Paul van Ass baalt: ‘Onterechte groene kaart Seve speelde wel mee’

Natuurlijk baalde Paul van Ass na de verloren halve finale bij Kampong. De coach van HGC vond het vooral vervelend dat het goede spel van zijn ploeg werd verstoord door een opvallende groene kaart van zoon Seve in het laatste kwart, die volkomen terecht protesteerde bij het goedkeuren van een Kamponggoal. Bjorn Kellerman profiteerde optimaal van de overtalsituatie en schoot Kampong naar de finale: 3-2. ‘De goal werd terecht afgekeurd, maar Seve moest er uit. Dat is toch raar?’, vroeg Van Ass zich na afloop hardop af.

Vlak voor het doelpunt van Kellerman beoordeelde scheidsrechter Michiel Otten een voorzet buiten de cirkel van Kampong niet goed – de bal werd door een HGC-stick in eigen goal getikt. De arbiter was resoluut: 3-2 Kampong. Vanaf de tribune keken feestvierende supporters van de thuisploeg elkaar verbaasd aan, die ook doorhadden dat geen enkele Kampong-speler de bal in de cirkel had geraakt. HGC-aanvoerder Seve van Ass kon zijn ogen niet geloven en stormde op Otten af. De scheidsrechter wilde in eerste instantie van niets weten en gaf de middenvelder vrij kort daarna een groene kaart.

Terwijl de middenvelder hoofdschuddend richting de zijlijn liep, ging Otten in overleg met zijn collega-arbiter, waarna het doelpunt alsnog terecht werd afgekeurd. Toch moest Van Ass twee minuten brommen, tot ongenoegen van zijn vader. ‘Het argument wat ik kreeg was dat er nog twee andere HGC’ers om Seve stonden. En dat mag volgens de regels niet’, sprak Van Ass ietwat cynisch.

Seve van Ass krijgt de groene kaart getoond van scheidsrechter Michiel Otten. Teamgenoten Nick Budgeon en Floris van der Linden kunnen hun ogen ook niet geloven. Foto: Willem Vernes.

Die twee andere HGC’ers waren Nick Budgeon en Floris van der Linden. ‘Zij stonden daar natuurlijk ook met hun emotie. Het is jammer dat dat moment meespeelde, want Kellerman scoort meteen daarna.’ Kort voor de groene kaart van Van Ass had Lars Heerink al geel gekregen na een opzichtige overtreding op Kellerman op het middenveld.

Defensief veel te winnen

De coach van de bezoekers benadrukt dat de groene kaart van zijn zoon niet doorslaggevend was zaterdag. ‘Over twee wedstrijden kwamen we ten opzichte van Kampong tekort. We hebben vandaag het spel bepaald, maar woensdag was minder. Toen waren we aanvallend ook goed, maar verdedigend minder.’ Een terugkerend ritueel dit seizoen bij HGC. Zo kregen de Gazellen in de reguliere competitie bijna net zoveel tegentreffers (51) als Klein Zwitserland (55), dat play-outs moet spelen. ‘Daar moeten we volgend seizoen aan werken’, zei Van Ass, die erkent dat er defensief nog veel valt te winnen. ‘We zullen goed naar onze selectie moeten kijken.’

Paul van Ass droeg ‘omdat hij het warm had’ het shirt van de geblesseerde Floris van der Kroon langs de lijn. Foto: Willem Vernes.

De ploeg uit Wassenaar maakte in ieder geval indruk met de scoringsdrang dit seizoen. Met de play-offs meegerekend scoorde de formatie van Van Ass al 82 (!) keer. ‘We hebben aan het begin van het seizoen gezegd dat we de gevestigde orde willen aanvallen. Dat is gelukt, we zijn de enige nieuweling in de play-offs.’ HGC nam ten opzichte van vorig seizoen de playoff-plek in van Oranje-Rood. ‘Natuurlijk wilden we meer dan dit, zeker op dit moment. We blijven bouwen zodat we er volgend jaar weer staan en in ieder geval in de play-offs meer kansen hebben. Maar eerst spelen we nog tegen Amsterdam, die wedstrijd is niet zomaar gespeeld.’

