Vooruitblik en voorspelling HK (H): Kraker aan de Hazelaarweg

Het wordt dit weekend weer smullen in de Hoofdklasse Heren met zes prachtige duels. Koploper Bloemendaal ontvangt HGC op ’t Kopje. De verrassing van het moment, Pinoké, krijgt de op papier makkelijkste tegenstander van de tweede seizoenshelft tot op heden op bezoek. Rotterdam en Kampong, beide op 28 punten, kruisen de degens in een direct duel. Revelatie van de eerste seizoenhelft Den Bosch strijdt thuis tegen runner-up Amsterdam. En dan hebben we ook nog het duel der promovendi Tilburg – Qui Vive en gaat regerend landskampioen Oranje-Rood langs bij Hurley. 

Bloemendaal – HGC

Vorig seizoen verloor Bloemendaal voor het eerst sinds 2000 thuis van HGC in de Hoofdklasse. Op 18 oktober 2015 won de club uit Wassenaar met 1-3 in Bloemendaal. Jorrit Croon, Dick Möhlmann en Gonzalo Peillat scoorden voor HGC. Rogier Hofman maakte het enige doelpunt voor Bloemendaal. Sinds de start van het seizoen 2003/2004 is deze 1-3 overwinning de enige winst voor HGC tegen Bloemendaal in zowel uit- als thuisontmoetingen (G4-V22). Bloemendaal is nog de enige ploeg dit seizoen zonder nederlaag in eigen huis. Het enige puntenverlies op ’t Kopje leed de club tegen Pinoké, 0-0 op 26 februari. De laatste thuisnederlaag dateert van 17 april toen Kampong met 1-2 te sterk was. Bloemendaal scoorde dit seizoen al zestig keer, nu al zeven doelpunten meer dan in het gehele vorige seizoen (53). Thierry Brinkman viert zijn 22ste verjaardag op de dag van de wedstrijd. Tim Jenniskens was de laatste speler van Bloemendaal die op zijn verjaardag scoorde, twee goals uit bij Den Bosch op 23 september 2012 (2-6 uitoverwinning).

HGC kan voor het eerst sinds oktober-november 2014 drie opeenvolgende uitwedstrijden verliezen, waarbij het derde duel een 4-2 verlies bij Bloemendaal was. Alle vijftien doelpunten van Algera werden gemaakt uit een strafcorner. Vorig seizoen scoorden alleen Gonzalo Peillat (31, HGC) en Mink van der Weerden (16, Oranje-Zwart) vaker uit een strafcorner.

Een echte kraker. Bloemendaal heeft de betere selectie, maar het zou niet de eerste keer zijn dat HGC van een hoger geplaatste ploeg punten pakt. Bovendien is de urgentie voor HGC hoger. Winnen betekent dat de huidige nummer 6 minstens één plekje stijgt op de ranglijst. Bloemendaal daarentegen, kan zich een misstapje veroorloven en wellicht net iets minder gebrand op dit duel. Wij zetten in op een doelpuntrijk gelijkspel.

Arbiters: Coen van Bunge en Roel van Eert

 • Bloemendaal - HGC (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Amsterdam

Den Bosch verloor zijn laatste acht thuiswedstrijden tegen Amsterdam in de Hoofdklasse, sinds de 3-3 op 4 november 2007. De Brabanders wonnen voor het laatst van Amsterdam op 8 oktober 2006 (3-1). De club uit ’s Hertogenbosch verloor thuis nooit vaker dan acht keer op rij van een specifieke ploeg. Ook tegen Rotterdam zette Den Bosch een reeks van acht neer, maar deze reeks werd dit seizoen doorbroken met een 4-1 thuiswinst op de club. Den Bosch won eerder dit seizoen met 1-2 van Amsterdam in Amstelveen. De club won nooit eerder beide duels met Amsterdam in een Hoofdklasse-seizoen. De Brabanders verloren hun laatste twee thuisduels in de Hoofdklasse, 1-2 tegen Bloemendaal en 3-4 tegen Oranje-Rood. In oktober 2015 verloor de club voor het laatst drie keer op rij in eigen huis.

Amsterdam won acht van zijn laatste tien uitwedstrijden in de Hoofdklasse (V2). Beide nederlagen vonden dit seizoen plaats, de 2-1 bij koploper Bloemendaal en de 3-1 bij Oranje-Rood. Sinds de start van 2015/2016 maakte Mirco Pruyser 43 doelpunten in de Hoofdklasse.

Winst voor Amsterdam. Den Bosch heeft het na de winterstop nog niet laten zien tegen de toppers en krijgt het in onze voorspelling ook tegen Amsterdam, weliswaar net, niet voor elkaar.

Arbiters: Maarten Boxma en Jasper Nagtzaam

 • Den Bosch - Amsterdam (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Almere

Pinoké won zijn laatste twee duels in de Hoofdklasse, 3-1 thuis tegen HGC en 0-2 uit bij Oranje-Rood. Twee jaar geleden, in maart 2015, won Pinoké voor het laatst drie Hoofdklasse-wedstrijden op rij. Almere’s enige overwinning in de Hoofdklasse was de heenwedstrijd tegen Pinoké dit seizoen (3-2). Stijn Veldhuizen maakte het winnende doelpunt voor Almere in de 65ste minuut. Sinds die overwinning is de formatie van Alex Verga er in tien wedstrijden op rij niet in geslaagd drie punten te pakken (G2-V8). Terrance Pieters is met negen doelpunten topscorer dit seizoen van Almere. Alleen Blake Govers (Bloemendaal) maakte als speler jonger dan 21 jaar dit seizoen meer doelpunten (tien). Pieters maakte vier van zijn negen doelpunten vanuit een strafbal, het meeste van alle spelers dit seizoen. De laatste speler met meer doelpunten uit een strafbal in één seizoen was Kamponger Martijn Havenga in 2014/2015 (vijf).

