Vedette Polkamp lijkt zich te schikken in sobere rol bij Bloemendaal

International en enfant terrible bij Rotterdam, vedette bij Hurley, sobere rechtsachter bij landskampioen Bloemendaal. Het hockeyleven van de kleurrijke Oliver Polkamp kent veel extremen.

Vrijdag 20 september. Polkamp had lekker geslapen, was eerder van kantoor naar huis gegaan en had er zin in. Polkamp speelde ‘s avonds zijn tweede competitiewedstrijd met zijn nieuwe club Bloemendaal in het Amsterdamse Bos tegen Pinoké. Het werd een domper. De wedstrijd was een achtbaan, Bloemendaal won nipt met 4-5 en Polkamp maakte een slechte indruk. Hij dacht dat hij er wel wat trucs uit kon gooien bij zijn nieuwe club, maar dat liep even anders.

Polkamp zat de volgende dag te piekeren over zijn prestatie. Dit was niet goed genoeg. Toen ging zijn telefoon. Coach Michel van den Heuvel aan de lijn. Die noemde het spel van Polkamp ‘kermis’ en vroeg: ‘Moet ik me zorgen maken? Is alles verder oké?’.

Polkamp was nog niet zo ver als hij dacht. ‘Ik moet even een tijdje normaal spelen. Als dat goed gaat, kan er misschien een keer wat meer speelsheid in’, constateerde hij.

Dit was misschien wat de 32-jarige oud-international zocht bij Bloemendaal, na een seizoen in de Promotieklasse. De uitdaging, de topsport. De topwedstrijden. Hij kon het niet laten om Van den Heuvel een appje te sturen toen hij hoorde dat de sterke Belgische international Manu Stockbroeckx ’t Kopje ging verlaten. Polkamp was ooit een jaar international, speelde zeventien interlands, haalde bijna het WK in 2014 onder bondscoach Paul van Ass en was een gevaarlijke vleugelspeler bij Rotterdam. Een opkomende verdediger, met veel techniek en een vernietigend backhandschot. Niet de beste mandekker van Nederland, wel een multifunctionele speler.

Oliver Polkamp in actie tegen HGC (4-0). Foto: Koen Suyk

Polkamp werd in het begin overgeslagen op de training van Bloemendaal

De oud-international had vorig jaar juist een stap teruggedaan. Hij was naar Hurley vertrokken, dat toen Promotieklasse speelde. Polkamp was in het Amsterdamse Bos de centrale middenvelder, de vedette, de man met de skills en de uitstraling. Toch bleef het kriebelen. Als hij ondanks zijn drukke baan en zijn leven als dertiger nog zo goed kon hockeyen, dan kan hij toch ook in de top van de Hoofdklasse meedoen? ‘Ik ben echt zo’n hockeykneus die trainen prima vindt, alleen vrijdagavond vind ik het wat minder’, zegt hockeyliefhebber Polkamp.

Als hij topfit was bij zijn entree op ’t Kopje, zou het wel goed zou komen.

Dat viel tegen. Hij klaagde na een paar weken tegen zijn vriendin, dat hij werd overgeslagen door zijn teamgenoten. Als hij op vrijdag de hele dag had gewerkt, kwam hij er bij Hurley mee weg om rustig in de training te groeien. Nu werd hij in Bloemendaal al een paar keer goed gedold door een van die wereldspelers. Polkamp: ‘Toen ik zelf 23 was en student, en de hele dag op de Playstation zat, was het hartstikke relaxed om te trainen. Nu zit ik tien uur in een bureaustoel en moet ik me daaruit hijsen. Dan staat Florian Fuchs tegenover je en dan doet mijn lichaam na tien minuten overal pijn. Dan gaat het gewoon te snel.’

Als oud-international en ex-speler van Rotterdam is de vleugelverdediger wel wat wereldhockeyers gewend. Toch blijkt een wedstrijd tegen ze hockeyen heel anders dan met ze trainen. Zoals hij Seve van Ass buitenaardse dingen zag doen op de trainingen van Rotterdam, ziet hij hetzelfde bij spelers als Florian Fuchs en Arthur van Doren, omdat ze zichzelf op de training dat stuk extra frivoliteit gunnen. Polkamp: ‘Fuchs wint op de training bijna elke 1-tegen-1. Hij voelt precies de ruimte. Als jij als verdediger een beetje stapt, herkent hij meteen wat je doet. Hij geeft je stof tot nadenken. Op de training van Bloemendaal zie ik echt bizar mooie dingen. Daar geniet ik als liefhebber van.’

