Voorbeschouwing HK (H): Tilburg en SCHC willen uit degradatiezone

Tilburg en SCHC treffen elkaar vrijdag. De winnaar van dat duel mag even opgelucht ademhalen, het ontdoet zich in ieder geval tijdelijk van degradatiestress. Wie daar ook last van hebben zijn Almere en hdm, maar zij treffen beide een topploeg dit weekend. Bloemendaal en Kampong kunnen juist de play-offs binnenslepen.

Pinoké – Bloemendaal

Bloemendaal plaatst zich voor de play-offs als het wint van Pinoké en Rotterdam niet wint bij HGC. Mocht Rotterdam verliezen, dan volstaat voor Bloemendaal ook een gelijkspel tegen Pinoké. Bloemendaal kan zijn 22ste deelname aan de play-offs veiligstellen. De 21 deelnames van Bloemendaal zijn een record in de Heren Hoofdklasse. Amsterdam volgt met 17 deelnames.

Bloemendaal en Kampong zijn dit seizoen in de competitie allebei nog ongeslagen. De Mussen waren nooit eerder na achttien wedstrijden in een seizoen nog zonder nederlaag. 

Beide Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze teams in het jaar 2017 eindigden in een gelijkspel, 0-0 in Bloemendaal op 26 februari 2017 en eerder dit seizoen 1-1 in Amstelveen op 22 oktober 2017. Pinoké slaagde er nooit eerder in om in opeenvolgende Hoofdklasse-ontmoetingen met Bloemendaal ongeslagen te blijven en kan nu ook voor het eerst binnen een seizoen deze tegenstander twee keer van winst afhouden.

Pinoké is de favoriete Hoofdklasse-tegenstander van Jamie Dwyer. Tegen de Steekneuzen maakte de Australiër negen van zijn 66 doelpunten in de Heren Hoofdklasse (reguliere competitie).

Voor Roel Bovendeert is scoren tegen deze tegenstander niet eenvoudig gebleken. Hij scoorde tegen tien van de huidige twaalf Hoofdklasse-clubs al eens, maar geen van zijn 74 doelpunten maakte hij tegen Pinoké en zijn huidige club Bloemendaal.

Arbiters: Michiel Otten en Karen Dollé

 • Pinoké - Bloemendaal (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Bloemendaal (H)?  Ophalen van gegevens

Kampong – Den Bosch

Kampong plaatst zich voor de play-offs als het wint van Den Bosch en Rotterdam niet wint bij HGC. Mocht Rotterdam verliezen, dan volstaat voor Kampong ook een gelijkspel tegen Den Bosch. De Utrechters haalden de play-offs in elk van de voorgaande zes seizoenen en dat omvat alle vijf voorgaande seizoenen onder de huidige hoofdcoach Alexander Cox.

Kampong kan het ticket voor de play-offs veiligstellen met nog drie wedstrijden te spelen. Vorig seizoen werd dat ticket door de Utrechters pas in de laatste minuut van de reguliere competitie geclaimd. Toen opende een rake strafbal van Martijn Havenga bij Oranje-Rood de deur voor de Utrechters, die vervolgens het eerste team in de historie van de play-offs werden dat als vierde geplaatst de landstitel voor zich opeiste.

Kampong is voor het tweede seizoen ooit in zijn eerste achttien wedstrijden ongeslagen gebleven. In 1980/1981 verloren de Utrechters geen van hun achttien duels in de reguliere competitie. Een play-off om het landskampioenschap liepen de Utrechters desondanks mis ten faveure van HGC, dat op zijn beurt naast de landstitel greep tegen Klein Zwitserland. Dat Kampong uit 1980/1981 is meteen ook de laatste ploeg die een geheel (regulier) seizoen ongeslagen bleef, een prestatie die in de Heren Hoofdklasse slechts vier keer is gerealiseerd.

Kampong is in de reguliere competitie in zijn laatste 24 Hoofdklasse-duels ongeslagen. De 5-2 nederlaag bij Rotterdam op 19 maart 2017 is inmiddels meer dan een jaar geleden. De ongeslagen reeks van 24 in de reguliere competitie is voor Kampong reeds een clubrecord. De laatste ploeg die 24 of meer reguliere duels op rij ongeslagen bleef was Amsterdam tussen 2002 en 2003 (27 wedstrijden). 

Kampong verloor geen enkel van zijn laatste elf Hoofdklasse-duels met Den Bosch sinds een 1-2 thuisnederlaag op 25 maart 2012. Van de volgende elf ontmoetingen won Kampong er negen, inclusief elk van de laatste drie. Door een blessure mist Constantijn Jonker naar alle waarschijnlijkheid het duel met zijn favoriete Hoofdklasse-tegenstander. Tegen de Brabanders scoorde Jonker al 23 keer in de reguliere competitie.

Arbiters: Laurens Hendrikx en Bo Verwer

 • Kampong - Den Bosch (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Den Bosch (H)?  Ophalen van gegevens

Hdm – Amsterdam

Hdm verloor elk van zijn laatste vijf Hoofdklasse-duels met Amsterdam en de laatste vier daarvan allemaal met tenminste vier doelpunten verschil. De laatste keer dat hdm in de Hoofdklasse een nederlaag voorkwam tegen Amsterdam was op 4 maart 2001, toen het in Den Haag met 4-3 won. Richard de Snaijer scoorde twee keer voor hdm, inclusief de winnende treffer.

