Voorbeschouwing HK (H): Stichtse Derby & Hertzberger on fire

Na een spannende seizoensopening vindt komende zondag alweer de tweede speelronde van de Hoofdklasse Heren plaats. Zo treffen Jeroen Hertzberger (Rotterdam) en Mirco Pruyser (Amsterdam) in Pinoké en Den Bosch hun favoriete tegenstander. Daarnaast kruisen Kampong en SCHC de degens in de beruchte derby van Bilthoven en Utrecht. Verder staan Tilburg – HGC, Oranje-Rood – Almere en Bloemendaal – Klein Zwitserland op het programma.

Amsterdam – Den Bosch

Amsterdam zal zich een week na de seizoensouverture willen revancheren voor de nipte nederlaag tegen Rotterdam (2-1). Den Bosch daarentegen begon sterk aan het nieuwe hockeyjaar door met 3-1 te winnen van Tilburg. Voor de Bosschenaren is het lang geleden dat de ploeg de eerste twee Hoofdklasse-duels won, namelijk in het seizoen 2004/2005. Mocht het team van Eric Verboom winnen van de hoofdstedelingen, dan is het de zesde keer in de historie van de club dat de Brabanders de eerste twee competitieduels winnen. Amsterdam kan juist voor het eerst sinds het seizoen 2012/2013 de reguliere competitie beginnen met twee nederlagen. Toevallig was dat de laatste keer dat Amsterdam, toen als landskampioen, de play-offs misliep.

Den Bosch is echter met afstand de favoriete tegenstander van Amsterdam-aanvaller Mirco Pruyser. In totaal scoorde de international twintig keer in zijn carrière tegen de huidige nummer twee van de ranglijst. Zo scoorde hij ook in twaalf van de laatste dertien ontmoetingen met Den Bosch. Die ene keer dat hij niet scoorde, eindigde direct in de enige nederlaag tegen de Brabanders. Pruyser lijkt dus de meest geschikte speler om het aantal overwinningen van Den Bosch in het Wagener Stadion op welgeteld één te houden.

Arbiters: Thijs Retra en Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – HGC

Beide teams trapten het seizoen af met een nederlaag: Tilburg verloor van Den Bosch met 3-1 en HGC moest zijn meerdere erkennen in Oranje-Rood (4-5). In die wedstrijd vielen een aantal nieuwelingen op bij de club uit Wassenaar. Zowel Max Plennevaux en Tanguy Cosyns scoorden bij hun debuut voor de Gazellen, terwijl Engelsman Ashley Jackson zijn terugkeer op de Nederlandse velden opluisterde met een doelpunt. Het was voor de topscorer van het seizoen 2009/2010 (29 doelpunten) het eerste Hoofdklasse-doelpunt in ruim acht jaar.

Supporters van Tilburg zullen naar alle waarschijnlijkheid de eerste speelrondes even moeten doorbijten, aangezien de Brabantse club sinds de fusie in 2011 geen van de eerste drie duels van het seizoen wist te winnen. De Tilburgers won vorig jaar wel van HGC (3-2). Op 30 maart van dit jaar scoorde Jesse van Minde in de laatste minuten de winnende treffer. Het was de eerste thuiszege op HGC sinds de fusie. Het team van coach Paul van Ass daarentegen begon pas één keer met twee nederlagen aan het nieuwe seizoen. In 2003/2004 werden de eerste vier duels verloren, om daarna het jaargang te eindigen op de achtste plaats.

Arbiters: Jacir Soares de Brito en Pieter Hembrecht

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Almere

Almere hield in het eerste weekend van het seizoen goed stand tegen Bloemendaal, maar moest uiteindelijk buigen voor de ploeg van Michel van den Heuvel (1-2). Oranje-Rood daarentegen had aan HGC een gewaagde tegenstander. Mede dankzij een dubbelslag van Bob de Voogd en Mink van der Weerden wist de Eindhovense ploeg alsnog te winnen met 4-5. Van der Weerden, net hersteld van een enkelblessure, kwam daarmee op 231 treffers in de Hoofdklasse, het meeste van alle actieve spelers in de competitie. Rotterdam-speler Jeroen Hertzberger zit er met 228 doelpunten vlak achter.

In totaal troffen Oranje-Rood en Almere elkaar vier keer in de Hoofdklasse, en vier maal verlieten de Eindhovenaren het veld met drie punten. Zo eindigde deze wedstrijd vorig jaar in een 4-1 overwinning voor de nummer vier van vorig jaar. Almere kwam toen nog wel op voorsprong via Stijn Jolie. Mocht het team van Pasha Gademan dit weekend winnen van de Brabanders, dan heeft Almere nog vier tegenstanders waartegen zij nog nooit een punt pakten. De andere vier clubs zijn Amsterdam, Bloemendaal, HGC en Rotterdam.

