5 redenen waarom Kampong landskampioen wordt  

Woensdagavond spelen Kampong en Rotterdam in Utrecht de eerste wedstrijd in de finale om de landstitel. Rotterdam wacht op de eerste landstitel sinds 2013. Kampong sinds 1985. Hockey.nl ziet 5 redenen waarom Kampong kampioen gaat worden.

Sander de Wijn – de keizer van Kampong

Wekelijks kunnen hockeyliefhebbers hun hart ophalen aan de Laan van Maarschalkerweerd, als ze international Sander de Wijn zien hockeyen. De ‘Grootvorst’ van Kampong, zoals we hem ook wel zondag in de overwinning op Bloemendaal noemden. Hij kwam ooit als tiener van Union. Als linksachter dolde hij toen wekelijks de rechtsbuiten van de tegenstander, in plaats van andersom. Tegenwoordig staat De Wijn centraal achterin. Vanuit die positie blinkt hij ieder weekend uit en neemt hij zijn team op sleeptouw. De Wijn is het voorbeeld van de moderne hockeyer, die alles kan. Hij kan clean de bal afpakken. Hij ziet passes die niemand anders ziet, en kan die ook uitvoeren. Hij kan een man passeren. Hij kan scoren. Hij kan scoopen. Hij kan zelfs briljant strafcorners uitlopen. Vertel ons wat hij niet kan? Kampong kampioen maken? Waarom niet?

David Harte is de beste keeper van de wereld

Net na de winterstop liep het allemaal moeizaam met Kampong. Dat kwam onder andere door de afwezigheid van David Harte, verkozen tot de beste keeper van de wereld van 2015 en 2016. Eerst had de lange en rustige Harte verplichtingen met de Hockey India League en daarna met het Ierse nationale team. Met hem kunnen de Utrechters zich een verdedigend slippertje veroorloven. Voordeel aan Harte: hij is heel goed in strafcorners stoppen én hij is een goede reflexkeeper op de lijn. Dus niet óf óf, maar én én. En laten we wel wezen, als keeper van het Ierse nationale team zal hij niet snel een grote teamprijs pakken. Dan is de Nederlandse landstitel, naast de Euro Hockey League het hoogst haalbare.

De ijzeren zenuwen van Martijn Havenga

Een strafbal nemen als vijfduizend man naar je kijken en jij beslist of je club wel of geen play-offs speelt. En dan met een soort ‘Panenka’ aankomen. Want zo kun je de strafbal – uit stand – van Martijn Havenga wel noemen in de laatste competitiewedstrijd. Dat deed Havenga met nog een paar seconden te spelen tegen Pirmin Blaak, de keeper van het Nederlands Elftal. Iets wat je alleen op een training doet, vertalen naar een serieus moment. Dat is iets waar we diepe, diepe bewondering voor hebben. Daarna sleepte Havenga zijn team in het tweede duel van de halve finale tegen Bloemendaal in de laatste minuut naar een beslissingswedstrijd. Wat ons ertoe doet verleiden te denken dat Havenga weleens beslissend zou kunnen zijn in de finale. Niet met een ‘Panenkaatje’, maar met een ‘Havengaatje’.   

Een aanval met verschillende ingrediënten

Een echte goaltjesdief? Constantijn Jonker: check. Een tweede goaltjesdief, die makkelijk bij de tweede paal gaat liggen? Philip Meulenbroek: check. Snelheid in de counter, met de kwaliteit om belangrijke wedstrijden te beslissen? Bjorn Kellerman: check. Iemand die dit allemaal combineert: aanvoerder Quirijn Caspers: check. De Utrechtse aanval kent vele smaken en al deze smaken samen vormen – bij het solide verdedigen wat Kampong nu doet – een onweerstaanbare en dodelijke mix.

Kampong weet weer hoe het is om prijzen te pakken

Lang stond er groot op de website isfeyenoordalkampioen.nl ‘NEE!’, met een teller die aangaf dat het al achttien jaar geleden was dat de Rotterdamse club landskampioen is geworden. Bij Kampong zou – als iskampongalkampioen.nl zou bestaan – er heel groot ‘NEE!’ staan en er dodelijk worden doorgeteld vanaf 32 jaar. 1985 was de laatste keer dat de Utrechtse club zich landskampioen mocht noemen. Het is de zesde en laatste titel in de historie. Dit zou als een blok aan het been kunnen voelen. Maar dankzij de Europese titel van vorig jaar (foto) is er bij Kampong diep van binnen het geloof dat het team ook de landstitel kan pakken, schatten wij in.

1 reden waarom Kampong géén landskampioen wordt

Vermoeidheid. Kampong begon een tijdje geleden vanaf de zevende plaats aan een indrukwekkende inhaalrace, die ze in de laatste seconde van de competitie naar de vierde plaats bracht. Maar het zal de ploeg, die een krappere selectie heeft dan Rotterdam en ook nog leunt op routiniers als Constantijn Jonker (al een tijdje last van zijn hamstring) en aanvoerder Quirijn Caspers, ook heel veel kracht hebben gekost. Aan de andere kant: Kampong is in vorm en zal die vorm meenemen naar de finale.

Morgen de 5 redenen waarom Rotterdam landskampioen wordt.

  • Kaarten voor de finale woensdagavond om 19.00 uur op Kampong zijn uitverkocht.
  • Kaarten voor de finale zaterdagmiddag 15.35 uur op Rotterdam zijn hier verkrijgbaar.

Wat vind jij? Praat mee...