Vooruitblik en voorspelling HK (H): Cruciale degradatiekraker

Zowel onderin als bovenin de Hoofdklasse treffen concurrenten elkaar dit weekend. Vooral de stand in de kelder van de competitie kan flink veranderen. Voor subtoppers Oranje-Rood en Kampong is het alles of niet, met nog twee speelrondes te gaan. Zeker gezien de twee ploegen elkaar in de laatste speelrondes treffen.

Amsterdam – Oranje-Rood

Na de pijnlijke 6-2 nederlaag tegen HGC treft Amsterdam concurrent Oranje-Rood, die begin dit seizoen met 3-1 won van de Amsterdammers door doelpunten van Agustin Mazzilli, Niek van der Schoot en Caspar van Dijk. Desondanks staat de ploeg van trainer Dirk Loots hoger dan Oranje-Rood. Amsterdam is namelijk al zeker van de play-offs en strijdt nog om de eerste plaats, terwijl de huidige nummer vier van de Hoofdklasse zich nog moet ontdoen van naaste belager Kampong. Het verschil is met de Utrechters maar één punt.

Vooral de twee strafcornerspecialisten staan voor deze wedstrijd extra in de spotlights. Als Justin Reid-Ross scoort tegen de Eindhovenaren, dan heeft hij tegen elke club uit de huidige Hoofdklasse gescoord. Oranje-Rood-schutter Mink van der Weerden heeft aan één doelpunt genoeg om de top tien aller tijden te betreden. Momenteel staat hij op 204 doelpunten in de Nederlandse competitie.

Amsterdam speelt technisch gezien nergens meer voor op dit moment, maar wil zich al te graag revancheren voor de uitschakeling in de Euro Hockey League tegen Oranje-Rood (3-2 verlies). De verwachting is dat zowel Justin Reid-Ross als Mink van der Weerden op schot zullen zijn op zondag. Een doelpuntrijke wedstrijd ligt in het verschiet!

Arbiters: Paul van den Assum en Jonas van ’t Hek

 • Wie wint Amsterdam - Oranje-Rood?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Pinoké

De ontmoeting tussen Den Bosch en Pinoké is er één voor de statistieken. Beide ploegen zijn definitief veilig en maken geen kans om de play-offs te bereiken. De Brabanders verstevigden hun huidige positie door met 0-4 te winnen van Tilburg. Pinoké verloor weliswaar van Rotterdam met 1-4, maar het gat met de onderste ploegen is te groot. Voor de ploegen rest dus twee duels voor spek en bonen.

De onderlinge krachtmeting bracht in het verleden veel doelpuntrijke wedstrijden. In de laatste vijf uitwedstrijden bij Den Bosch scoorden de bezoekende Steekneuzen altijd meer dan drie keer. Opvallend genoeg won Pinoké van die vijf wedstrijden maar twee keer. Afgelopen november won Den Bosch nog met 1-4 in het Amsterdamse Bosch, mede door twee doelpunten van Belgische aanvaller Sébastien Dockier. In totaal scoorde hij al zes keer tegen Pinoké, zijn favoriete tegenstander.

Kijkend naar de statistieken kunnen de aanwezige supporters veel doelpunten verwachten, zeker gezien het feit dat beide ploegen zonder zorgen het veld op stappen. Desondanks heeft Den Bosch een betere vorm, waardoor zij met miniem verschil zullen winnen.

Arbiters: Roel van Eert en Fanneke Alkemade

 • Wie wint Den Bosch - Pinoké?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Kampong – HGC

Nummer vijf Kampong heeft nog alle kans om de play-offs aan het einde van het seizoen te halen. Het verschil met nummer vier Oranje-Rood is maar één punt en beide ploegen treffen elkaar in de laatste speelronde. Maar eerst moet de Utrechtse ploeg nog afrekenen met HGC, een ploeg in vorm. De club uit Wassenaar won afgelopen weekend verrassend van topclub Amsterdam met 6-2. In die wedstrijd speelde Jorrit Croon een belangrijke rol met een hattrick aan assists.

Eerder dit seizoen eindigde de eerste ontmoeting in een 2-2 gelijkspel op de Roggewoning. Jip Janssen, negentien jaar pas, maakte toentertijd zijn eerste doelpunt in de Hoofdklasse. In de drie competitieduels daarvoor tegen HGC wist Kampong slechts één keer te winnen (2-1 op 15 november 2015). Bij HGC heeft men sindskort ook een kersverse international in de vorm van Tristan Algera. Hij staat momenteel op de derde plaats in de topscorerslijst met achttien doelpunten.

