Verrassende cornervariant en doelpaal helpen hdm aan zege op Hurley

Twee rake strafcorners van hdm zorgden ervoor dat de winst in Den Haag bleef (2-1). Hdm liet in de eerste wedstrijd van de play-offs tegen Hurley echter ook zien meer te zijn dan een overgangsklasser met een bovengemiddelde korte hoekslag. De Hagenaars domineerden het duel tegen de hoofdklasser grotendeels. Hoewel de thuisploeg twee keer geluk had dat de Amsterdammers op de paal schoten, was de overwinning verdiend volgens matchwinner Niels Blaak.

Zoals het een echt playoff-duel betaamt, was het in de beginfase aftasten voor beide ploegen. Zowel hdm als Hurley was klaarblijkelijk van plan het spel te spelen zoals ze dat het hele seizoen al doen. Het resulteerde erin dat overgangsklasser hdm voornamelijk in balbezit was en Hurley de aanvallende intenties van de thuisploeg probeerde te verstoren, al loerende op een uitbraak. Veel rendement in de vorm van echte kansen leverde het niet op. Hdm kreeg weliswaar een corner, maar werd daaruit niet gevaarlijk.

Rond het halve uur verdiende hdm de tweede strafcorner, waaruit Kieran Dartée dit keer wel scoorde. Ook Hurley mocht niet veel later aanleggen voor een strafcorner, maar zij hadden pech dat schutter Stijn Jolie, die al wel klaarstond voor een wissel, net niet binnen de lijnen stond. De oplettende hdm-verdediger had overigens kunnen weten bij wie de variant dan zou uitkomen, want aanvoerder Thom Hayward ontving in het bespreekkringetje opzichtig diverse aanmoedigende schouderklopjes van zijn teamgenoten. Haywards schot vanaf links op de cirkel was geplaatst in de verre hoek. Lijnstopper Sander Groenheijde was alert en bracht redding.

Niels Blaak (hdm) in duel met Luuk van Duren (Hurley). Sander Groenheijde op de achtergrond (c) Willem Vernes

Gelijkmaker vlak voor rust

Zo leken de heren met een 1-0 stand te gaan rusten en een deel van het publiek bewoog zich al richting de tap. Spits Shannon Boucher had echter een ander plan en met nog enkele seconden op de klok schoot hij uit een moeilijke hoek, vanuit de draai op het hdm-doel. Alhoewel niet onhoudbaar, zag keeper Joey Fontaine de bal tussen zijn benen door in de goal verdwijnen: 1-1.

Een flinke domper voor hdm, dat niettemin gedreven van start ging na de pauze. Dat mondde uit in een paar mogelijkheden, waarbij Lennard Kollenberg het dichtstbij een treffer kwam. Zijn inzet belandde op de paal, die alle hdm’ers op dat moment verfoeiden, niet wetende dat het aluminium hen later zou redden.

Een stijlvolle variant van een strafcorner

Hurley kreeg een tweede corner, nu met Jolie binnen de gelederen, maar diens inzet werd foutloos gekraakt door de snelle uitloper Eduard Elias. In de tegenstoot kende de arbitrage Martijn Dolman een strafcorner toe, toen hij buiten de cirkel werd weggeduwd. De originele opzet mislukte door een overtreding van Hurley en terwijl hdm alsnog scoorde, had de scheidsrechter reeds gefloten voor een nieuwe corner. Hdm koos dit keer voor een stijlvolle variant, waarbij Dartee zijn sleeppush doortrok naar een turn en de bal halverwege de cirkel in een zee van ruimte klaarlegde voor Niels Blaak. ‘Vanaf de kant wordt de strafcornerverdediging geanalyseerd’, vertelde de verdediger later. ‘Dus de call om die corner te spelen komt vanaf de bank. Hij zat alleen niet lekker op m’n stick’, verklaarde Blaak waarom zijn push van de lijn gered kon worden.

Hdm verdiende nog een corner en speelde opnieuw de variant op Blaak. Twijfel om dezelfde corner opnieuw te spelen was er niet. ‘Als de coach het aangeeft moet je hem gewoon spelen. En ik denk dat Hurley juist verrast was dat we hem nog een keer speelden.’ In zijn tweede poging kreeg de oud-speler van Ring Pass zijn stick er wel goed tegen en bal verdween in de touwen. Het bleek uiteindelijk de winnende, maar de man of the match schuift elke vorm van lof direct af. ‘Kieran legt hem zo mooi in z’n krul. Er zijn maar weinig die dat echt beheersen. Dan is het makkelijk schieten.’

Kieran Dartee met een turn (c) Willem Vernes

Slotoffensief Hurley

Met nog tien minuten op de klok moesten de mannen van Hurley er alles aan doen om de score te veranderen. De formatie van Simon Organ kwam dichtbij: Luuk van Duren pushte op de zijplank, Jolie op Fontaine. Hdm kroop daarentegen pas echt door het oog van de naald toen zowel Jolie, uit de strafcorner, als Boucher in de slotfase nog de paal raakten. Tot opluchting van ongeveer 90 procent van de aanwezigen op Sportcomplex Groenendaa werd direct daarna afgefloten. ‘Dat was nog spannend, die twee ballen op de paal’, vatte Blaak het overheersende gevoel van de hdm-supporters droogjes samen. ‘Maar ik denk dat het verdiend is. Hurley is een degelijke ploeg, maar wij hebben vandaag als een team gespeeld en ons plan goed uitgevoerd.’

Volgende week is de return in het Amsterdamse Bos. Hurley zal vast niet nog een keer in de strafcornervariant trappen die ze zaterdag de das omdeed. Hdm heeft echter nog wat varianten in de trukendoos, meent Blaak. ‘Maar ik ga natuurlijk niet alles verklappen.’


Wat vind jij? Praat mee...