Voorbeschouwing HK (H): Erop of eronder voor Rotterdam

Rotterdam moet zondag alle zeilen bijzetten om in de race te blijven voor een play-offticket: de ploeg treft zondag regerend landskampioen Kampong en moét winnen om in het spoor van de huidige nummer vier Oranje-Rood te blijven. De Eindhovenaren moeten zelf zondag ook op hun allerbest zijn: zij treffen koploper Bloemendaal. 

Rotterdam – Kampong 

De laatste ontmoeting tussen deze teams in Rotterdam had plaats op 20 mei 2017. Op die dag veroverde Kampong voor het eerst in 32 jaar de landstitel door in het tweede finaleduel van de play-offs de thuisploeg in een shoot-out terug te wijzen.

In de reguliere competitie won Kampong op 7 september 2014 voor het laatst aan de Hazelaarweg. Het werd toen 0-3 en voor de bezoekers scoorden Sander de Wijn (2x) en Joost van de Vijfeijken. Vorig seizoen won Rotterdam in de reguliere competitie thuis overtuigend (5-2) van Kampong. De thuisploeg liep uit naar een 5-0 voorsprong, voordat de Utrechters via Jasper Luijkx nog twee keer scoorden in de slotfase.

Eerder dit seizoen won Kampong thuis met 3-2 van Rotterdam. Voor de Utrechters scoorden Ties Ceulemans, Philip Meulenbroek en Boet Phijffer. In de reguliere competitie heeft Rotterdam nog altijd historisch de overhand tegen Kampong, met twaalf overwinningen tegenover negen voor de Utrechters.

Het beloofd in ieder geval een doelpuntrijk duel te worden: in elk van de laatste vijf ontmoetingen in de reguliere competitie tussen deze twee teams scoorden beide telkens tenminste twee keer.

Arbiters: Michiel Otten & Pieter Hembrecht

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Bloemendaal

De heenwedstrijd op 29 oktober 2017 resulteerde op ’t Kopje in een 3-2 zege voor Bloemendaal. De thuisploeg stond bij rust al met 3-0 voor. Na rust scoorde Mink van der Weerden nog twee keer uit een strafcorner.

Vorig seizoen werd er in dit duel maar liefst negen keer gescoord. De wedstrijd eindigde in Eindhoven in 5-4. Van der Weerden haalde namens de Eindhovenaren vier keer de trekker over. In de reguliere competitie scoorde Van der Weerden al 20 keer tegen Bloemendaal. Alleen tegen SCHC scoorde hij nog vaker (22 keer) in de reguliere competitie.

Bloemendaal won in de reguliere competitie geen van zijn laatste zes uitduels in Eindhoven. Op 10 april 2011 wonnen de Mussen voor het laatst in Eindhoven, met 0-1 bij voorganger Oranje-Zwart (doelpunt: Roel Bovendeert). Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel won in 2013/2014, 2014/2015 en 2015/2016 drie landstitels op rij met Oranje-Zwart. In het seizoen na zijn afscheid haalde fusieclub OR de play-offs niet. Van den Heuvel veroverde ook al drie landstitels met zijn huidige club Bloemendaal. Met zes landstitels als hoofdcoach is hij recordhouder in de Heren Hoofdklasse.

Arbiters: Jonas van ’t Hek & Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – SCHC 

Amsterdam won elk van zijn laatste tien ontmoetingen met SCHC in de Heren Hoofdklasse. Amsterdam boekte slechts één keer een langere winstreeks tegen een specifieke tegenstander. Tussen 2008 en 2013 wonnen de hoofdstedelingen elf keer op rij van Den Bosch. Op 11 oktober 2009 voorkwam SCHC voor het laatst een nederlaag tegen Amsterdam. In Bilthoven werd het destijds 2-2 en Roderick Weusthof scoorde twee keer voor de thuisploeg.

SCHC won slechts één van zijn 25 uitduels bij Amsterdam in het Wagener Stadion. Op 3 mei 1992 wonnen de bezoekers met 1-3 door doelpunten van Wytse van Esveld (2x) en Jacco Beentjes. Amsterdam won elk van zijn laatste acht thuisduels met Stichtsche. Bij de laatste ontmoeting in het Wagener Stadion, op 25 oktober 2015, werd het 4-1. Robert Tigges maakte in die wedstrijd een hattrick.

