HK Heren: Almere en Hurley strijden tegen elkaar om eerste zege

In de Hoofdklasse Heren staat na de interlandonderbreking komende zondag de zevende speelronde op het menu. Almere en Hurley azen in een onderling duel op de eerste overwinning, Den Bosch wil na ruim elf jaar weer een thuis winnen van Kampong en Tilburg ontmoet met HGC zijn Angstgegner in de Hoofdklasse. 

Almere – Hurley

Almere en Hurley zijn de enige twee ploegen die dit seizoen nog geen enkel duel in de Hoofdklasse hebben gewonnen. Beide teams staan na zes speelronden op één punt. Hurley speelde in september met 2-2 gelijk bij HGC, Almere pakte vorige ronde uit bij Klein Zwitserland zijn eerste punt (1-1).

De laatste twee keer dat Hurley geen van zijn eerste zeven wedstrijden van het seizoen won, degradeerde de ploeg uiteindelijk uit de Hoofdklasse (2016/17 en 2003/04). Almere wachtte alleen in 2017/18 nóg langer op de eerste zege van het seizoen (eerste winst in duel elf).

Deze ploegen stonden alleen in het seizoen 2016/17 al eens eerder tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Op 16 oktober 2016 eindigde de ontmoeting in het Amsterdamse Bos onbeslist (1-1). Op 26 maart 2017 won Almere, mede dankzij twee goals van Manuel Verga, thuis met 4-1 van Hurley.

Scheidsrechters Maurits van den Wall Bake en Bo Verwer

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

 

Amsterdam – Bloemendaal

Amsterdam en Bloemendaal zijn dit Hoofdklasse-seizoen beide nog ongeslagen, net als Kampong. De Mussen kunnen voor het vierde jaar op rij ongeslagen blijven in de eerste zeven speelronden van het seizoen. Amsterdam bleef in het seizoen 2015/16 voor het laatst ongeslagen in zijn eerste zeven duels.

Amsterdam verloor drie van zijn laatste vier Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. In deze reeks voorkwam de ploeg alleen op 30 september 2018 thuis een nederlaag tegen de Mussen (2-2). Op 9 april 2017 won Amsterdam voor het laatst in de Hoofdklasse van Bloemendaal (3-2 in het Wagener Stadion).

Geen enkele ploeg won in de Hoofdklasse zo vaak van Bloemendaal als Amsterdam (37). HGC volgt met 28 overwinningen op de Mussen.

Roel Bovendeert is dit Hoofdklasse-seizoen topscorer van Bloemendaal met acht goals, allemaal velddoelpunten. Bovendeert en Alex Hendrickx (Pinoké) zijn de enige spelers die in elk van de laatste vier speelronden trefzeker waren in de Hoofdklasse.

Scheidsrechters Maarten Boxma en Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – Kampong

Den Bosch en Kampong stonden vijftig keer eerder tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Den Bosch won negentien keer. Kampong zegevierde twintig maal.

Kampong verloor slechts één van zijn laatste 21 Hoofdklasse-duels met Den Bosch en is sinds een 1-2 thuisnederlaag op 25 maart 2012 momenteel veertien ontmoetingen ongeslagen tegen de Brabanders.

Den Bosch won 11,5 jaar geleden voor het laatste een thuiswedstrijd tegen Kampong. Op 11 april 2008 stond er na zeventig minuten 4-1 op het scorebord aan de Oosterplas.

Alleen Bloemendaal (negen) heeft dit Hoofdklasse-seizoen meer verschillende doelpuntenmakers dan Den Bosch (acht).

Scheidsrechters Pieter Hembrecht en Thijs Retra

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – Klein Zwitserland

Oranje-Rood won drie van zijn laatste vier Hoofdklasse-duels met Klein Zwitserland. In deze reeks voorkwamen de Steenbokken alleen op 7 september 2018 thuis een nederlaag tegen de ploeg uit Eindhoven (1-1).

Klein Zwitserland won op 29 april 2007 voor het laatst een Hoofdklasse-duel tegen Oranje-Rood. De ploeg won destijds met 3-2 in eigen huis.

Klein Zwitserland maakte dit Hoofklasse-seizoen pas vijf goals, minder dan elke andere ploeg en slechts één meer dan Oranje-Rood-verdediger Mink van der Weerden in zijn eentje maakte. KZ’s vijf doelpunten kwamen op naam van vijf verschillende spelers.

Van alle tegenstanders tegen wie Van der Weerden minimaal één keer scoorde in de Hoofdklasse maakte hij alleen tegen Qui Vive (één) en Eindhoven (één) minder Hoofdklasse-goals dan tegen Klein Zwitserland (twee).

Scheidsrechters Thomas Keizer en Barry Plaisant van der Wal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Klein Zwitserland (H)  Ophalen van gegevens

 

Rotterdam – Pinoké

Pinoké won afgelopen Hoofdklasse-seizoen uit met 1-3 van Rotterdam en maakte daarmee een einde aan een reeks van negen uitnederlagen op rij tegen de Rotterdamse formatie.

Pinoké-verdediger Alex Hendrickx is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met tien goals. Sinds de start van de Heren Hoofdklasse in het seizoen 1973/74 eindigde nog nooit een speler van Pinoké bovenaan de topscorerslijst.

Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger maakte in totaal al 29 Hoofdklasse-goals tegen de Steekneuzen. Daarmee is Pinoké zijn meest favoriete tegenstander.

Het is nog de vraag of Hertzberger zondag in actie kan komen. Afgelopen week moest hij de olympische kwalificatieduels van Oranje met Pakistan laten schieten vanwege een knieblessure.

Scheidsrechters Daniël Veerman en Paul van den Assum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

 

Tilburg – HGC

Tilburg won in de Hoofdklasse slechts één van zijn laatste zeven thuisduels met HGC. Binnen deze reeks bleven alleen op 30 maart 2018 de punten in Tilburg: 3-2. Jesse van Minde maakte die dag in de 67ste minuut de winnende goal.

Tilburg leed in de Hoofdklasse-historie zijn grootste thuis- én uitnederlaag tegen HGC. Op 28 oktober 1979 werd het in Wassenaar 10-0 voor de thuisploeg en op 2 maart 1997 verloor het toenmalige TMHC Tilburg thuis met 2-11.

HGC heeft dit Hoofdklasse-seizoen slechts vier verschillende doelpuntenmakers, minder dan elke andere ploeg. Kenta Tanaka (vier), Seve van Ass (twee), Maico Casella (twee) en Steijn van Heijningen maakten de goals.

Tilburg maakte dit Hoofdklasse-seizoen pas drie velddoelpunten, samen met Klein Zwitserland het minst van alle ploegen. Vorig seizoen was Tilburg ook al de ploeg met de minste veldgoals (elf).

Scheidsrechters Laurens Hendrikx en Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – HGC (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...