Uitblinker Verga baalde na zege op Oranje-Rood, en was emotioneel

Uitblinker Valentin Verga (29) ging na de wedstrijd in de kleedkamer zitten van het Wagener Stadion. Pufte even uit. Wie een dolblije middenvelder had verwacht, kwam bedrogen uit. Hij baalde, was emotioneel. Hij verzuchtte, met trieste ogen: ‘Dat we dit niet tegen Bloemendaal lieten zien. Deze werklust en deze manier van hockey. Heel stom dat we nu nog zesde staan.’

Verga was vrijdagavond tegen Oranje-Rood de beslissende man voor Amsterdam, die bij ongeveer elke serieuze kans en gehaalde strafcorner betrokken was. Zijn backhand pass naar Casper Horn in de eerste helft, die daarna de strafcorner haalde, was van grote schoonheid. De 2-0 was een goal op karakter en inzet.

Amsterdam deed vrijdagavond knap wat het moest doen, pakte de laatste strohalm, maar heeft de playoff-kansen niet meer in eigen hand. Het team wist na de nederlaag zondag tegen Bloemendaal dat het in de laatste drie wedstrijden nog negen punten moest halen. Maar dat verlamde de ploeg geenszins. Als er al een ploeg verlamd leek was het Oranje-Rood, dat met interim-coach Toon Siepman alweer tegen zijn vijfde nederlaag na de winterstop opliep en niet de indruk lijkt te maken echt zin te hebben in de play-offs.

‘Met het mes op de keel, dan zijn we gewoon heel erg goed. Dit was heerlijk om te spelen. Daarvoor zit je op hockey. Dit is gewoon rammen. Het is gewoon leuk’, zo noemde Verga de do-or-die wedstrijd, toen hij na alle emoties aan het einde van het interview weer bij zinnen was. Het wordt door de zege een fascinerend slot van de competitie. De topploegen spelen nog tegen elkaar voor een playoff-plek, terwijl Amsterdam met Tilburg (uit) en Pinoké (thuis) een gunstig programma heeft.

Hoewel de doorgewinterde Verga weet dat die twee wedstrijden juist zwaar kunnen zijn. Ook in het eigen Wagener Stadion wist Amsterdam voor de winterstop tegen de buren van Pinoké niet meer dan één punt te pakken. ‘Nu komen de echt belangrijke potjes. Tilburg en Pinoké zijn taai. Maar als we dit niveau laten zien en ze niet onderschatten, wat we niet doen, dan moet dat kunnen.’

De blijdschap bij Amsterdam, nadat Reid-Ross de 1-0 heeft gescoord. Foto: Koen Suyk

Verga werd emotioneel als het over Van ’t Land ging

Het optreden van Verga vrijdagavond leek op een open sollicitatie voor Oranje, als je daarover mag spreken bij iemand die al 187 interlands heeft gespeeld. Maar het meedoen aan de Maleisische competitie in de winterstop betekende wel een verbanning van Oranje voor de Pro League. Een plaats in de EK-selectie is waar Verga op mikt.

Maar dat oranje shirt is nu secundair. Het wit-zwart van Amsterdam, daar gaat het deze maand om voor de middenvelder en zijn teamgenoten, waar iedereen zich in verhouding met de wedstrijd tegen Bloemendaal keurig gedroeg en er veel spelers van het team een hoog niveau haalden. De 2-0 zege op de Eindhovense ploeg, die nog meer dan Amsterdam echt aan het zwalken is door de Hoofdklasse, was een heerlijk verjaardagscadeau voor de 42-jarige Jan Jorn van ’t Land, de oud-international die het eind maart overnam van de Australische coach Graham Reid. Verga werd emotioneel toen het over Van ’t Land ging.

‘Een dik compliment voor Jan Jorn, dat mag je met dikke letters in je stuk zetten. Iedereen had weer een mening over zijn gele kaart zondag tegen Bloemendaal. Maar bedenk je wel dat het echt een moeilijke job is voor hem om het over te nemen van Graham. Maar dat doet hij ontzettend goed. Dat raakt me echt. Sinds zijn aantreden hebben we maar één wedstrijd verloren’, zei een vurige Verga, die duidelijk was over de taak van Van ’t Land, van wie het na het seizoen duidelijk wordt of hij assistent blijft bij Amsterdam, van de nieuwe coach Santi Freixa.

‘Iedereen wil wel Amsterdam coachen, maar niemand zou het op dit moment willen coachen. Hij doet dat wel. Hij heeft deze taak met beide handen opgepakt. Dat is echt grote klasse. En van Joost Bitterling en de hele staf. Hoe Jan Jorn dit doet voor deze club, waar hij niet eens vandaan komt. Hoe hij het team neerzet. We hielden vandaag tegen Oranje-Rood ook echt onze kop erbij.’

‘Ook al zijn we soms een beetje gek’

Door de eerder opgelopen averij in de competitie is Amsterdam bezig aan een inhaalrace, met steeds wisselende vooruitzichten. Er kunnen honderden scenario’s op los worden gelaten, maar mocht Amsterdam nog twee keer winnen, dan maakt het een serieuze kans om alsnog te strijden voor de landstitel. Verga, met de Amsterdamse branie: ‘Jan Jorn is nu de CEO, die dit Amsterdam-schip per se wilde laten varen. Ik denk dat hij een mooie crew heeft, ook al zijn we soms een beetje gek. Maar hij is wel een goede schipper. Als wij nu nog twee keer winnen en de play-offs niet halen, mag de hele top-4 denk ik blij zijn dat we het niet halen.’


1 Reactie

  1. jobe

    Typische excuus sporter. Waar was hij en die vedetten op het moment dat het al moest? Motivatie laten afhangen van een coach is belachelijk.


Wat vind jij? Praat mee...