Pinoké is on a roll! Puntje tegen Bloemendaal en winst tegen HGC en Oranje-Rood. We kunnen met zekerheid spreken van een Mahieu-Dijkstra-effect bij de Steekneuzen. Wij verwachten dat Almere in de huidige vorm niet opgewassen is tegen het geïnspireerde Pinoké. Een overwinning voor de Amsterdammers. 

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Barry Plaisant van der Wal

 • Pinoké - Almere (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Oranje-Rood

Oranje-Rood won de heenwedstrijd in Eindhoven met 5-3. Hurley won slechts één wedstrijd dit seizoen, de 4-3 thuis tegen Tilburg op 26 februari. Het laatste seizoen waarin de club minder overwinningen boekte, was 2003/2004. Destijds degradeerde Hurley. Stijn Jolie maakte acht van de laatste negen doelpunten van Hurley in de Hoofdklasse. Hij deed dit in vier speelrondes. Alleen Rogier Rombouts scoorde ook voor de club in deze reeks.

Oranje-Rood verloor afgelopen speelronde thuis met 0-2 van Pinoké. De laatste keer dat de club, inclusief voorganger Oranje-Zwart, in twee wedstrijden op rij niet scoorde was maart-april 2008. Oranje-Rood (en voorganger Oranje-Zwart) scoorde minimaal één keer in de afgelopen 98 uitwedstrijden in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de club niet trefzeker was buitenshuis in het doelpuntloos gelijkspel bij Laren op 6 april 2008.

Hurley is na de winterstop in betere doen, maar Oranje-Rood is een maatje te groot. Het zal niet makkelijk gaan, maar wij voorspellen een overwinning voor de Eindhovenaren.

Arbiters: Joost Andela en Fanneke Alkemade

 • Hurley - Oranje-Rood (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Kampong

Rotterdam won slechts één van zijn laatste zes thuisduels met Kampong in de Hoofdklasse (G2-V3), de 2-1 overwinning op 15 september 2013. Rotterdam won zijn laatste zes thuiswedstrijden in de Hoofdklasse, sinds de 2-3 nederlaag tegen Amsterdam. De laatste keer dat de club zeven keer op rij in eigen huis won, was van maart-november 2012. Toen hadden de Zuid-Hollanders zelfs een reeks van negen zeges op rij. Jeroen Hertzberger is de enige speler die in de afgelopen acht speelrondes telkens een doelpunt maakte (elf in totaal). De laatste speler die in meer opeenvolgende wedstrijden scoorde, was Mirco Pruyser tussen 13 november 2015 en 24 april 2016 (elf op rij). Hertzberger is topscorer van de Hoofdklasse met twintig goals. Het seizoen 2012/2013 sloot Hertzberger af als topscorer met 26 goals.

Sinds de start van 2016 verloor Kampong slechts één uitwedstrijd in de Hoofdklasse, het minste van alle ploegen. Dit was de 3-1 nederlaag bij Amsterdam op 26 februari van dit jaar. Constantijn Jonker staat dit seizoen op veertien doelpunten en heeft zijn totaal van vorig seizoen (dertien) reeds overvleugeld. Met zijn dertien velddoelpunten dit seizoen voert Jonker de Hoofdklasse aan.

Nog zo’n prachtig duel tussen twee ploegen die in punten gelijk staan. Rotterdam heeft een mooie thuisreeks, maar Kampong doet het traditioneel goed op de Hazelaarweg. Rotterdam heeft de topscorer in huis, Kampong één van de minst gepasseerde defensies. Wij komen er niet uit en gooien het daarom maar op een thriller van een gelijkspel.

Arbiters: Frank Heijster en Michiel Otten

 • Rotterdam - Kampong (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Qui Vive

Tilburg won eerder dit seizoen in Uithoorn met 1-4 van Qui Vive. Joep de Natris scoorde twee keer voor de Tilburgers. Tilburg is zonder winst in zijn laatste dertien thuisduels in de Hoofdklasse, sinds 3-1 overwinning op Schaerweijde op 9 november 2014. Sinds zijn terugkeer in de Hoofdklasse in 2013 kan Tilburg voor het eerst zeven thuiswedstrijden op rij verliezen. Tilburg is samen met tegenstander Qui Vive de enige ploeg dit seizoen zonder winst in eigen huis. De Brabanders wonnen negen van hun tien punten dit seizoen buitenshuis.

Qui Vive is als enige ploeg in de Hoofdklasse dit seizoen nog zonder overwinning. Naast Qui Vive wonnen twee andere ploegen geen van hun eerste vijftien wedstrijden in hun debuutseizoen in de Hoofdklasse: Union en GCHC.

Tilburg liet al eerder dit seizoen zien Qui Vive de baas te zijn. Wij verwachten dat dit in het thuisduel niet anders zal zijn. Een overwinning voor de ploeg van Jeroen Delmee.

Arbiters: Shane O’Donnell en Arthur Pols

 • Tilburg - Qui Vive (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Qui Vive (H)  Ophalen van gegevens

*Stemmen werkt voorlopig alleen nog vanaf de computer en niet in de hockey.nl-app. We zijn druk bezig om dit ook in de app mogelijk te maken, maar voorlopig zie je de polls onder de wedstrijden alleen op je desktop of in een browser.

 

 

 

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...