Veldheer Sander de Wijn leidt Kampong naar zege op Oranje-Rood

De stevige omhelzing na afloop van het duel tegen Oranje-Rood (2-1 zege) vertelde veel. Sander de Wijn en zijn coach Alexander Cox keken elkaar daarna even in diep in de ogen. Een high five volgde. Ze hadden het geflikt. De aanzwellende kritiek op het Utrechtse sterrenensemble was beantwoord met een sterk optreden in de Hoofdklasse-topper, waardoor de aansluiting met de top 4 was hersteld.

‘Het was voor ons voor vandaag aanhaken of afhaken. Gelukkig is het aanhaken geworden’, vertelde De Wijn direct na afloop. Op de behoorlijk volle tribunes werd toen nog een feestje gevierd. De opluchting in het Utrechtse kamp was groot. Ook bij de international. Vier wedstrijden op rij was er niet gewonnen. Het gemopper van de achterban werd luider. De spelers zouden niet altijd tot het uiterste gaan, luidde de kritiek. Een nederlaag tegen Oranje-Rood en de play-offs konden voor Kampong weleens vroegtijdig uit het zicht kunnen raken.

Hoe anders zag de wereld eruit na de overwinning op Oranje-Rood. Gelijk in punten met Oranje-Rood en op slechts twee punten van een play-offs-plek. ‘We hebben vandaag laten zien dat we helemaal meedoen om de play-offs. Het is goed om te merken dat we er staan als het echt moet’, sprak De Wijn vol zelfvertrouwen.

Kampong werd voor rust bij vlagen weggetikt

Van die overtuiging was in de eerste helft overigens niet al te veel te zien. Oranje-Rood was heer en meester. Makkelijk combinerend werd Kampong bij vlagen weggetikt. Jelle Galema bracht de gasten uit Eindhoven met een fraaie treffer op 1-0 en het leek wachten op meer doelpunten. ‘We speelden die eerste twintig minuten echt goed’, vond ook Oranje-Rood-captain Robert van der Horst. ‘Ik vond ons daarna al wat minder spelen en in de tweede helft draaide Kampong de wedstrijd in tien minuten helemaal.’

Tegen de wind in stormde Kampong op het doel van Oranje-Rood

Die tien minuten kwamen er overigens pas na een donderspeech van Cox in de rust. ‘Aal heeft ons toen even duidelijk op het belang van deze wedstrijd gewezen’, vertelde De Wijn. Dat bericht was niet aan dovemansoren gericht. Tegen de harde wind in, stormde Kampong vanaf het eerste fluitsignaal richting het doel van Oranje-Rood. Drijvende kracht achter het offensief was Sander de Wijn. Hij coachte, schreeuwde en joeg zijn ploeg naar voren. Verdedigende heerste hij als een veldheer. Daarbij hield hij in woord en gebaar nauw contact met zijn coach. ‘Sander is vreselijk belangrijk voor deze ploeg en ook voor mij. Hij is mijn verlengstuk in het veld’, zei Cox, terwijl zijn speler een paar meter verder voor de camera’s van Ziggo Sport werd geïnterviewd.
Toen de rollen waren omgedraaide, bevestigde De Wijn zijn bijzondere relatie met de coach. ‘We kennen elkaar al vanaf ons dertiende. We weten precies wat we aan elkaar hebben.’

‘Dat ik goed keepte is leuk, maar we hebben er niet veel aan gehad’

Het was de pupil zelf die zijn coach vervolgens ook in de score hielp. De tweede Kampong-strafcorner in de tweede helft werd door doelman Pirmin Blaak eerst nog gekeerd, maar in de rebound was hij kansloos op een schot van De Wijn: 1-1. Er waren toen zes minuten gespeeld. Drie minuten later was het opnieuw raak uit een strafcorner. Martijn Havenga ramde de bal tegen de Eindhovense plank: 2-1. Kampong was ontketend en liep de gasten onder de voet. Dat de thuisploeg vervolgens niet verder uitliep, was vooral te danken aan Blaak. De doelman van Oranje-Rood hield enkele ballen op miraculeuze wijze uit zijn doel. ‘Het is leuk dat ik goed heb gekeept, maar we hebben er niet veel aan gehad’, somberde Blaak na afloop bij de kleedkamers.

Het publiek wel, want door het geweldige keeperswerk van Blaak bleef de wedstrijd spannend. Oranje-Rood drong in het slot aan, maar vond geen gat in de door De Wijn en zijn ploeggenoten gemetselde blauwe muur. Dat ging niet gemakkelijk. De Wijn stond in de laatste tien minuten geregeld naar adem te happen. Als enige veldspeler maakte de international de zeventig minuten zonder wissel vol. ‘Ik ben niet zo van het wisselen. En gelukkig haalt de coach me er in principe ook nooit uit’, vertelde De Wijn met een veelzeggende glimlach. Wil Kampong de play-offs halen, dan kan Cox die strategie maar beter vasthouden. Want de Utrechters hebben in die strijd hun veldheer keihard nodig.

Kampong – Oranje-Rood 2-1 (0-1)
‘7 Jelle Galema 0-1 (sc)
’41 Sander de Wijn 1-1 (sc)
’45 Martijn Havenga 2-1 (sc)