen.’

Fontaine, die alleen de 0-6 van Boet Phijffer uit het doel moest vissen, heeft een iets andere lezing over zijn rol in het team. ‘Er is nog geen keuze gemaakt voor een eerste of een tweede keeper. Op dit moment is voor Jaap gekozen, maar onze coach zegt dat hij per week evalueert en dat hij doet wat het beste is voor het team. Dat kan ik alleen maar respecteren. Ik had niet verwacht dat ik vandaag minuten mocht maken, wel gehoopt. Ik heb de wedstrijd benaderd alsof het 0-0 stond. Volgens mij heb ik het goed gedaan.’