Amsterdam won in de Heren Hoofdklasse elk van zijn laatste 21 ontmoetingen met promovendi sinds het 1-1 gelijkspel tegen Hurley op 14 maart 2012. Eerder dit seizoen, op 29 oktober 2017, won Amsterdam met 1-6 in Bilthoven. Mirco Pruyser scoorde drie keer voor de bezoekers en Billy Bakker deed dat twee keer. Amsterdam scoorde in elk van zijn laatste zes confrontaties met SCHC tenminste vier keer.

Arbiters: Shane O’Donnell & Christiaan Vonhögen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – hdm 

Eerder dit seizoen won Den Bosch met 2-3 in Den Haag. Vier minuten voor tijd stonden de Brabanders nog met 2-1 achter, maar door doelpunten van Tijn Stuve en Noud Schoenaker grepen de bezoekers alsnog de volle buit. 

Den Bosch won zes van zijn laatste zeven Hoofdklasse-duels met hdm. De uitzondering hierin was de 3-2 nederlaag in Den Haag op 3 april 2011. De Hagenaars wonnen geen van hun laatste acht bezoeken aan de Oosterplas. De laatste uitzege van hdm bij Den Bosch dateert van 23 april 1995 (2-4). 

Den Bosch kwam in elk van zijn laatste acht Hoofdklasse-duels met hdm meer dan één keer tot scoren. Deze reeks begon na de 1-0 uitnederlaag op 17 oktober 1999. Kieran Dartée, de clubtopscorer van hdm, heeft een verleden bij Den Bosch. Tussen 2010 en 2013 kwam hij voor zijn oude club uit in de Hoofdklasse. In de heenwedstrijd op 29 oktober maakte Dartée uit een strafcorner, zijn specialiteit, de openingstreffer en zag zijn ploeg vervolgens met 2-3 verliezen.

Arbiters: Thomas Keijzer & Jasper Nagtzaam

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – hdm (H)  Ophalen van gegevens

Almere – HGC 

De heenwedstrijd in Wassenaar op 29 oktober 2017 eindigde in een 4-1 thuisoverwinning voor HGC. Voor de gastheren scoorden Wiegert Schut, Rik van Kan, Nicholas Budgeon en Dick Möhlmann. Voor de bezoekers deed Terrance Pieters dat.

HGC won al zijn drie ontmoetingen met Almere in de Heren Hoofdklasse. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in 1-3. In beide ontmoetingen vorig seizoen, het eerste van Almere op het hoogste niveau, scoorde Tristan Algera. De strafcornerspecialist van HGC scoorde in totaal drie keer tegen Almere.

Almere kwam in elk van zijn drie Hoofdklasse-duels met HGC slechts één keer tot scoren.

Arbiters: Daniël Veerman & Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Pinoké 

Sinds de fusie in 2011 verloor Tilburg al zijn zeven Hoofdklasse-duels met Pinoké. Daarbij hoort de 3-2 uitnederlaag eerder dit seizoen in Amstelveen. Voor de thuisploeg scoorden Lukas Sutorius, Wouter Brasem en Joost van de Vijfeijken. Voor de bezoekers waren Thijs Bams en Jip Krens trefzeker.

Pinoké kan de derde tegenstander worden waartegen Tilburg sinds 2011 een achtste nederlaag moet slikken in de Hoofdklasse. De fusieclub verloor al zijn acht ontmoetingen met zowel Rotterdam als Kampong. 

Op 1 maart 2009 verloor Pinoké in de Hoofdklasse voor het laatst tegen een tegenstander uit Tilburg. Bij Tilburg werd het destijds 2-1 en voor de thuisploeg scoorden Stefan Duyf en Hans Stolte. 

Jip Krens scoorde voor Tilburg in elk van de laatste drie confrontaties van zijn team met Pinoké. Thijs Bams (Tilburg) viert op de dag van de wedstrijd zijn 26ste verjaardag.

Arbiters: Paul vd Assum & Frank Heijster

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...