Voorbeschouwing playoff-finale Kampong – Rotterdam

Kampong of Rotterdam? Vanavond om 19.00 uur begint de eerste wedstrijd van de finale van de play-offs om het landskampioenschap. Het duel tussen de in bloedvorm stekende vechtmachine van Alexander Cox en het robuuste, veelzijdige Rotterdam dat onder leiding van Albert Kees Manenschijn geen zwaktes lijkt te kennen. Een prachtig affiche en wij beginnen nu alvast met de voorpret.

Slechts één keer eerder stonden de nummers drie en vier van de reguliere competitie tegen elkaar in de finale van de Heren Hoofdklasse. In 2003/2004 troefde de nummer drie, Amsterdam, de nummer vier, Bloemendaal, in twee duels af.

Kampong heeft voor het eerste finaleduel vanavond de capaciteit uitgebreid van 2.000 naar 3.500 toeschouwers, een indrukwekkend aantal voor een club die nog altijd bezig is met de aanleg van een nieuw hoofdveld. Het is nog geen record. Op 15 juni 1986 zagen aan de Laan van Maarschalkerweerd 6.000 toeschouwers Kampong op de laatste speeldag zijn landstitel uit 1985 verliezen, in een rechtstreeks duel met concurrent Bloemendaal.

Vanaf toen brak de glorietijd van Bloemendaal pas echt goed aan. Kampong rekende dit seizoen in de halve finale in drie duels af met de grootmacht en de nummer één van de reguliere competitie. Alle drie deze wedstrijden, één op Kampong en twee op Bloemendaal, werden door de bezoekende ploeg gewonnen. Dat was in de play-offs in de Heren Hoofdklasse nog niet eerder voorgekomen: drie zeges voor de uitploeg.

Nu treffen Rotterdam en Kampong elkaar voor het eerst in de play-offs. Wel stonden zij in drie verschillende seizoenen allebei in de play-offs, maar ontliepen elkaar daarin telkens. In de reguliere competitie won Kampong geen van zijn laatste vijf duels met Rotterdam en dat is voor de Utrechters de langste reeks zonder winst tegen deze specifieke tegenstander. Kampong won op 7 september 2014 voor het laatst van Rotterdam.

Dit seizoen werd het op vrijdag 26 oktober 2016 een 2-2 gelijkspel in Utrecht. Toen Alastair Brogdon in de 64ste minuut de bezoekers op een 0-2 voorsprong zette, leek Rotterdam drie punten in de tas te hebben. Maar door een furieus slotoffensief en late treffers van Martijn Havenga en Bjorn Kellerman sleepte de thuisploeg alsnog een gelijkspel uit het vuur. In Rotterdam werd het op 19 maart een klinkende 5-2 zege voor de formatie van Albert Kees Manenschijn. Twee late eretreffers van Jasper Luijkx gaven de oorwassing voor de Utrechters op papier een nog enigszins draaglijk aanzicht.

In de vijf seizoenen onder Alexander Cox (110 wedstrijden in de reguliere competitie) kreeg Kampong slechts vier keer in één wedstrijd vijf tegendoelpunten te verwerken. In twee van die vier wedstrijden was Rotterdam de tegenstander.

De finale van dit jaar betekent ook een regelrechte primeur: de videoscheidsrechter, in de Euro Hockey League en diverse internationale competities inmiddels een bekend fenomeen, debuteert nu ook in de Hoofdklasse. Rotterdam, dat nog nageniet van het kampioensfeest van Feyenoord, zag zijn voetbalelftal op 26 februari 2017 een cruciale 2-1 thuiszege behalen op PSV. Doellijntechnologie, een primeur in de Eredivisie, wees in de 82ste minuut de winnende treffer van Feyenoord aan. Als deze wedstrijd in 1-1 was geëindigd was Ajax, niet Feyenoord, kampioen geworden.

Rotterdam

Rotterdam heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2013/2014 weer voor de play-offs geplaatst. Toen strandde de ploeg in de halve finale tegen Oranje-Zwart. Het seizoen ervóór veroverde Rotterdam zijn eerste – en tot dusverre enige – landstitel. Destijds rekende HCR in de halve finale af met Bloemendaal en in de finale met OZ.