Oliver Polkamp met Oranje in het National Hockeystadium van New Delhi (2014) voor de finaleronde van de Hockey World League. Foto: Koen Suyk

Hele andere rol bij Bloemendaal

Polkamp werd de afgelopen jaren niet alleen bekend vanwege zijn hockeykwaliteiten, maar ook vanwege de schorsing vorig jaar voor de troostfinale van de EHL op Bloemendaal. De man met het hart op de tong zei toen in een interview na de verloren halve finale tegen Bloemendaal (6-0, dubbele punten bij velddoelpunten, red.) dat de troostfinale tegen het Belgische Royal Herakles hem gestolen kan worden. Het leverde hem een schorsing op van coach Albert Kees Manenschijn.

Zondag won Bloemendaal met hun aanwinst makkelijk van een tegenvallend HGC (4-0). Polkamp – en dat is pas opvallend – was onzichtbaar. Het enige waarmee hij opviel waren de lange haren die de hele wedstrijd op zijn schedel dansten. Naarmate het haar natter werd plakte het op zijn gezicht. De wilde haren zijn er nog steeds en ook tijdens het interview voor de camera was de branie niet ver weg. Voor de rest houdt hij het als rechtsachter opvallend sober. ‘Beetje ballen rondflatsen in de kom’, noemt Polkamp dat met wat zelfspot. 

Oliver Polkamp in actie tijdens HGC. Foto: Koen Suyk

Polkamp is de vervanger van Manu Stockbroekx

Zelfs als hij zondag de achterlijn haalt, probeert hij functioneel te zijn. ‘Mijn trukendoos blijft voorlopig in de ijskast. Ik heb nog geen turn gedaan de afgelopen tijd, terwijl ik dat wekelijks deed in de Promotieklasse. Ik ben heel braaf geworden’, lacht Polkamp wel heel hard.

De vraag blijft hoe lang de oud-international in het keurslijf kan blijven functioneren. Er moet een moment komen dat hij de natuurlijke drang niet kan onderdrukken en dan weer eens die lange rush inzet, afgerond met een backhand. Eigenlijk zoals zijn voorganger Stockbroekx dat regelmatig deed.

Lees ook:


9 Reacties

 1. floppieenteun

  Vind de sobere rol van Polkamp bij Bloemendaal eerlijk gezegd wel meevallen. Heb Polkamp twee keer in de voorbereiding gezien en nu 4 keer in de competitie, speelt echt meer dan prima, niet veel op aan te merken. Pinoke uit was aanvallend top, verdedigend zag het er niet best uit. Dat het er verdedigend niet best uit zag, geldt alleen wel voor de gehele verdediging (en eigenlijk de gehele ploeg) en niet voor Polkamp alleen. Een en ander had naar mijn idee meer te maken met een nog onvoldoende ingespeelde ploeg (begin competitie) en een onverwachts sterke tegenstander (zie ook Pinoke - Kampong). Goede les voor aanstaande zondag. Optimaal als team functioneren en nooit een ploeg onderschatten.

 2. Esther BoschvanRoozendaal

  Sinds wanneer is hij een vedette ? Als dat zo is dan hebben we in Nederland nog veel meer vedettes dan we dachten .

  1. michver

   Vedette bij Hurley vorig seizoen 😉

 3. PeterMontijn

  Qua instelling vind ik hem top vd top in NL. En wat dat betreft een vedette. Een type Polkamp zou in Oranje niet misstaan

  1. vakantie

   @Peter Montijn Hou toch op Irritant figuur die Polkamp met zijn eeuwige gezeik tegen de scheidsrechters ZEKER geen top vd top😴 Ik hoop dat ie wat gaat inbinden bij Bloemendaal

 4. de-verlosser

  Inderdaad, heb die gozer een x moeten fluiten, werd door Wolf zo van het veld gehaald omdat hij maar bleef lullen. Buiten het veld zal het best een aardige gozer zijn. Maar in het veld.... pffffffff

 5. conegut

  Overschat. Feit dat hij een paar interlands heeft gespeeld omdat hij naar bleef schreeuwen dat hij daarin thuis hoorde. Vervolgens per wedstrijden en bewezen dat hij niet goed genoeg is voor een eind toernooi. Had bij hurley moeten blijven, kennelijk wil hij geen degradatie hockey spelen in zijn laatste jaar.

 6. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Pffffff.... deze gozer..... strik er om En nooit meer voor de camera en op het veld!! Wat een idioot. Bij Hdm al niet in het gareel te krijgen en zal ook nooit gebeuren! Technisch indd wel prima hockeyer maar oh wat een vreselijk irritant idioot gedrag kan hij vertonen. Van de velden halen, slecht voorbeeld!

  1. Hammie

   Dan kun je er ook heel wat bij Adam van t veld halen (die ook nog eens als de elf dwergjes van Caldas sprookje fungeren)...


Wat vind jij? Praat mee...