HK(H): Amsterdam slaat HGC aan flarden, De Geus doet Almere pijn

Amsterdam heeft in de negende speelronde van de Hoofdklasse Heren genadeloos toegeslagen. Op eigen veld werd HGC zaterdag aan flarden gespeeld: 7-3. Er leek tegen Kampong een stunt in de maak voor hekkensluiter Almere, maar uitgerekend Jonas de Geus deed zijn oude ploeg heel veel pijn: 3-4. Nog geen 24 uur later komen de twaalf teams uit de Hoofdklasse opnieuw in actie, zondag wacht alweer speelronde tien.

Vorig seizoen werd Amsterdam door HGC op zijn grootste thuisnederlaag in de Heren Hoofdklasse getrakteerd. Het werd toen 2-8. Dat was de thuisploeg zeker niet vergeten. Tijdens deze editie in het Wagener Stadion waren ook tien treffers te bewonderen, maar dan in het voordeel van de Amsterdammers. De ploeg van Santi Freixa voerde zaterdagmiddag een strafexpeditie uit.

Mirco Pruyser juicht na zijn derde treffer tegen HGC. Foto: Koen Suyk

Almere mocht lang hopen op een stunt tegen vice-kampioen Kampong. De hekkensluiter begon voortvarend tijdens het weerzien met Kampong-spelers Terrance Pieters en Jonas de Geus. Binnen een kwartier stond de formatie van Pasha Gademan op een riante voorsprong. Na de gelijkmaker van Boet Phijffer zorgde Deegan Huisman met zijn tweede treffer van de middag voor de 3-2. In het laatste kwart ging het alsnog mis voor de rode lantaarndrager van de Hoofdklasse Heren. Uitgerekend De Geus dompelde zijn voormalige ploeg in rouw.

De wedstrijd in Eindhoven werd druk bezocht, maar was nooit echt spannend. Bloemendaal blijft ook na het bezoek bij Oranje-Rood ongeslagen koploper. De landskampioen counterde in Eindhoven naar een 2-4 zege. Lichtpuntje voor Oranje-Rood was het doelpunt van Mink van der Weerden vlak voor tijd. De verdediger maakte zijn 250ste treffer in competitieverband. Het strafcornerkanon heeft de achtervolging ingezet op Ties Kruize die met 251 doelpunten op de zevende plaats van de topscorerslijst aller tijden staat.

Laagvlieger Hurley kwam fraai terug van een 3-1 achterstand. De promovendus kwam in de slotfase op gelijke hoogte door treffers van Matthew Willis en Kenny Bain. Twee minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger met zijn 259ste goal in competitieverband aan alle Amsterdamse hoop een einde. Daardoor blijft Rotterdam de naaste belager van koploper Bloemendaal, met drie punten (22 om 25) achterstand. Morgen volgt de kraker in Bloemendaal.

De Brabantse derby tussen Den Bosch en Tilburg was lang spannend. Dat kwam vooral omdat de tweede strafcornergoal van Austin Smith, na 22 minuten spelen, werd afgekeurd. Arjen Lodewijks maakte op slag van rust de tweede Bossche goal, voor de zoveelste keer tegen zijn oude club. Max Kreft bracht namens Tilburg de spanning volledig terug aan de Oosterplas, maar Sebastien Dockier maakte een kwartier voor tijd aan alle Bossche onzekerheid een einde.

Pinoké kende op bezoek bij Klein Zwitserland een valse start, al na twee minuten lag de bal al achter doelman Hidde Brink. Pas in het tweede kwart kwamen de Amsterdammers in Den Haag op stoom. Mede door twee treffers van Alex Hendrickx won de formatie van Jesse Mahieu uiteindelijk met ruime cijfers. Het was voor Pinoké pas de tweede zege in de laatste laatste dertien Hoofdklasse-ontmoetingen met Klein Zwitserland. De Amsterdammers spelen dit dubbelweekend als enige ploeg uit de Hoofdklasse twee uitwedstrijden. Morgen wacht de kraker bij Den Bosch.


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de achtste speeldag in de Hoofdklasse Dames en de negende speeldag in de Promotieklasse en Overgangsklasse.


4 Reacties

 1. olafvanderdonk

  Vreemd maar het verslag van de heren hoofdklasse vind ik kiet meer terug op de hockey app

 2. circlestorm69

  😲 Wat is er bij HGC aan de hand?

 3. ruudalmere

  Niet DeGeus maar de scheidsrechters deden Almere weer pijn !

  1. slbal

   Dat gebeurd zeker iedere week en daarom staat Almere eigenlijk onverdiend onderaan.....


Wat vind jij? Praat mee...