Kampong moet alle zeilen bijzetten om HGC te kloppen. De afgelopen ontmoetingen met de club uit Wassenaar beloven echter weinig goeds. Bij verlies kan de ploeg van Alexander Cox definitief afhaken voor dat laatste play-offticket. Dan gaat het seizoen, na de vroege uitschakeling in de EHL, als een nachtkaart uit.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal en Maarten Boxma

 • Wie wint Kampong - HGC?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Qui Vive – Bloemendaal

Voor Qui Vive kan het lopende Hoofdklasse-seizoen na dit weekend al voorbij zijn. De ploeg uit Uithoorn staat momenteel laatste en het gat met directe concurrent Almere is drie punten. Mocht de club uit Flevoland tegen Tilburg minstens een punt halen, dan komt Qui Vive volgend jaar sowieso uit in de Overgangsklasse. En daarbij treft het ook nog koploper Bloemendaal. De Mussen zijn wel bezig aan een slechte reeks. Zij verloren in de afgelopen vier duels drie keer, terwijl in de zestien wedstrijden daarvoor eenmaal werd verloren.

Een overwinning op Bloemendaal zou in de Hoofdklasse een historische overwinning zijn. Zo is dit de veertiende keer in tien jaar dat de koploper en de hekkensluiter elkaar treffen in de Hoofdklasse. Slechts één keer verloor de nummer laatst niet. Toentertijd hield rodelantaarndrager Tilburg koploper HGC in 2013 op een gelijkspel. Daarnaast kan Bloemendaal voor het eerst in bijna zestien jaar drie competitieduels op een rij verliezen.

Bloemendaal is bezig aan een slechte reeks, maar zou normaal gesproken moeten winnen van hekkensluiter Qui Vive. Het gat tussen de twee clubs is immers bijna veertig punten. We hebben desondanks de laatste weken veel verrassende uitslagen gezien. Het wonder van Uithoorn in the making?

Arbiters: Bo Verwer en Claire Druijts

 • Wie wint Qui Vive - Bloemendaal?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Qui Vive – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Hurley

De Rotterdammers kunnen de komende duel hun tickets voor de play-offs veiligstellen met een overwinning op Hurley. Daarmee zouden zij zich voor het eerst sinds het seizoen 2013/2014 plaatsen voor de play-offs. Het seizoen daarvoor haalde Rotterdam zijn eerste landstitel in de clubhistorie binnen. Bij Hurley tankte men vertrouwen door in de laatste seconde te winnen van hekkensluiter Qui Vive (3-2). De matchwinner was Andy McConnell. Voor de komende ontmoeting is er echter niet veel hoop voor de ploeg uit Amstelveen: samen met Almere is Hurley het enige team zonder uitoverwinning dit seizoen. De laatste overwinning van de ploeg buitenshuis vond plaats op 16 maart 2016 (0-1 tegen Den Bosch).

Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger scoorde afgelopen weekend weer drie keer tegen Pinoké. Daarmee staat hij al op 27 doelpunten in de Hoofdklasse dit seizoen, een persoonlijk record voor de Rotterdammer. Zijn voormalige record stond op 26 goals, toen hij topscorer werd van de Hoofdklasse in het seizoen 2012/2013. Daarnaast nadert hij de mijlpaal van 200 doelpunten in de Nederlandse competitie. Momenteel staat de teller op 197 goals.

Ondanks de goede overwinning op Qui Vive lijkt de ploeg uit Amstelveen, mede door de slechte uitreeks, bijna geen kans te maken. Of Jeroen Hertzberger de 200 dit weekend is de vraag, maar Rotterdam moet gewoon winnen van Hurley. Een makkelijke overwinning voor de thuisploeg dus. 

Arbiters: Joost Andela en Shane O’Donnell

 • Wie wint Rotterdam - Hurley?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Almere

De ontmoeting tussen Tilburg en Almere kan terecht een degradatiekraker genoemd worden. Het verschil tussen de twee ploegen is maar drie punten in het voordeel van de Brabanders. Momenteel rest voor Almere de play-outs, terwijl Tilburg op de veilige negende plaats staat. Bij winst van Almere draaien de rollen direct om, mits Hurley verliest van Rotterdam. Beide ploegen zijn wel in een rampzalige vorm. Zo verloor Almere zes van zijn laatste zeven Hoofdklasse-duels. De thuisploeg doet het nog slechter met negen nederlagen uit de laatste tien wedstrijden.

De hoop van Tilburg ligt bij clubtopscorer Tim Swaen, die dit seizoen tien keer scoorde. Voor Swaen is dit zijn laatste competitiewedstrijd in en voor Tilburg. Hij maakt namelijk na dit seizoen de overstap naar Bloemendaal. Maar eerst moet hij zijn ploeg uit de play-offs houden. Dat zou voor het eerst in vijf seizoenen zijn. In de afgelopen jaren speelden de Tilburgers drie keer om promotie en twee keer om degradatie te voorkomen.

Beide ploegen zijn in slechte vorm en moeten deze wedstrijd winnen om handhaving in eigen hand te hebben. De verwachting is een gelijkspel met weinig doelpunten, waardoor Hurley mogelijk alsnog langszij kan komen.

Arbiters: Thijs Retra en Michiel Otten

 • Wie wint Tilburg - Almere?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Almere (H)  Ophalen van gegevens

 


Wat vind jij? Praat mee...