Vertrek Freixa bij Amsterdam: logisch, of slachtoffer van verjonging?

Met een sterk verjongde selectie moest Amsterdam-coach Santi Freixa vanaf zijn aanstelling anderhalf jaar geleden een serieuze gooi doen naar de eerste landstitel sinds het seizoen 2011/2012. Omdat hij daar volgens Amsterdam onvoldoende in geslaagd is, verlengt de club zijn aflopende contract niet. Een logisch besluit, of zijn de verwachtingen onrealistisch?

‘Door veel nieuwe, jonge en getalenteerde spelers in de groep op te nemen, heeft Santi een mooie stempel kunnen drukken’, schreef Amsterdam een week of drie geleden op de clubwebsite. ‘Tegelijkertijd zijn de gewenste resultaten vooralsnog uitgebleven. Na dit seizoen zal er met een andere aanpak verder gebouwd worden aan het team om langdurig in de top mee te hockeyen.’

Santi Freixa als coach van Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

‘We hebben Santi niet afgerekend op zeven wedstrijden’

Richting het einde van het seizoen 2018/2019 nam toenmalig Amsterdam-coach Graham Reid ontslag om bondscoach van India te worden. Als opvolger stelde Amsterdam Freixa aan, een jongen van de club. In 2007 kwam de Spanjaard als speler naar Heren 1, waarmee hij in het seizoen 2010/2011 landskampioen werd. Als trainer deed hij van 2016 tot 2019 ervaring op bij Kampong Dames 1, waarmee hij wisselende successen boekte. Bij het Nederlands elftal was hij tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 assistent van bondscoach Alyson Annan.

Amsterdam eindigde in het eerste seizoen onder leiding van Freixa – het afgebroken coronajaar – na vijftien wedstrijden op de zevende plaats. Dit seizoen staat Amsterdam na zeven wedstrijden zesde, drie punten achter een playoff-plek. Gewonnen werd er alleen van degradatieteams Hurley en Almere.

‘We hebben Santi niet afgerekend op zeven wedstrijden. Dat zijn er te weinig om conclusies aan te verbinden‘, zegt Klaas Veering, bestuurslid Tophockey Amsterdam. ‘We zien vooral structureel dat we een stap moeten zetten om mee te doen met de top. We verwachten dat daar een andere coach voor nodig is.’

Santi Freixa als assistent van Alyson Annan bij de Oranje Dames. Foto: Koen Suyk

Freixa moest met jonge, aangetrokken spelers aan een nieuw team bouwen

Amsterdam droomt al negen jaar van een nieuwe landstitel. De club wil structureel meedoen om de prijzen. Onder Freixa is dat nog niet gelukt, al moest hij ook met een hoop jonge spelers aan een nieuw team bouwen. Is het verhaal dus niet onder meer dat Amsterdam jarenlang niet heeft doorgeselecteerd, dat nu eindelijk wél doet, maar het nog oneerlijk is om te verwachten dat de club binnen één of twee jaar de beste ploeg van Nederland heeft?

‘Het is geen geheim dat we misschien inderdaad te lang hebben geleund op onze vaste kern internationals. Jarenlang hebben we daarmee goed gepresteerd, maar het is niet gelukt om de volgende stap te zetten en de volgende lichting van het Nederlands elftal aan ons te binden’, zegt Veering.

‘Nu zijn we wel bezig met die verjonging. We hebben met Floris Middendorp, Brent van Bijnen, Ties Klinkhamer en Teun Kropholler veel spelers uit Jong Oranje. Dit jaar hebben Valentijn Charbon, Daan Dekker (beiden Almere) en Luke Dommershuijzen (Ede) zich bij ons aangesloten. Ook een aantal A’tjes hebben al meegespeeld. Wat dat betreft gaat het goed. Ik verwacht ook niet van een coach dat hij met een toverstokje zwaait en we met al die jonge spelers meteen succes hebben. Maar we vinden wel dat we de stap naar de top moeten nastreven met de jongens die we nu hebben. Misschien is dat lastig, we zijn niet voor niets zo lang geen landskampioen geworden. Maar het past wel bij de club om ambitieus te zijn.’

We vinden dat we de stap naar de top moeten nastreven met de jongens die we nu hebben. Het past bij de club om ambitieus te zijn.

