Voorbeschouwing HK (H): 010 – 020, Brabantbattle en broederstrijd

Het is komende zondag een seizoensopening van de Hoofdklasse Heren waar alles in zit. In een onvervalste 010 – 020 neemt Rotterdam het op tegen Amsterdam. Derck de Vilder, die de overstap maakte naar Kampong, staat direct oog in oog met zijn broer Morris die nog bij Pinoké speelt. En in Den Bosch staan twee Brabantse ploegen tegenover elkaar en zal Tilburg er alles aan proberen te doen om het moyenne van 1 uit 8 op te vijzelen. Verder staan KZ – SCHC, Almere – Bloemendaal en HGC – Oranje-Rood op het programma. 

Nog voor de eerste bal gespeeld is breekt het komend Hoofdklasse-seizoen al records. Zo begon een seizoen in de Hoofdklasse Heren nog nooit zo vroeg als nu: 26 augustus. Ook werden er nooit eerder zoveel wedstrijden op vrijdagavond gespeeld: maar liefst vijf volledige speelronden dit seizoen. De winterstop is lang, maar net geen record. Tussen speelronde 11 en 12 zitten 140 dagen. Alleen in het seizoen 2009/2010 was er zo’n lange onderbreking. 

Rotterdam – Amsterdam 

Een klassieke én unieke 010 – 020 aanstaande zondag. Rotterdam en Amsterdam troffen elkaar nooit eerder op de openingsspeeldag van een seizoen in de Heren Hoofdklasse. Amsterdam eindigde in de voorgaande drie seizoenen in de Heren Hoofdklasse twee keer (2015/2016 en 2017/2018) als verliezend finalist in de play-offs. In het seizoen 2016/2017 was Rotterdam verliezend finalist in de play-offs. Amsterdam hoopt dit seizoen zijn eerste landstitel sinds het seizoen 2011/2012 te veroveren. De laatste keer dat Amsterdam meer dan zes seizoenen moest wachten op een volgende landstitel was tussen 1975 en 1993 (achttien seizoenen).

Jeroen Hertzberger staat met 226 doelpunten in de reguliere competitie op negende plaats aller tijden in de Heren Hoofdklasse. Vlak boven Hertzberger staat de enige andere actieve speler in de top 10, Mink van der Weerden op 229 goals. Boven hen staat op de zevende plek Teun de Nooijer met 247 goals.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Fanneke Alkemade

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Kampong – Pinoké

Kampong werd in elk van de voorgaande twee seizoenen kampioen van Nederland. Sinds de invoering van de play-offs in de Heren Hoofdklasse (1994/1995) realiseerden slechts twee teams een langere reeks. Bloemendaal won van 2005/2006 tot en met 2009/2010 vijf landstitels op rij en Oranje-Zwart won van 2013/2014 tot en met 2015/2016 drie landstitels op rij.

In de reguliere competitie is Kampong 28 duels op rij ongeslagen sinds een 5-2 nederlaag bij Rotterdam op 19 maart 2017. Slechts twee keer boekte een team een langere reeks, Amsterdam met 39 (1973-1975) en Klein Zwitserland met 65 (1977-1981). Kampong won zijn laatste dertien Hoofdklasse-ontmoetingen met Pinoké sinds een 0-2 thuisnederlaag op 6 november 2011. Voor de bezoekers scoorden die dag Justin Reid-Ross en Ward Grasveld. De Utrechters boekten slechts één keer een langere winstreeks tegen een specifieke tegenstander dan de huidige serie van dertien tegen Pinoké. Van 1976 tot en met 2014 wonnen de Utrechters zeventien keer op rij van Schaerweijde.

Derck de Vilder maakte deze zomer de overstap van Pinoké naar Kampong. Hij mag het in de eerste wedstrijd voor zijn nieuwe club meteen opnemen tegen oudere broer Morris, die nog altijd voor de Steekneuzen speelt.

Arbiters: Shane O’Donnell & Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Klein Zwitserland – SCHC

Klein Zwitserland keert na een afwezigheid van negen jaar weer terug op het hoogste niveau. De Hagenaars kwamen in het seizoen 2008/2009 voor het laatst uit in de Heren Hoofdklasse. KZ promoveerde in slechts twee seizoenen van de Eerste Klasse naar de Overgangsklasse naar de Hoofdklasse. Vanaf 2018 zal de gang van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse niet meer twee, maar drie etappes tellen door de oprichting van de Promotieklasse.

