Voorbeschouwing HK Heren: Topschutters treffen elkaar

Doelpuntenmachines Jeroen Hertzberger en Mink van der Weerden treffen elkaar in speelronde tien. Zij scoorden elk al 232 keer in de reguliere competitie en staan daarmee in de topschutterslijst aller tijden op een gedeelde achtste plaats. Zondag treffen zij elkaar in de wedstrijd Rotterdam – Oranje-Rood. Verder zien we Klein Zwitserland – Pinoké, Almere – Kampong, HGC – SCHC, Den Bosch – Bloemendaal en Amsterdam – Tilburg. 

Klein Zwitserland – Pinoké

Klein Zwitserland en Pinoké ontmoeten elkaar voor het eerst sinds het seizoen 2008/2009 in de competitie. Destijds werd het 2-2 in Amstelveen en 3-4 in Den Haag. Bij die 3-4 uitzege op 26 april 2009 scoorden Jeroen Koops, Mark Neumeijer, Eli Matheson en Matthijs van Weerd voor de bezoekers. Oswald Mattheussens, Mark Ralph en Grant Schubert deden dat voor de thuisploeg. Klein Zwitserland won op 25 maart 2007 voor het laatst van Pinoké. In het Amsterdamse Bos werd het 1-5 en maar liefst drie Haagse treffers kwamen van een Indiase stick (Dillip Tirkey twee keer, Gagan Ajit Singh één keer). Na een 3-2 nederlaag bij Almere op 9 oktober 2016 won Pinoké elk van zijn laatste vier Hoofdklasse-uitduels met promovendi. Klein Zwitserland behaalde zeven van zijn acht punten dit seizoen in eigen huis.

Arbiters: Karen Dollé en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Pinoké  Ophalen van gegevens

Almere – Kampong

Almere-Kampong, een affiche dat ook op 11 september 2016 gespeeld werd. Toen speelden de Flevolanders de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse Heren en hield het de bezoekers op 0-0. Kampong revancheerde zich voor dat puntenverlies met een 6-0 thuiszege en won ook vorig seizoen beide ontmoetingen met Almere. Vorig jaar werd deze wedstrijd een waar spektakelstuk. Het werd 4-6 na een 4-4 ruststand. Pas in de slotfase maakte de landskampioen het verschil. De return in Utrecht op 22 april eindigde in 4-2. Ook die wedstrijd won Kampong door in de laatste tien minuten nog twee keer te scoren. Kampong pakte slechts twee punten uit zijn laatste drie Hoofdklasse-duels. Het is bijna twee jaar geleden (oktober-november 2016) dat de Utrechters vier competitieduels op rij niet wonnen.

Arbiters: Shane O’Donnell en Maurits van den Wall Bake

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Kampong  Ophalen van gegevens

HGC – SCHC

Vorig seizoen eindigden beiden ontmoetingen tussen deze teams in een gelijkspel. Het werd 2-2 in Bilthoven en 0-0 in Wassenaar. Na een 0-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam op 7 september is HGC in zijn laatste zes Hoofdklasse-wedstrijden ongeslagen. HGC pakte dit seizoen opmerkelijk genoeg slechts vier van zijn zeventien punten in thuiswedstrijden. HGC is de meest productieve ploeg in de Heren Hoofdklasse. In de eerste negen speelronden scoorden de Gazellen al 33 keer. Kampong volgt met 28 doelpunten. SCHC won slechts twee van zijn 27 uitwedstrijden bij HGC. De ploeg won op 17 april 2011 voor het laatst op de Roggewoning (1-2).

Arbiters: Thijs Retra en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – SCHC  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Bloemendaal

Den Bosch won geen van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels met Bloemendaal en hield in die serie alleen in de ontmoeting in Den Bosch vorig seizoen een punt over (1-1). Bloemendaal is in de reguliere competitie nu 33 duels op rij ongeslagen. Dat is reeds een clubrecord. Slechts twee keer boekte een team een langere reeks, Amsterdam met 39 (1973-1975) en Klein Zwitserland met 65 (1977-1981). In de reguliere competitie verloren De Mussen op 23 april 2017 voor het laatst. Toen werd het op eigen veld 1-3 tegen Kampong. Dit kan het derde seizoen op rij worden waarin Bloemendaal na tien speelronden nog ongeslagen is. Keeper Maurits Visser speelde van 2015 tot en met 2018 drie seizoenen voor Den Bosch en keerde afgelopen zomer terug op het oude nest bij Bloemendaal. Ook Floris Wortelboer heeft een verleden aan de Oosterplas. Hij maakte in 2017 de overstap naar ’t Kopje.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Jasper Nagtzaam

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Bloemendaal  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Oranje-Rood

Jeroen Hertzberger en Mink van der Weerden zijn van alle huidige spelers degenen met de meeste doelpunten in de reguliere competitie. Met 232 doelpunten elk staan zij gedeeld achtste in de topschutterslijst aller tijden. In de reguliere competitie won Rotterdam slechts één van zijn laatste dertien ontmoetingen met Oranje-Rood en voorloper Oranje-Zwart, maar dat was wel de laatste confrontatie. Op 25 maart van dit jaar werd het 4-3 in Rotterdam. Dit was de laatste nederlaag van Oranje-Rood in een serie van de laatste tien uitduels. Sinds Oranje-Rood onder de huidige naam door het leven gaat, scoort in de reguliere competitie niemand vaker tegen hen dan Jeroen Hertzberger en Simon Egerton (beiden vier keer).

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Frank Heijster

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Oranje-Rood  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Tilburg

Amsterdam is in zijn laatste 29 Hoofdklasse-ontmoetingen met tegenstanders uit Tilburg ongeslagen sinds een 2-3 thuisnederlaag tegen Tilburg op 28 oktober 1995. Vorig seizoen maakte Mirco Pruyser in de twee ontmoetingen met Tilburg in totaal vier doelpunten. In het duel in Amstelveen vorig seizoen scoorde hij drie keer. Tilburg won geen van zijn laatste elf Hoofdklasse-wedstrijden sinds een 1-0 thuiszege tegen Pinoké op 15 april.

Arbiters: Michiel Otten en Christian Vonhögen

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam -Tilburg  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...