Steijn van Heijningen: ‘Kampong strafte onze downs genadeloos af’

Het was de eerste playoff-wedstrijd uit zijn leven. Dat vond Steijn van Heijningen (22) ‘supervet’ en bezorgde hem woensdagavond kippenvel toen hij het veld van sportpark de Roggewoning betrad. De tribunes zaten voller dan de HGC-middenvelder ooit had meegemaakt. Zeventig minuten later overheerste vooral de kater, nadat de hoofdklasser uit Wassenaar met 2-5 op de broek had gehad van de regerend landskampioen.

Behalve de teleurstelling was er ook ongeloof in het Wassenaarse kamp. In de eerste wedstrijd van de halve finale was de ploeg van coach Paul van Ass echt niet zoveel minder dan de Utrechters. Sterker nog: HGC haalde acht strafcorners, Kampong niet een. Maar die verrekte effectiviteit van Kampong is om tureluurs van te worden, erkende Van Heijningen na afloop.

‘Het is vervelend dat zij uit zo weinig kansen, zoveel goals maken’, somberde Van Heijningen. ‘Kampong verdedigt ook heel goed, vooral in de cirkel, maar niettemin hebben we vandaag genoeg kansen gehad. Het is jammer dat we die niet maken en in de tweede helft binnen zeven minuten de wedstrijd weggeven.’

Concentratie

Die zeven minuten waren er in werkelijkheid tien, maar tussen de 36ste en 46ste minuut scoorde Kampong wel drie treffers. Een van Bjorn Kellerman en twee van koning Phillip Meulenbroek. Daarmee werd het van 1-1 plots 1-4 en was de wedstrijd gelopen. ‘Onze downs waren vandaag te diep en duurden te lang’, analyseerde Van Heijningen. ‘We weten dat als we tegen Kampong goed en geconcentreerd verdedigen, we stand kunnen houden. Dat is alleen lastig vol te houden. Er zijn altijd momenten dat de concentratie minder is. Kampong is een echt goed team dat daar gebruik van maakt. Zij zijn zo effectief en straffen dat genadeloos af.’

Steijn van Heijningen duelleert met Ties Ceulemans van Kampong. Foto: Willem Vernes

HGC had daar twee weken geleden ook al kennis mee gemaakt. Toen walste Kampong tijdens de reguliere competitie in het eerste half uur met 0-4 over de thuisploeg heen door ook elke kans te maken. HGC had zich daarop voorbereid en stond nu beduidend beter, al was de intensiteit van de play-offs voor sommige spelers toch even wennen, erkende Van Heijningen. ‘Ik merkte direct vanaf het begin dat het in de play-offs net wat sneller en fysieker gaat. Iedereen staat op scherp, speelt op 120 procent. Dat voel je en daar moet je even aan wennen. Maar in de loop van de wedstrijd ging dat wel beter.’

Goed gevoel

De 1-1 stand waarmee de ploegen na 35 minuten de rust opzochten, was ook een juiste afspiegeling van de verhoudingen. HGC begon daardoor met een goed gevoel aan de tweede helft, waarin Kampong ook nog eens moest aantreden zonder de aan zijn hamstring geblesseerde Sander de Wijn. ‘We dachten na de rust: nu begint weer een nieuwe wedstrijd. We wilden volle bak voor de overwinning gaan. Maar dan wordt er een foutje gemaakt en storten we in. Dat moet zaterdag wel anders.’

Dan treedt HGC op het veld De Klapperboom in Utrecht opnieuw aan tegen Kampong. Bij de bookmakers zal Kampong de grote favoriet zijn, maar Van Heijningen ziet mogelijkheden. ‘We waren vandaag echt niet kansloos. We hebben veel gecreëerd. Ik heb volop vertrouwen in het team dat we het kunnen doen. We moeten er dan alleen voor zorgen dat onze dip minder groot is dan in deze wedstrijd. Het wordt alles of niets.’