Klein Zwitserland gold ooit als een absolute grootmacht in de Heren Hoofdklasse en veroverde in de periode 1977 tot en met 1984 maar liefst acht landstitels op rij. Speler Martijn van Grimbergen is de zoon van Maarten van Grimbergen, die namens de Steenbokken in het seizoen 1983/1984 topscorer van de Hoofdklasse werd. SCHC eindigde vorig seizoen als negende en hoefde daardoor voor het eerst in vijf jaar geen play-offs of play-outs te spelen.

Arbiters: Paul vd Assum & Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Almere – Bloemendaal 

Almere maakt zich op voor zijn derde seizoen in de Heren Hoofdklasse. In elk van de twee voorgaande seizoenen lukte het de Flevolanders via de play-outs degradatie te ontlopen. Almere verloor tot dusverre al zijn vier Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. Het is één van vijf tegenstanders waartegen de Almeerse al vier keer speelde zonder een punt te pakken, naast Amsterdam, HGC, Oranje-Rood en Rotterdam. Vorig seizoen verloor Almere beide duels met Bloemendaal met slechts één doelpunt verschil, nadat het de jaargang daarvoor nog met 0-9 en 5-2 klop had gekregen van De Mussen.

Stijn Jolie maakte in het seizoen 2011/2012 zijn Hoofdklasse-debuut voor Bloemendaal. Hij speelde er twee seizoenen aan de zijde van broer Wouter, alvorens terug te keren op het oude honk in Almere. Hij was vorig seizoen met achttien doelpunten clubtopscorer van Almere en eindigde in de reguliere competitie alleen achter Jeroen Hertzberger (28), Mirco Pruyser (26) en Mink van der Weerden (24).

Bloemendaal haalde in zeven van de voorgaande acht seizoenen de play-offs, maar werd in geen van die seizoenen uiteindelijk ook landskampioen.

Arbiters: Jasper Nagtzaam & Jacir Soares de Brito

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Oranje-Rood

Paul van Ass keert terug als hoofdcoach van HGC. In deze rol leidde hij de Gazellen zowel in 2006/2007 als 2009/2010 naar de finale van de play-offs. Dat geldt nog steeds als de beste prestatie van de club sinds deze in 1995/1996 zijn laatste landstitel pakte. Ook zoon Seve van Ass keert terug op het oude nest. Seve, die in vijf seizoenen bij Rotterdam uitgroeide tot één van de aanvoerders van het nationale elftal, speelde in het seizoen 2012/2013 voor het laatst voor HGC. Tristan Algera, vorig seizoen met vijftien doelpunten clubtopscorer van HGC, bewandelde juist de omgekeerde weg. De strafcornerspecialist sloot zich weer aan bij zijn oude club Rotterdam.

Roger van Gent is de nieuwe hoofdcoach van Oranje-Rood. Hij was vorig jaar nog assistent van Lucas Judge. Van Gent hielp al twee keer eerder een Brabantse club aan zijn eerste landstitel: Den Bosch in 1997/1998 en voorganger Oranje-Zwart in 2004/2005. Mink van der Weerden scoorde al 22 keer tegen HGC in de Heren Hoofdklasse. Het is daarmee, samen met SCHC, in de reguliere competitie zijn favoriete tegenstander.

Arbiters: Koen van Bunge & Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Tilburg 

Voor het eerst sinds het seizoen 2013/2014 begint het Hoofdklasse-seizoen voor Tilburg niet met een uitwedstrijd tegen Amsterdam. Destijds begon men met een uitwedstrijd tegen Schaerweijde. Sinds de fusie in 2011 won Tilburg nog niet op de openingsspeeldag van een Hoofdklasse-seizoen. Aan vier seizoensouvertures sindsdien hielden de Tilburgers één punt over (0-0 gelijkspel bij Amsterdam in 2014/2015).

Sinds de fusie in 2011 won Tilburg slechts één van zijn acht ontmoetingen met provinciegenoot Den Bosch. Op 6 november 2016 werd het 1-2 aan de Oosterplas. Tim Swaen maakte in de laatste minuut het winnende doelpunt uit een strafcorner. Vorig seizoen won Den Bosch beide duels met Tilburg, met 1-3 in Tilburg op 17 september 2017 en op 19 november 2017 op eigen veld met 3-2. Voormalig Tilburg-speler Arjen Lodewijks scoorde in beide wedstrijden tegen zijn oude club.

Den Bosch won in geen van zijn voorgaande vier Hoofdklasse-seizoenen zijn openingswedstrijd. Dat lukte de Brabanders in 2013/2014 voor het laatst. Toen begon de ploeg met een 5-1 thuiszege op Laren.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Michiel Otten

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens


1 Reactie

 1. veldhoven

  H


Wat vind jij? Praat mee...