Ervaring in absolute topwedstrijden

Voor de jonge ploeg is de wedstrijd om de derde plek en daarmee een EHL-ticket van groot belang, volgens Van Ass: ‘Dit soort wedstrijden kan ik de jongens wel vertellen, maar dit moeten ze zelf ervaren. Dit zijn de duels waarin je leert om te gaan met spanning op absoluut topniveau. Ik ben blij met de wedstrijden tegen Amsterdam, ik vind een EHL-ticket zeker het strijden waard.’

HGC-keeper Sam van der Ven moest dit seizoen inclusief de play-offduels al 59 keer vissen. Foto: Willem Vernes.


11 Reacties

 1. jobe

  Mooi toch... emotie en hockey het mag nog steeds niet. Volgens de regels... bah bah. Dit soort wedstrijden verdienen mensen die buiten de regels kunnen denken. Die een greintje begrip hebben voor belangen. HGC dapper gestreden, maar defensief te licht. Hopelijk pakt deze opportunistische ploeg het EHL ticket tegen "ik doe alleen mijn best als ik er zin in heb Amsterdam".

 2. paulvanbeuzekom

  "Het is jammer dat dat moment meespeelde, want Kellerman scoort meteen daarna." Het moment speelde wel mee in de wedstrijd, maar voor de goal zelf maakte het natuurlijk niks uit. Wel complimenten naar HGC, dat heel wat meer liet zien dan in de thuiswedstrijd. Ik gok dat ze het EHL ticket wel binnenhalen.

 3. mickh

  Hulde aan Paul van Ass, HGC is weer op de kaart gezet. Klasse.

  1. abolfreeler-nl

   Het op de kaart zetten heeft de club bereikt door aankopen te doen en veel geld te investeren. Is het dat wel waard voor het niveau en de toekomst van de gehele vereniging. Gevolg, financieel is de club onlangs gered door dat (rijke?) leden €.100. 000 hebben moeten bijleggen om de club te redden. En dat is niet de eerste keer in het bestaan van HGC.

 4. lize

  Geweldig Hockey :dit willen wij (hockeyliefhebbers) zien dankje HGC jullie hebben het Saaie van de Hoofdklasse doorbroken met prachtig Hockey ,Hoop van de Sport ,snelheid Creativiteit en scoringsvermogen Fantastisch,jammer dat niet al jullie wedstrijden uitgezonden werden op HGC TV of zoiets!

 5. ingefernhout

  Maar Paul, ik begrijp je teleurstelling maar groepsprotest mag niet. Die regel moet goed gehandhaafd worden: kaart. Scheidsrechters worden nog veel te vaak “belaagd” door meerdere spelers tegelijk.

 6. Esther BoschvanRoozendaal

  Top (sport) Hockey is niet altijd eerlijk .

 7. LJvV

  Terechte groene kaart. Je kunt het vervelend vinden, maar de gang van zaken is helemaal zoals het moet gaan. Als Seve zijn vraag op een normale manker had gesteld, en er geen andere mensen bij gingen staan, was het doelpunt ook afgekeurd en had hij geen kaart gehad.

 8. LJvV

  Jammer dat hockey.nl de regels dusdanig slecht kent dat zij dit een onterechte groene kaart noemen. Je kunt Paul quoten, en je kunt zeggen 'de vermeende onterechte kaart' oid, maar oordelen dat de kaart onterecht was kan niet.

 9. Sjoerd Maresch

  Ik noem de kaart niet onterecht, het doelpunt dat eerst goedgekeurd werd wel.

 10. MIck

  Volgens de regels zal dit vast een groene kaart Zijn maar soms Moet je als scheidsrechter aanvoelen wat de sfeer van de wedstrijd is. In dit geval is het toch wat vreemd een goal afkeuren maar wel de groene kaart Laten Staan.


Wat vind jij? Praat mee...