Bij die laatste landstitel was Albert Kees Manenschijn nog de assistent van hoofdcoach Reinoud Wolff. Nu zwaait Manenschijn zelf de scepter bij de havenstedelingen. Manenschijn werd al eens eerder kampioen, met SCHC in de Overgangsklasse in 2014/2015.

Jeroen Hertzberger sloot het reguliere seizoen af met 28 goals en werd daarmee topscorer in de Heren Hoofdklasse. Zijn enige andere topscorerstitel behaalde hij in 2012/2013 en in dat seizoen werd Rotterdam kampioen. ‘Mister Rotterdam’ maakte in de halve finale tegen Amsterdam zijn dertiende doelpunt in de play-offs en is daarmee clubtopscorer van Rotterdam in het naseizoen. In het reguliere seizoen is hij met 198 doelpunten ook clubtopscorer. Daarnaast is hij de topscorer aller tijden (van alle spelers) in de Euro Hockey League, met 35 doelpunten. Door zijn overwinning in de halve finale verzekerde HCR zich van deelname aan de EHL, waarin het in 2013/2014 voor het laatst optrad.

In 22 voorgaande uitvoeringen van de play-offs in de Heren Hoofdklasse slaagde de nummer drie van de reguliere competitie er twee keer in om de landstitel binnen te halen. De laatste ploeg die dat presteerde was Rotterdam zelf in 2012/2013. Ook Amsterdam presteerde dit, in 2003/2004.

Rotterdam (c) Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Kampong

Kampong vierde zijn laatste landskampioenschap in 1985. Geen van de spelers in de huidige selectie was geboren toen dat gebeurde. In mei 1985 speelde Rotterdam nog in de Overgangsklasse. De club zou daarna nog 15 jaar op het tweede niveau spelen, voordat het eerste herenelftal in 2000 voor het eerst promoveerde uit de Overgangsklasse.

Kampong heeft zich voor het zesde seizoen op rij de play-offs in gespeeld. Net als vorig seizoen hadden de Utrechters er een Houdini-act voor nodig, want halverwege stond de formatie van Alexander Cox nog zevende. Kampong stond het afgelopen seizoen vrijwel na iedere speeldag buiten de top vier. Het drong die binnen na de voorlaatste speeldag en hield op de laatste speeldag in een directe confrontatie Oranje-Rood van het lijf.

In vijf voorgaande seizoenen kwam Kampong slechts één keer voorbij de halve finale. In 2014/2015 was de ploeg verliezend finalist tegen Oranje-Zwart.

In 22 voorgaande uitvoeringen van de play-offs slaagde de nummer vier van de reguliere competitie er nog nooit in om de landstitel binnen te halen. Ook bij de Dames (24 uitvoeringen) lukte dat de nummer vier nog niet. Alleen de Bloemendaal-heren kwamen eerder in de finale terecht nadat zij vierde werden in het reguliere seizoenen. Zij presteerden dit in 2003/2004 en 2013/2014.

Bjorn Kellerman maakte op 25 mei 2013 zijn eerste doelpunt in de play-offs namens Rotterdam. Het hielp zijn toenmalige club in de finale op een 1-0 voorsprong in wedstrijden tegen Oranje-Zwart. Rotterdam won de serie uiteindelijk met 2-1 en veroverde daarmee zijn eerste, en tot dusverre enige, landstitel. Kellerman maakte zeven doelpunten in de play-offs, drie voor Rotterdam en vier voor zijn huidige club, Kampong.

Door zijn overwinning in de halve finale is Kampong verzekerd van deelname aan de Euro Hockey League. In 2017/2018 zullen de Utrechters daarin voor de vijfde keer, en ook het vijfde seizoen op rij, hun opwachting maken.

Kampong (c) Koen Suyk

Voorspelling

In de finale wagen wij ons niet aan een voorspelling. We kunnen voor elke ploeg namelijk wel vijf redenen verzinnen waarom zij de landstitel pakken. En dat hebben we ook gedaan.

  • Wie wordt landskampioen?

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Kampong – Rotterdam (H) PO    Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...