De heenwedstrijd op 22 oktober werd door Amsterdam in het Wagener Stadion eenvoudig met 6-1 gewonnen. Voor de thuisploeg scoorden vijf verschillende spelers, waaronder Mirco Pruyser twee keer. Pruyser is met 21 doelpunten topscorer van de Hoofdklasse. Van die 21 treffers kwamen er zeventien uit velddoelpunten. Geen enkele andere speler in de Heren Hoofdklasse maakte dit seizoen meer dan elf velddoelpunten. Met zijn 21 doelpunten heeft Pruyser zijn totaal van 2016/2017 (20) al overtroffen. Zijn persoonlijk record in een geheel regulier seizoen is 28 en werd gevestigd in 2015/2016.

Boris Burkhardt maakte in 2016 de overstap van hdm naar Amsterdam. Hij maakte daardoor de promotie van de Haagse club naar de Hoofdklasse in het seizoen 2016/2017 niet meer mee. 

Amsterdam won elk van zijn laatste 21 Hoofdklasse-duels met promovendi sinds een 1-1 gelijkspel tegen Hurley op 14 maart 2012.

Arbiters: Xander Damen en Maarten Boxma

 • Hdm - Amsterdam (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Amsterdam (H)?  Ophalen van gegevens

Almere – Oranje-Rood

Beide clubs spelen sinds het seizoen 2016/2017 in de Heren Hoofdklasse, Almere als promovendus die ooit nog in de Vierde Klasse speelde en Oranje-Rood uit een fusie tussen Oranje-Zwart en EMHC. 

De drie ontmoetingen tussen deze teams in de Heren Hoofdklasse resulteerden allemaal in een overwinning voor Oranje-Rood. Daarbij hoort de 4-1 triomf in Eindhoven die OR eerder dit seizoen op Almere boekte. De bezoekers kwamen vroeg in de wedstrijd door een strafcorner op voorsprong, maar daarna maakte de thuisploeg het kwartet vol.

Van drie tegenstanders verloor Almere al zijn vier confrontaties in de Hoofdklasse: Amsterdam, Bloemendaal en Rotterdam. Daar kan Oranje-Rood nu bij komen. Stijn Jolie maakte dit seizoen zeventien doelpunten in de Hoofdklasse. Geen van zijn teamgenoten bij Almere maakte meer dan vier competitiedoelpunten.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Jacir Soares de Brito

 • Almere - Oranje-Rood (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Oranje-Rood (H)?  Ophalen van gegevens

HGC – Rotterdam

Door drie overwinningen op rij blijft Rotterdam in de race voor de play-offs. De ploeg van Albert Kees Manenschijn probeert te voorkomen dat het deze voor de derde keer in vier seizoenen misloopt. Elk van die drie overwinningen was er één met slechts één doelpunt verschil. Rotterdam won dit seizoen al zeven keer met één doelpunt verschil. Dat deed de ploeg alleen in 2008/2009 vaker (acht keer).

Tristan Algera is clubtopscorer van HGC dit seizoen met twaalf doelpunten. In de laatste twee seizoenen in de Hoofdklasse scoorde hij 31 keer uit een strafcorner. In die periode deed alleen Mink van der Weerden (Oranje-Rood) dat even vaak. Algera heeft niet allen een verleden bij Rotterdam, hij heeft er ook een toekomst. De strafcornerpecialist kondigde al aan komende zomer terug te keren op het oude nest aan de Hazelaarweg. Ooit debuteerde hij als 18-jarige in de Hoofdklasse namens HCR.

Jeroen Hertzberger scoorde in de reguliere competitie 23 keer tegen HGC. Van alle tegenstanders die hij daarin trof scoorde hij alleen tegen Pinoké vaker (27 keer). Hertzberger staat met 218 doelpunten in de reguliere competitie op de tiende plaats aller tijden. Hij heeft nog drie treffers nodig om de 221 van Taco van den Honert op plek negen te evenaren.

HGC heeft elk van zijn laatste drie Hoofdklasse-wedstrijden verloren. Het is voor de Gazellen de langste verliesreeks sinds vijf op een rij in oktober-november 2014. HGC won op 12 oktober 2014 voor het laatst in de reguliere competitie van Rotterdam. Dat deed het toen op de Roggewoning met 1-0 door een doelpunt van Dick Möhlmann.

Arbiters: Paul van den Assum en Barry Plaisant van der Wal

 • HGC - Rotterdam (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Rotterdam (H)?  Ophalen van gegevens

SCHC – Tilburg

Dit is een wedstrijd tussen twee laagvliegers. Tilburg staat negende, SCHC bezet de tiende plaats. Eerder dit seizoen won Tilburg in eigen huis met 4-2 van SCHC. Michiel de Leeuw had met twee rake strafcorners een belangrijk aandeel in de Brabantse overwinning. 

Dat was de eerste Hoofdklasse-ontmoeting tussen deze teams sinds 2011, toen HC Tilburg als fusieclub tot stand kwam. Op 27 maart 2011 won SCHC voor het laatst een Hoofdklasse-ontmoeting met een tegenstander uit Tilburg. Het won toen met 1-2 van het Tilburg van vóór de fusie door twee doelpunten van Pedro Ibarra.

SCHC verloor tien van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-wedstrijden en ook elk van zijn laatste vijf. Die laatste vijf verloor het met de gecombineerde doelcijfers 5-23. Tilburg heeft er juist twee op rij gewonnen. Drie keer op rij winnen in de Hoofdklasse deed de ploeg vóór de fusie voor het laatst (drie op rij in oktober-november 2007).

Arbiters: Coen van Bunge en Joost Andela

 • SCHC - Tilburg (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Tilburg (H)?  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...