Voorbeschouwing HK (H): Bloemendaal en Kampong kunnen zich plaatsen

In de achttiende speelronde van de Hoofdklasse Heren kunnen Bloemendaal en Kampong zich al plaatsen voor de play-offs. Klein Zwitserland, Tilburg, SCHC en Almere vechten onderling om lijfsbehoud. Het viertal staat op maximaal twee punten van elkaar.

HGC – Almere

HGC staat derde op de ranglijst. Als thuiswedstrijden alleen bepalend zouden zijn dan stonden de Gazellen slechts zesde. HGC behaalde op vreemde bodem zeven punten meer dan op eigen veld. Almere verloor elk van zijn voorgaande vijf Hoofdklasse-ontmoetingen met HGC. Tegen Bloemendaal en Amsterdam speelde Almere al zes keer zonder ooit een punt te pakken. De bezoekers zullen er echter alles aan doen zondag. De ploeg staat op de twaalfde en laatste plek in de Hoofdklasse. Almere verloor tien van zijn laatste elf Hoofdklasse-duels. Het enige lichtpuntje in die reeks voor de formatie van Pasha Gademan was de 2-1 thuiszege op Oranje-Rood op 15 maart.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal en Joost Andela

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Klein Zwitserland 

Den Bosch is volop in de race voor de play-offs die de Brabanders sinds het seizoen 2000/2001 niet meer haalden. In dat seizoen pakten de heren van Den Bosch ook hun laatste landstitel. Klein Zwitserland is het enige team in de Heren Hoofdklasse dat na de winterstop nog geen wedstrijd won. Ook deze zondag wordt het lastig:  De Steenbokken wonnen geen van hun laatste dertien bezoeken aan de Oosterplas sinds een 2-3 uitoverwinning op 17 september 1994. Jelle Galema scoorde dit seizoen al tien keer, een persoonlijk record. In negen voorgaande jaargangen bij Oranje-Rood en Oranje-Zwart kwam hij in de reguliere competitie nooit verder dan acht treffers in een seizoen. Met negen velddoelpunten voert Galema samen met Bjorn Kellerman (Kampong) dit seizoen de Heren Hoofdklasse aan.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake en Paul v.d. Assum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Kampong 

Kampong kan zich plaatsen voor de play-offs. Dan moet de ploeg winnen, terwijl minimaal drie van de volgende vier achtervolgers allemaal punten verspelen: Oranje-Rood, Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam. Toch blijkt een bezoek aan Rotterdam een lastig duel voor de Utrechters. Kampong is in zijn laatste 22 uitwedstrijden in de reguliere competitie ongeslagen, sinds een 5-2 nederlaag bij Rotterdam op 19 maart 2017. Jeroen Hertzberger is met negentien doelpunten topscorer van de Heren Hoofdklasse. Afgelopen weekeinde maakte hij voor de vijfde keer in zijn Hoofdklasse-carrière vier of meer doelpunten in een wedstrijd. Met zijn 245 doelpunten in de reguliere competitie is Hertzberger nog twee treffers verwijderd van de 247 van Teun de Nooijer, die daarmee de zevende plaats op de topschutterslijst aller tijden bezet.

Arbiters: Jasper Nagtzaam en Thijs Retra

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – SCHC

Amsterdam won elk van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels met SCHC sinds een 2-2 gelijkspel in Bilthoven op 11 oktober 2009. Amsterdam-coach Jan Jorn van ’t Land speelde voor SCHC, waar hij zijn Hoofdklasse-loopbaan begon en na een periode bij Bloemendaal ook weer afsloot. In drie wedstrijden onder Van ’t Land veroverde Amsterdam zeven punten. In de veertien wedstrijden onder zijn voorganger Graham Reid verzamelde de ploeg 21 punten. Amsterdam scoorde dit seizoen 22 keer uit een strafcorner, samen met Rotterdam het vaakst in de Heren Hoofdklasse. Van die 22 cornerdoelpunten van Amsterdam maakte Justin Reid-Ross er veertien.

Arbiters: Daniël Veerman en Frank Heijster

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Bloemendaal

Bloemendaal kan zich plaatsen voor de play-offs. Winst volstaat en een gelijkspel is voldoende, als Amsterdam en Den Bosch niet allebei hun wedstrijd winnen. Ook bij een nederlaag kan Bloemendaal zich plaatsen, maar dan moeten minimaal drie van de volgende vier achtervolgers allemaal punten verspelen: Oranje-Rood, Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam. Tim Swaen is even terug op het oude nest. Hij verhuisde in 2017 van Tilburg naar Bloemendaal. De strafcornerspecialist maakte achttien Hoofdklasse-doelpunten in twee seizoenen bij Tilburg. In twee jaargangen bij zijn huidige club staat de teller inmiddels op 24.

Arbiters: Christian Vonhögen en Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Oranje-Rood

Oranje-Rood ging afgelopen weekeinde met 5-0 onderuit bij Bloemendaal. Voorganger Oranje-Zwart had op 30 april 2004 (6-0 bij Amsterdam) voor het laatst met een dergelijke marge verloren. De ploeg uit Eindhoven verloor vier van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels. In de periode daarvóór hadden de Eindhovenaren maar liefst 32 wedstrijden nodig om vier nederlagen te lijden. Na wedstrijden tegen Pinoké en Tilburg sluiten de Brabanders het reguliere seizoen af met drie wedstrijden tegen hun directe concurrenten (Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch). Agustín Mazzilli speelde twee seizoenen voor Oranje-Rood, voordat de Argentijn afgelopen zomer de overstap maakte naar Pinoké.

Arbiters: Maarten Boxma en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...