Voorbeschouwing HK (H): Duel tussen meest productieve teams

In speelronde negen treffen aankomende zondag de twee meest scorende ploegen elkaar in de Hoofdklasse: HGC en Kampong. De nog ongeslagen koploper Bloemendaal ontvangt Rotterdam. Het duel tussen Oranje-Rood en Amsterdam is verplaatst vanwege de deelname van de Eindhovenaren aan de Euro Hockey League in Barcelona.

Kampong – HGC

Na acht speelronden is HGC het meest productief in de Heren Hoofdklasse. De Gazellen scoorden al 30 keer. Kampong volgt met 25 doelpunten. Elf van die 30 doelpunten kwamen van de stick van Ashley Jackson, de huidige topscorer van de Hoofdklasse. HGC won in de reguliere competitie slechts één van zijn laatste veertien Hoofdklasse-duels met Kampong. Dat was de 2-4 uitzege op 12 april 2015. Alexander Cox was in 2008/2009 één seizoen coach van de heren van HGC. Hij was de opvolger van Paul van Ass en liet zich ook weer opvolgen door Van Ass, die inmiddels bezig is aan zijn derde termijn als hoofdcoach van de club. Het is al bijna twee jaar geleden dat Kampong meer dan twee competitiewedstrijden op rij niet wist te winnen. In oktober-november 2016 bleef de ploeg vier duels op rij zonder winst.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – HGC  Ophalen van gegevens

Klein Zwitserland – Almere

Klein Zwitserland en Almere ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. In de competitie kwamen de ploegen elkaar voor het laatst in 2015/2016 tegen, destijds in de Overgangsklasse. Almere promoveerde in dat seizoen als kampioen naar het hoogste niveau. Klein Zwitserland eindigde laatste en degradeerde naar de Eerste Klasse. In dat seizoen eindigde de ontmoeting in Den Haag op 10 april 2016 in een 2-3 uitzege. Almere verloor afgelopen zondag met 1-3 van Pinoké. Een doelpunt in de openingsminuut door Stijn Jolie mocht voor de thuisploeg niet baten. Voor Jolie was het zijn 50ste in de reguliere competitie (voor Bloemendaal, Hurley en Almere) en pas zijn vijfde velddoelpunt. Klein Zwitserland won op de openingsdag thuis met 3-2 van SCHC, maar uit hun volgende zeven Hoofdklasse-duels haalden de Steenbokken slechts twee punten.

Arbiters: Jasper Nagtzaam en Christian Vonhögen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Almere  Ophalen van gegevens

Tilburg – Pinoké

Op 15 april dit jaar won Tilburg thuis met 1-0 van Pinoké. Jesse van Minde maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Het seizoen daarvoor won Pinoké met 2-3 in Tilburg. Thijn Knetemann maakte de openingstreffer en ook in de laatste minuut van de wedstrijd uit een strafcorner het winnende doelpunt. Tilburg won geen van zijn laatste tien Hoofdklasse-wedstrijden sinds die 1-0 zege op Pinoké. Tilburg en SCHC zijn dit seizoen de enige ploegen in de Hoofdklasse nog zonder overwinning. Pinoké won geen van zijn laatste zeven uitwedstrijden in de reguliere competitie, sinds een 1-4 zege bij SCHC op 25 maart dit jaar.

Arbiters: Frank Heijster en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Pinoké  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Rotterdam

Bloemendaal is in de reguliere competitie nu 32 duels op rij ongeslagen. Dat is reeds een clubrecord. Slechts twee keer boekte een team een langere reeks, Amsterdam met 39 (1973-1975) en Klein Zwitserland met 65 (1977-1981). In de reguliere competitie verloren De Mussen op 23 april 2017 voor het laatst. Toen werd het op eigen veld 1-3 tegen Kampong. Rotterdam won in de reguliere competitie één van zijn laatste acht uitwedstrijden bij Bloemendaal. Op 28 september 2014 werd het op ’t Kopje 2-3 voor de bezoekers. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 5-1 zege voor De Mussen. Jeroen Hertzberger zette zijn ploeg nog wel op voorsprong, maar door onder meer twee doelpunten van Florian Fuchs sloeg de thuisploeg hard terug. Bloemendaal won tien van zijn laatste elf thuisduels in de reguliere competitie. De enige uitzondering in die serie was een 1-1 gelijkspel tegen Kampong op 18 maart dit jaar.

Arbiters: Daniël Veerman en Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Rotterdam  Ophalen van gegevens

Den Bosch – SCHC

Vorig seizoen eindigde dit duel op 22 april in 2-1. Brent van Bijnen zette de bezoekers nog wel op voorsprong, maar door treffers van Martijn van Liemt en Thomas Vis trok de thuisploeg aan het langste eind. De laatste uitoverwinning van Den Bosch bij SCHC dateert van 4 oktober 2015. Het werd toen 1-2 en de Belg Sebastien Dockier maakte twee minuten voor tijd de winnende treffer voor de Brabanders. Van de laatste elf Hoofdklasse-doelpunten van Den Bosch maakte Nicolas Della Torre er vier, evenveel als Jelle Galema. Den Bosch verloor slechts één van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels. Dat was de 0-1 thuisnederlaag tegen Almere op 21 september. SCHC won slechts één van zijn laatste achttien Hoofdklasse-wedstrijden. Dat was de 2-1 thuiszege tegen Den Bosch op 22 april van dit jaar.

Arbiters: Pieter Hembrecht en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – SCHC  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Amsterdam

De wedstrijd van Oranje-Rood – Amsterdam, oorspronkelijk gepland voor zondag 7 oktober, zal op vrijdag 19 oktober worden ingehaald wegens deelname van Oranje-Rood aan de eerste ronde van de Euro Hockey League.


Wat vind jij? Praat mee...