Voorbeschouwing HK (H): Haagse derby en Amsterdam tegen Bloemendaal

Speelronde 8 in de Hoofdklasse Heren. Een speelronde waar HGC, Klein Zwitserland treft en zij het daarom ‘De Haagsche Klassieker’ noemen. SCHC, Pinoké en Tilburg die voor hun eerste winst gaan, Amsterdam ontvangt Bloemendaal. We zien ook Den Bosch – Kampong, Rotterdam – SCHC, Tilburg – Oranje-Rood en Pinoké – Almere. 

HGC – Klein Zwitserland

De ‘Haagsche Klassieker’ aanstaande zondag, die statistisch gezien doelpuntrijk gaat worden. In de laatste twaalf Hoofdklasse-duels tussen HGC en KZ scoorden beide teams. HGC won al zijn vier uitduels dit seizoen, maar wacht thuis nog op de eerste overwinning. Toch is het de meest scorende ploeg uit de Hoofdklasse, met 25 goals. Acht daarvan staan op naam van Ashley Jackson. Even veel als de totale productie van de stadsgenoot.

Arbiters: Frank Heijster en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Kampong

Kampong is al 12 Hoofdklasse-duels met Den Bosch ongeslagen, sinds de Brabanders met 1-2 te sterk waren in Utrecht op 25 maart 2012. Den Bosch kwam zelfs niet tot scoren in drie van zijn laatste vier thuisduels met de Utrechters. Nieuwkomer Jelle Galema is topscorer van Den Bosch dit seizoen met vijf goals. Het Brabantse totaal staat op 14. De mannen van Kampong maakte er tot dusver 24, waarvan 22 velddoelpunten. De ploeg met de meeste velddoelpunten van de competitie (HGC staat met 18 veldgoals op een tweede plaats).

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Thijs Retra

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – SCHC

Rotterdam bleef ongeslagen in zijn laatste acht Hoofdklasse-duels met SCHC, sinds de 1-2 thuisnederlaag op 27 februari 2011. Vorig seizoen won Rotterdam beide wedstrijden tegen SCHC: 5-2 thuis en 2-4 uit. Het incasseerde wel twee keer, twee tegendoelpunten. Hoop dus voor SCHC’s topscorer Thijn Knetemann. Hij maakte er dit seizoen vijf, alle andere spelers van SCHC tezamen scoorden zes keer. De bezoekers moeten waken voor de captain van Rotterdam: Jeroen Hertzberger maakte er dit seizoen zes. Alle zes uit strafcorners.

Arbiters: Bo Verwer en Paul van de Assum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Bloemendaal

In de reguliere competitie verloor Amsterdam drie van zijn laatste vier duels met Bloemendaal. De enige uitzondering in deze reeks was de Amsterdamse thuisoverwinning (3-2) op 9 april 2017. Ook in de halve finale van de play-offs (mei 2018) was het Amsterdam dat won. Na drie duels trokken de Amsterdammers aan het langste eind door uit met 0-3 te winnen. De twee wedstrijden daarvoor werden op shoot-outs beslist. Bloemendaal hield dit seizoen al drie keer de nul, het vaakst van alle ploegen. Aan met name Justin Reid-Ross de taak daar verandering in te brengen: hij maakte zeven van de negen strafcornerdoelpunten voor zijn ploeg. Zeven doelpunten waren velddoelpunten. Bloemendaal heeft Tim Swaen, met 4 strafcornerdoelpunten. Bloemendaal maakte er tot dusver twintig, door tien verschillende spelers.

Arbiters: Coen van Bunge en Francisco Vázquez Lopez

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Oranje-Rood

Een Brabantse derby tussen Tilburg en Oranje-Rood. De Eindhovenaren wonnen elk van zijn laatste veertien Hoofdklasse-duels met de Tilburgers, sinds een 3-3 gelijkspel op 11 april 2008. Tilburg is één van de drie ploegen die dit seizoen nog geen wedstrijd wonnen, samen met SCHC en Pinoké. De vorige keer dat de Tilburgers langer moesten wachten op de eerste zege van een Hoofdklasse-seizoen was in 2013/2014. Destijds pakte de club in duel twaalf voor het eerst de volle buit. Oranje-Rood is ongeslagen in zijn laatste vijf uitwedstrijden, sinds de verliespartij op bezoek bij Rotterdam op 25 maart.

Arbiters: Michiel Otten en Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Almere

Vier keer eerder stonden Pinoké en Almere tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Alle wedstrijden werden gewonnen door de thuisploeg. Als die statistieken kloppen, zou dat de eerste Hoofdklasse-overwinning betekenen voor Pinoké. Dat net als SCHC en Tilburg nog geen wedstrijd wist te winnen. Almere won al wel een keer: 0-1 op bezoek bij Den Bosch. De laatste keer dat Pinoké zijn eerste acht duels van het Hoofdklasse-seizoen niet won, was in 2007/2008. Destijds werd de eerste overwinning pas in wedstrijd 12 behaald. Almere en Tilburg maakten allebei slechts zeven doelpunten dit seizoen, het minste van alle ploegen. Slechts twee van Almeres goals waren velddoelpunten, ook een laagterecord dit seizoen (SCHC drie velddoelpunten).

Arbiters: Pieter Hembrecht en Jorrit Maakal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Almere (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...