HK (H): Brabantse en Amsterdamse derby op eerste speeldag

De Hoofdklasse Heren begint zondag weer. Oranje-Rood, de ploeg onder leiding van oud-international Robert van der Horst treft in de eerste speelronde een andere Brabantse ploeg: Tilburg. Zondag staat ook de topper tussen HGC en Rotterdam op het programma. Klein-Zwitserland reist af naar Utrecht, voor de ontmoeting met Kampong. Den Bosch speelt tegen Almere, Bloemendaal ontvangt promovendus Hurley en Amsterdam krijgt Pinoké op visite.

Tilburg – Oranje-Rood

Na een teleurstellend seizoen voor Oranje-Rood, dat de play-offs niet haalde, staat deze speelronde Tilburg te wachten. Tilburg speelde afgelopen seizoen nog play-outs, waarin de ploeg van coach Jeroen Delmee Cartouche versloeg en ieder geval nog een seizoen in de Hoofdklasse mag spelen. Delmee speelde zelf de laatste wedstrijden van zijn carrière bij de Eindhovenaren.
Op papier is het verschil groot tussen de twee Brabantse ploegen. De laatste zestien Hoofdklasse-ontmoetingen werden gewonnen door Oranje-Rood (inclusief voorganger Oranje-Zwart). Op 28 oktober 2007 won Tilburg voor het laatst van – toen nog – Oranje-Zwart. Het werd destijds 4-3 in Tilburg.

Arbiters: Maarten Boxma en Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Rotterdam 

Rotterdam start een nieuw seizoen met een duidelijk doel: de play-offs om het landskampioenschap halen. Na twee jaar afwezigheid bij de strijd om het kampioenschap, wil de ploeg van Albert Kees Manenschijn weer aanhaken bij de top van de Hoofdklasse. In tegenstelling tot Rotterdam, dat afgelopen seizoen op een teleurstellende zevende plaats eindigde, speelde HGC een goed seizoen. Seve van As keerde terug en haalde met zijn ploeg na negen seizoenen, weer de play-offs. Daarin werd HGC derde. Dat leverde de ploeg een ticket op voor de Euro Hockey League. Rotterdam heeft met Jeroen Hertzberger, de topscorer van de Hoofdklasse van vorig seizoen in de gelederen.  Afgelopen seizoen scoorde Hertzberger liefst 23 keer. Hij staat zelfs op de zevende plek aller tijden met 249 doelpunten in de Hoofdklasse.

Arbiters: Paul v.d. Assum en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Klein Zwitserland – Kampong

Kampong moest afgelopen seizoen na twee landtitels op rij het kampioenschap laten aan Bloemendaal. De ploeg uit Utrecht, die onderleiding staat van Alexander Cox, heeft de afgelopen zeven seizoen de play-offs om de titel gespeeld. De landstitel is voor Kampong dit seizoen zeker het doel. De Utrechters haalden daarvoor twee serieuze versterkingen: de internationals Jonas de Geus en Terrance Pieters kwamen over van Almere.
Klein Zwitserland heeft een heel ander streven: handhaving. Vorig seizoen slaagde de ploeg van Carlos Castaño daarin door in de play-outs van promotieklasser hdm te winnen.

Arbiters: Pieter Hembrecht en Jorrit Maakal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Almere

Wat is Almere zonder Terrance Pieters en Jonas de Geus. Dat is de grote vraag waarop de ploeg van coach Pasch Gademan vanaf zondag antwoord moet geven. De twee internationals, die naar Kampong vertrokken, vormden de afgelopen jaren de ruggengraat van de Flevolanders.
Tegenstander Den Bosch heeft een prima seizoen achter de rug. Sinds het eerst sinds het seizoen 2000/2001 streden de Brabanders tot de laatste dag mee om een plek in de play-offs. Uiteindelijk ging het laatste playoff-ticket naar Amsterdam. De Bosch moet het dit jaar stellen zonder Nicolas Della Torre. Het Argentijnse strafcorner-kanon verkaste naar de Belgische club Leuven.

Arbiters: Jacir soares de Brito en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Hurley

Traditiegetrouw ontvangt de landskampioen op de eerste speeldag de promovendus. Vandaar dat op ’t Kopje Bloemendaal tegen Hurley wordt gespeeld. De promovendus uit de Promotieklasse staat een zware klus te wachten. De club uit het Amsterdamse Bos won niet een van de afgelopen achttien Hoofdklasse-ontmoetingen van Bloemendaal. De laatste zege dateert van 6 mei 2001. Bloemendaal staat nog steeds onderleiding van Michel van den Heuvel, wiens contract na dit seizoen afloopt bij de Mussen.

Arbiters: Thijs Retra en Joost Andela

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Pinoké

Amsterdam start dit seizoen met een nieuwe coach: Santi Freixa kwam over van de vrouwen van Kampong. Zelf speelde Freixa van 2007 tot en met 2015 voor Amsterdam. In 2010/2011 pakte hij als speler de landstitel. Voor Justin Reid-Ross blijft het ook een speciale wedstrijd. De Zuid-Afrikaan van Amsterdam kwam eerder uit voor Pinoké.
De laatste keer dat Amsterdam Pinoké trof op de openingsspeeldag verloor het. Op 16 september 2012 werd het 3-4 in het Wagener Stadion, mede door twee doelpunten van Reid-Ross. Amsterdam is al tien Hoofdklasse-duels ongeslagen tegen Pinoké en won het negen keer. Op 23 maart 2014 versloeg Pinoké voor het laatst Amsterdam (2-4).
Het laatste duel tussen de buren van het Amsterdamse Bos was de finale van de Gold Cup. Amsterdam was daarin met 2-1 te sterk.

Arbiters: Shane O’Donell en Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens


2 Reacties

 1. jehofa95

  'Traditiegetrouw ontvangt de landskampioen op de eerste speeldag de promovendus.' Sinds wanneer is dit een traditie? afgelopen seizoen speelde kampioen Kampong tegen Pinoke en speelde promovendus KZ tegen ft. degradant SCHC. Het jaar ervoor speelde kampioen Kampong tegen OR terwijl promovendi hdm en SCHC tegen respectievelijk HGC en Almere. De laatste keer dat de landskampioen een promovendus ontving was 2016 (OR-QV) en dat was ook niet echt moeilijk met drie promovendi (Almere, Tilburg en QV) en het lijkt toevallig want in 2015 speelde OZ tegen Hurley ipv SCHC of Voordaan. In conclusie moet ik wat beters gaan doen met mijn tijd en moet de redactie geen verzonnen tradities uit de hoge hoed toveren om een tekstje op te leuken.

 2. floppieenteun

  @jehofa95, of jij moet gewoon zo doorgaan, en de redactie moet geen verzonnen tradities uit de hoge hoed toveren om een tekstje op te leuken. :-)


Wat vind jij? Praat mee...