Van den Heuvel hekelde ‘labbekakkerige houding’ van zijn Bloemendaal

Vrijdagavond verloor Bloemendaal verrassend van Rotterdam. Zondag antwoordden de Mussen met een 2-1 zege op play-offkandidaat Den Bosch, dat plotseling de koppositie opleverde. ‘Vrijdag zakten we door de ondergrens, vandaag hebben ze geantwoord en het niveau gehaald dat ik wilde zien’, zei Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel.

37 wedstrijden was Bloemendaal in de competitie ongeslagen, toen een ietwat gelukkig Kampong die lange streak verbrak met een 1-2 zege op ’t Kopje. Sindsdien verloor de ploeg ook in Tilburg en Rotterdam, waardoor het de eerste plaats uit beeld zag verdwijnen. Maar door de verrassende nederlaag van Kampong tegen degradatiekandidaat Almere staat Bloemendaal in deze knotsgekke competitie weer bovenaan. Nu op doelsaldo. De eerste plaats geeft recht op een EHL-ticket, een ticket dat EHL-kampioen Bloemendaal vorig jaar zo zuur misliep, door mis te kleunen in de play-offs tegen Amsterdam en Oranje-Rood.

‘Ik ben niet bezig met een EHL-ticket. Ik ben ook niet bezig met wat er op de andere velden gebeurt. Ik vind het belangrijker wat wij laten zien’, antwoordde de geslepen succescoach Van den Heuvel na de prima 2-1 zege op Den Bosch, waar de Brabanders alleen in het laatste kwart echt aanspraak maakten op meer dan een nederlaag.

Bloemendaal leek dit seizoen lang zo ongenaakbaar. Het team is soms ook ijzersterk, met de 5-0 zege op Oranje-Rood en de 4-2 winst op Amsterdam in het geheugen. Maar het is wisselvallig wat een van dé titelfavorieten laat zien. En wisselvalligheid gaat landskampioen Kampong niet van de troon stoten, als de prijzen straks worden verdeeld. Daarom was Van den Heuvel ook zo nijdig over vrijdagavond, toen zijn team volgens hemzelf door de ondergrens zakte tegen Rotterdam.

‘Er was een labbekakkerige houding van mijn groep. Te weinig strijd. Te weinig focus. Dat zie je bij vrijdagavondwedstrijden wel vaker, dat je niet het maximale brengt. Tegen Den Bosch heb ik weer het niveau gezien wat ik wilde zien. Veel strijd. Veel passie. Ze hebben vandaag geantwoord en uit een ander vaatje getapt.’

Eric Verboom en daarachter Michel van den Heuvel in actie tijdens Bloemendaal-Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Met Arthur van Doren nu voorbij de halve finales van de play-offs

De afgelopen twee seizoenen was Bloemendaal op eigen veld uiteindelijk de mindere in de derde wedstrijd van de halve finale van de play-offs. Twee keer was de snelle uitschakeling na een sterke reguliere competitie onverwacht. De druk om dit jaar voorbij die eerste etappe van de play-offs te komen, is groot in Bloemendaal, zeker nadat de club met aankoop Arthur van Doren de beste speler van de wereld heeft aangetrokken.

Van den Heuvel: ‘We hebben zelf intern de afgelopen weken ook veel met elkaar gepraat. Het was absoluut zuur om er twee keer zo uit te gaan in de play-offs, dus we gaan er alles aan doen om dat te voorkomen. Die halve finales nemen we als bagage mee. We proberen nu een fundament te leggen dat zo sterk is dat we weerbaar zijn op het goede moment. Drive en attitude is belangrijk, maar ook de connectie met elkaar en de afspraken die je tot in detail maakt.’

Komende week speelt koploper Bloemendaal tegen HGC de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Nummer twee Kampong neemt het op tegen Klein Zwitserland. Het enige dat de twee ploegen scheidt, is het betere doelsaldo van Bloemendaal. Een verschil van vier doelpunten.

De Belgische gebroeders Van Doren: Arthur (Bloemendaal) en keeper Loïc van Doren. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...