Arbiters: Christian Vonhögen en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Klein Zwitserland

Bloemendaal, dat de competitie begon met een 1-2 overwinning in en tegen Almere, nadert een recordaantal wedstrijden zonder nederlaag in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de mannen van Michel van den Heuvel een reguliere wedstrijd verloren was bijna anderhalf jaar geleden. Toentertijd was Kampong op eigen veld met 3-1 te sterk. Daarna verloor Bloemendaal geen van zijn volgende 25 wedstrijden in de reguliere competitie. Het clubrecord, dat dateert uit de jaren 1992 en 1993, staat op 27.

Klein Zwitserland luisterde zijn rentree op het hoogste niveau op met een 3-2 overwinning op SCHC. De doelpunt van Martijn van Grimbergen, zoon van KZ-coryfee Maarten, was de eerste voor de Steenbokken sinds 3 mei 2009. Australiër Grant Schubert was toen vier keer trefzeker tegen Rotterdam (4-4). De kans om de vijfde promovendus ooit te worden met twee overwinningen aan het begin van het seizoen lijkt echter zeer klein. Bloemendaal won namelijk 43 van de 46 laatste Hoofdklasse-duels tegen promovendi. De laatste nederlaag tegen een nieuweling was in het jaar 2004. Daarnaast wonnen de Mussen de tien van de laatste elf thuisduels tegen KZ. De Hagenaars wonnen op 11 mei 1997 voor het laatst van Bloemendaal.

Arbiters: Xander Damen en Frank Heijster

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

SCHC – Kampong

Landskampioen Kampong zal met veel zelfvertrouwen de deby tegen SCHC ingaan. De Utrechters wonnen afgelopen weekend simpel van Pinoké (4-1) en treffen met SCHC een van hun favoriete tegenstanders. In de laatste veertien ontmoetingen tussen deze clubs verloor het team van Alexander Cox geen enkele (twaalf overwinningen). Ruim tien jaar geleden won SCHC voor het laatst. Op 6 maart 2008 werd het toen 4-3 in Bilthoven. Sindsdien heeft Kampong flink aan het onderlinge doelsaldo kunnen werken. De laatste vijf onderlinge ontmoetingen resulteerden in een doelsaldo van 16-1 in het voordeel van Kampong. De Utrechters boekten afgelopen seizoen zelfs de grootste Hoofdklasse-overwinning op SCHC door met 0-7 te winnen in Bilthoven.

Bovendien is het team van Alexander Cox al 29 duels ongeslagen in de reguliere competitie. Rotterdam wist op 19 maart 2017 voor het laatst drie punten over te houden aan een ontmoeting met Kampong. Toch hoopt SCHC-coach Michiel van der Struijk, de voorganger van Alexander Cox bij Kampong, zijn oude club pijn te doen. Ook om na de 3-2 nederlaag van vorige weekend tegen promovendus Klein Zwitserland de eerste punten van het nieuwe seizoen binnen te halen.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Rotterdam

Jeroen Hertzberger, sinds kort erelid van HC Rotterdam, treft dit weekend met Pinoké zijn favoriete tegenstander. In de reguliere competitie scoorde hij in totaal 27 keer tegen de Steekneuzen, nog vaker dan tegen HGC (24) en Amsterdam (19). Vorig seizoen werd deze ontmoeting echter verrassend gewonnen voor Pinoké. De 3-2 nederlaag betekende voor de Rotterdammers tevens het einde van een winstreeks van twaalf onderlinge ontmoetingen.

De international is desondanks bezig aan een goede reeks. Inclusief vorig seizoen scoorde Hertzberger in elk van de laatste elf speelrondes in de reguliere competitie. Enkel Melchior Looijen (Kampong) en Mark Gleghorne (Den Bosch) wisten in het seizoen 2009/2010 vaker in opeenvolgende wedstrijden te scoren: twaalf op een rij. Vorig weekend nekte de aanvoerder van Rotterdam ook nog vice-landskampioen Amsterdam met twee rake treffers. Bij een overwinning op Pinoké weet de ploeg van Albert Kees Maneschijn voor de tweede keer in de historie van de club de eerste twee duels van het nieuwe seizoen te winnen. De Rotterdammers flikten het voor het eerst in het seizoen 2009/2010.

Arbiters: Coen van Bunge en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...