Veering is van mening dat Amsterdam de kwaliteiten heeft om mee te doen om de prijzen. ‘Naast de grote groep jonge talenten in de selectie, beschikken we over een aantal topinternationals, onder wie de aanvoerder van het Nederlands team (Billy Bakker, red.), met daarnaast nog eens een groep fantastische en stabiele hockeyers. Alleen: we presteren te wisselvallig. Daarom zijn we tot de conclusie gekomen dat er iets moet veranderen. Dat zit in heel veel dingen. Er zal een aantal veranderingen worden doorgevoerd, waarbij we zijn gestart met de begeleiding.’

Santi Freixa als coach van Kampong. Foto: OrangePictures/Hans van der Valk

Het is niet zo dat we vinden dat Santi te dicht op de groep staat of dat hij te emotioneel coacht.

Over de aanstelling van Freixa anderhalf jaar geleden is veel gezegd en geschreven. Staat hij, inmiddels 37 jaar, niet te dicht op de spelers met wie hij in het verleden heeft samengespeeld? Is hij niet te emotioneel langs de lijn? Heeft hij het trainersvak wel in de vingers?

Dat zijn echter geen aspecten die nu in het besluit van Amsterdam hebben meegespeeld, zegt Veering. ‘Santi is een supergoede coach. Daar ligt het niet aan. Wat misschien eerder een rol speelt, is welke coach voor welke groep staat op welk moment. Ik denk wel dat het een voordeel is dat hij van Amsterdam komt. Hij kent de club goed en de jongens ook. Op sommige momenten kan dat misschien een nadeel zijn, dat klopt. Maar het is niet zo dat we vinden dat hij te dicht op de groep staat, of dat hij te emotioneel coacht. We kunnen ook niet één reden geven waarom we niet met hem verdergaan. Het is het hele plaatje.’

Wie de opvolger van Freixa wordt, is nog onbekend. Amsterdam is zich nu aan het oriënteren, zegt Veering. ‘Het is niet zo dat we al iemand op het oog hebben en daarom het contract van Santi niet verlengen. We zijn nu aan het rondkijken. We willen er goed over nadenken. Het voordeel van het feit dat we de knoop over Santi al vroeg hebben doorgehakt, is dat we nu genoeg tijd hebben om een opvolger te vinden.’


10 Reacties

 1. jvolcano

  Wonderlijk verhaal van Veering. Beginnen bij de begeleiding? Zou beginnen op bestuursniveau!

 2. stekel

  Beste is de reactie van Santi, das sterk, das professioneel.

  1. Boearco

   De reactie van Santi is zeker professioneel. Het beleid van Amsterdam geeft te denken. Het gaat hier weer eens om bestuursleden die niet weten waar ze mee bezig zijn.

 3. Eelco Houwink

  Aha. Dus het zijn niet 7 wedstrijden waar hij op afgerekend wordt, maar het complete plaatje. Van 7 wedstrijden dus, omdat er verder niks is gebeurd. Dus het “complete” plaatje is meer ‘n bla-blaatje van iemand die niet weet wat hij moet zeggen...

 4. popov0702

  Lekker de titel pakken en dan na de zomer Caldas vervangen, want verjongen kan hij wel

 5. ericst29

  Kom nou...Vanzelfsprekend gaat Veering niet in op allerlei individuele redenen die gezamenlijk hebben geleid tot dit besluit en natuurlijk zijn die er. Dat zou niet chique zijn naar Freixa en bovendien geeft dat nog meer reden voor rumoer en speculatie. Afscheid = afscheid. Kennelijk heeft hij niet kunnen overtuigen. Dat is jammer.

  1. Eelco Houwink

   Welja joh. Ze zijn bovendien nog aan het nadenken waarom Graham Reid weg moest. Niet storen !

 6. MIck

  Amsterdam wil weer om de titel spelen dan zou ik eerst een paar toppers halen en dan daarna kijken naar de coach. Met dit materiaal gaat geen coach om de titel spelen.

 7. ericst29

  2x gewonnen, 3x gelijk en 2x verloren is voor een bezetting met oranje en jong oranje internationals en Cosyns natuurlijk zeer mager.

 8. rustaaagh

  En dan is de vraag: Ligt dit aan de coach, het spelersmateriaal of aan de sfeer die bepaalde individuen in de groep creëren?


Wat vind jij? Praat mee...