Videoscheidsrechter debuteert bij finalewedstrijden play-offs

Een primeur in het hockey: de videoscheidsrechter debuteert in de Nederlandse play-offs. De heren van Kampong en Rotterdam kunnen woensdag in hun eerste wedstrijd van de finale voor het eerst een beroep doen op een ‘videoreferral’. De videoref is bij alle finalewedstrijden van de dames en heren aanwezig.

‘Het is al langer onze wens en die van de Hoofdklasse-clubs om een videoscheidsrechter in te kunnen zetten’, zegt Leon Rutten, hoofd Arbitrage en Competitie van de KNHB. ‘Hockey gaat ontzettend snel. De videoscheidsrechter is een extra ondersteuningsmiddel waardoor de scheidsrechters hun taak nog beter kunnen uitvoeren. Het is handig en bevordert de eerlijkheid van het spel.’

 

Zondag bij de playoff-wedstrijd Amsterdam – Rotterdam had een videoscheidsrechter zijn waarde kunnen bewijzen. Na een schot van Amsterdam-spits Mirco Pruyser keerde Hidde Turkstra van Rotterdam de bal met zijn been op de lijn (zie video). Dat ging echter zo snel dat de arbiters de overtreding niet constateerden. Amsterdam werd hiermee een strafbal onthouden. Rutten benadrukt dat het voorval uit die wedstrijd geen reden was nu de videoscheidsrechter in te voeren. ‘Daar kijken we al veel langer naar’, zegt Rutten.

Voor de inzet van een videoscheidsrechter zijn vier of vijf camera’s nodig

Organisatorisch en financieel vraagt de aanwezigheid van een videoscheidsrechter een behoorlijke investering. Rutten: ‘Je hebt minimaal vier, vijf camera’s en een videowagen nodig om alle situaties goed te kunnen beoordelen. Door een samenwerking met NOS en Ziggo hebben we tijdens de finale-wedstrijden de mogelijkheden met de videoref te werken. Als KNHB investeren wij extra in de techniek en de bemensing.’

De videoscheidsrechter is sinds 2006 een begrip in de internationale hockeywereld. Tijdens grote toernooien – zoals het EK, WK, Olympische Spelen en Euro Hockey League – kunnen scheidsrechters en spelers, een beroep doen op een extra arbiter die elders in het stadion de wedstrijd vanuit verschillende camerastandpunten bekijkt.

Elke ploeg heeft één ‘videoreferral’ tijdens de wedstrijd én nog een bij eventuele shoot-outs

De KNHB hanteert de internationale regels voor de videoscheidsrechter ook tijdens de finalewedstrijden van de play-offs. Dat betekent dat elke ploeg tijdens de wedstrijd een mogelijkheid heeft op de video re. Heeft de aanvrager gelijk of is ook na bestudering van de beelden geen uitsluitsel te geven, dan behoudt de ploeg de videoreferral. Was de beslissing van de veldarbiter terecht, dan is de ploeg de video-aanvraag kwijt. Als een wedstrijd na een gelijke stand in shoot-outs eindigt, heeft elke ploeg weer recht op één videoreferral. Een scheidsrechter kan ook zelf een videoreferral aanvragen.

Net als bij internationale toernooien kunnen de televisiekijkers met de videoscheidsrechter meekijken. Bij de play-offs is het echter voor het publiek en de spelers niet mogelijk te beslissing live te zien. Rutten: ‘Op de meeste accommodaties zijn geen grote schermen aanwezig. De kosten zouden onverantwoord hoog worden om overal een scherm neer te zetten.’

De televisiekijkers kunnen woensdag van 19.00 uur de videoscheidsrechter voor het eerste in de Nederlandse competitie aan het werk zien. Het duel Kampong-Rotterdam wordt dan live uitgezonden via Ziggo Sport.


1 Reactie

  1. bartherklots

    Jammer alleen in de finale en niet in de playoffs al gestart met de video scheidsrechter, was misschien eerlijker geweest.


Wat vind jij? Praat mee...