Voorbeschouwing HK (H): Ultieme ontknoping bereikt hoogtepunt

De laatste speelronde van het Hoofdklasse-seizoen staat op het programma. Zowel bovenin als onderin wordt er nog ergens om gespeeld. HGC, Amsterdam, Oranje-Rood en Den Bosch zijn alle vier nog in de race voor een ticket naar de play-offs. HGC heeft de beste papieren op het bereiken van de play-offs. Onderin strijden Klein Zwitserland, Almere en Tilburg tegen play-outs. Geen van de ploegen speelt tegen directe degradatie aangezien SCHC tijdens de vorige speelronde degradeerde uit de Hoofdklasse.

HGC – Bloemendaal

HGC heeft de meeste doelpunten gemaakt in de Hoofdklasse van alle teams. Na 21 wedstrijden staat de teller op 77 doelpunten. Het clubrecord van de Gazellen komt uit het seizoen 1996/1997, toen scoorde het team 99 doelpunten tijdens de reguliere competitie. Tijdens de seizoenen 2006/2007 en 2009/2010 haalde het elftal al eens eerder de play-offs onder Paul van Ass. Beide keren werd de finale gehaald en verloor het telkens van Bloemendaal. De Mussen kunnen de reguliere competitie afsluiten als lijstaanvoerder. In de seizoenen 2010/2011 en 2016/2017 ging het elftal ook als koploper richting de play-offs. Beide keren werd het thuisvoordeel niet verzilverd. Voor Bloemendaal-speler Jorrit Croon is het duel met HGC de terugkeer bij zijn jeugdliefde.

Arbitrage: Paul v.d. Assum en Daniël Veerman

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Klein-Zwitersland – Kampong

Klein-Zwitserland kan tijdens de laatste speelronde de play-outs nog ontlopen. Daarvoor moeten de Steenbokken winnen en moet Almere niet winnen van het gedegradeerde SCHC. KZ speelde één keer eerder de play-outs van de Hoofdklasse. Tijdens het seizoen 2006/2007 degradeerde de ploeg in een tweestrijd met Voordaan. Het was voor het eerst dat de ploeg degradeerde uit de Hoofdklasse. Tegenstander Kampong sloot in drie van de vijf voorgaande seizoenen de reguliere competitie af als koploper. Slechts één keer wonnen zij toen de landstitel. Bij de eerdere ontmoeting dit seizoen stapte Kampong met een 1-0 overwinning van het veld. Sinds het seizoen 1997/1998 won Kampong niet twee keer van KZ in een Hoofdklasse-seizoen.

Arbitrage: Thijs Retra en Pieter Hembrecht

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Oranje-Rood

Den Bosch en Oranje-Rood hebben allebei nog een kans op deelname aan de play-offs. Den Bosch moet winnen van Oranje-Rood en hopen dat Amsterdam niet wint van Pinoké. Oranje-Rood moet winnen en hopen op puntenverlies van Amsterdam. Het elftal moet dan ook nog de achterstand in doelsaldo goed maken (tien doelpunten). Den Bosch-speler Jelle Galema kwam afgelopen zomer over van Oranje-Rood en is dit seizoen goed voor elf doelpunten, meer dan hij in de voorgaande seizoenen voor Oranje-Rood maakte. Toon Siepman – interim-coach van Oranje-Rood – leidde Den Bosch tijdens het seizoen 2000/2001 naar hun laatste deelname aan de play-offs én landstitel.

Arbitrage: Coen van van Bunge en Maarten Boxma

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Pinoké

De laatste keer dat Amsterdam vóór afgelopen zondag in de top vier stond, was eind september. De nu ontslagen Graham Reid was destijds de hoofdcoach. Amsterdam kan zich met een gelijkspel veilig spelen voor de play-offs. Enige voorwaarde is dan dat Den Bosch en Oranje-Rood gelijk moeten spelen. Als Amsterdam wint dan is het geplaatst voor de play-offs, aangenomen dat achtervolger Oranje-Rood de aanzienlijke achterstand in doelsaldo op Amsterdam niet alsnog repareert. Uit de laatste negen Hoofdklasse-ontmoetingen won Amsterdam acht keer van Pinoké. Eerder dit seizoen speelde beide ploegen met 2-2 gelijk. Amsterdam-speler Justin Reid-Ross heeft een verleden bij Pinoké. In vier seizoenen tijd kwam hij tot zeventig doelpunten. Bij Amsterdam heeft Reid-Ross nu 103 doelpunten gemaakt. Sinds zijn overstap naar Amsterdam scoorde hij het meest tegen zijn oude club (zeventien keer).

Arbitrage: Bo Verwer en Jonas van ’t Hek

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Tilburg

Rotterdam loopt voor het tweede seizoen op rij de play-offs mis. In het seizoen 2016/2017 werd de ploeg van Albert Kees Maneschijn nog landskampioen. Tilburg speelt op zijn beurt nog wel ergens voor. De ploeg lijkt af te stevenen op de play-outs. Deze kunnen zij ontlopen als zij winnen van Rotterdam en hopen op puntenverlies van de concurrenten. Dit seizoen verloor Rotterdam vijf thuiswedstrijden. Slecht één keer verloor het team vaker thuis (2000/2001).  Rotterdam-speler Jeroen Hertzberger lijkt voor de derde keer op rij topscorer te worden van de Hoofdklasse. De laatste speler die dit voor elkaar kreeg was Bram Lomans.

Arbitrage: Karen Dollé en Christian Vonhögen

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Almere – SCHC

Het is de zesde keer dat SCHC degradeert. Hiermee evenaren zij het ongewenste Hoofdklasse-record van Hattem. Daartegenover staat dat er geen team vaker promoveerde naar de Hoofdklasse als de formatie uit Bilthoven (zes keer). Almere kan de play-outs ontlopen als zij concurrenten Tilburg en Klein Zwitserland achter zich houden. De voorsprong bedraagt op dit moment twee punten. Tijdens de drie eerdere Hoofdklasse-ontmoetingen stapte SCHC elke keer als winnaar van het veld. Almere promoveerde in 2016 naar de Hoofdklasse door SCHC in de play-outs te verslaan.

Arbitrage: Fanneke Alkemade en Michiel Otten

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – SCHC (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...