Vooruitblik en voorspelling HK (H): Onderin om de knikkers

Speelronde 4 heeft belangrijke potjes aan de onderkant van de ranglijst in petto. Wat te denken van Tilburg – Almere? Een duel tussen de enige twee puntloze ploegen in de Hoofdklasse Heren. Winnen is aanhaken, verliezen is een hoop penarie. Maar ook de twee promovendi, SCHC en hdm, treffen elkaar. Gaat topclub Oranje-Rood de crisis bezweren tegen Den Bosch, na de 4-4 tegen promovendus hdm? En ook de topper Amsterdam – Rotterdam, al jaren garantie voor spektakel, staat op het programma. 

Amsterdam – Rotterdam

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst sinds de halve finale van de play-offs vorig seizoen. Amsterdam, op doelsaldo nummer twee in de reguliere competitie, verloor daarin in drie duels van de nummer drie, RotterdamDeze uitschakeling kreeg voor Amsterdam een extra nare bijsmaak toen Kampong in de andere halve finale van Bloemendaal won, waardoor de hoofdstedelingen ook naast een play-off voor een Euro Hockey League-ticket grepen.

In de reguliere competitie is Amsterdam in zijn laatste vier Hoofdklasse-duels met Rotterdam ongeslagen. Het won daarin één keer en speelde drie keer gelijk. De laatste overwinning van Rotterdam op Amsterdam in de reguliere competitie behaalde de ploeg op 26 april 2015 in de havenstad (2-1). Timmo Kranstauber en Bjorn Kellerman scoorden die dag voor Rotterdam.

Rotterdam behaalde zijn laatste zege in het Wagener Stadion op 25 maart 2012. Een doelpuntenfestijn eindigde in 6-7. Van de zeven doelpunten van de bezoekers waren er vijf van Nieuw-Zeelandse makelij (drie van Simon Child en twee van Nick Wilson). Ook Roderick Weusthof scoorde twee keer, waaronder het winnende doelpunt in de laatste minuut van de wedstrijd.

Dit is een van de mooiste wedstrijden van het seizoen en wij rekenen hoe dan ook op spektakel, hoewel de confrontaties afgelopen seizoen vooral veel tactische wedstrijden opleverden. Getuige de prestatie van vorige week is Rotterdam defensief momenteel echter nog niet opgewassen tegen het aanvallende spel van een topploeg. Ondanks de op papier zwaardere vrijdagwedstrijd van Amsterdam: een overwinning voor 020.

Arbiters: Michiel Otten & Laurens Hendrikx

 • Amsterdam - Rotterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – HGC

HGC won in de reguliere competitie slechts één van zijn laatste 28 Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. De Noord-Hollanders wonnen binnen die reeks 23 keer. Die laatste zege op Bloemendaal behaalde HGC op 18 oktober 2015 op ’t Kopje. Het werd 1-3 en voor de bezoekers scoorden Jorrit Croon, Dick Möhlmann en Gonzalo Peillat. Vorig seizoen won Bloemendaal beide confrontaties.

Van zijn laatste veertien thuisduels in de competitie inclusief play-offs verloor Bloemendaal er drie en deed dat drie keer tegen dezelfde tegenstander: Kampong.

HGC-coach Jan Jorn van ’t Land kwam als speler van 1997 tot en met 2004 voor Bloemendaal uit en leverde een bijdrage aan drie landskampioenschappen van De Mussen (in 1998/1999, 1999/2000 en 2001/2002).

Beide ploegen kende een moeilijke vrijdagwedstrijd en voelen dat waarschijnlijk nog in de benen. Bloemendaal zit net iets ruimer in de selectie om daarmee om te gaan. Winst voor de Mussen.

Arbiters: Maarten Boxma & Bo Verwer

 • Bloemendaal - HGC (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Den Bosch

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op 25 september 2016 in een 0-3 uitzege. De doelpuntenmakers van toen, Sebastien Dockier, Dylan Wotherspoon en Floris Wortelboer, hebben Den Bosch inmiddels verlaten.

Oranje-Rood revancheerde zich op 5 maart van dit jaar door met 3-4 te winnen aan de Oosterplas. Mink van der Weerden scoorde twee keer, waaronder de winnende in de 64ste minuut van de wedstrijd.

Voorganger Oranje-Zwart had geen van zijn laatste achttien Hoofdklasse-duels met Den Bosch verloren, alvorens de ploeg uit de provinciehoofdstad vorig seizoen weer eens van een tegenstander uit Eindhoven won. Daarnaast won Oranje-Zwart zijn laatste acht hoofdklasseduels met Den Bosch, alvorens de club in de zomer van 2016 met stadgenoot EMHC opging in fusieclub Oranje-Rood.

Mark Rijkers en Milan van Baal stapten in de zomer van 2016 over van Den Bosch naar Oranje-Rood. Eerder had het duo al het Bredase Push verlaten voor een avontuur aan de Oosterplas. Van Baal speelt inmiddels voor Rotterdam. Het is tegen Den Bosch erop of eronder voor Oranje-Rood, dat niet net als vorig seizoen lang achter de feiten aan wil lopen.

Oranje-Rood is niet in goede doen, maar met zo’n selectie als de Eindhovenaren komt de kwaliteit vanzelf – zij het laat – bovendrijven. Winst voor OR.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Jasper Nagtzaam

 • Oranje-Rood - Den Bosch (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Kampong

Kampong won elk van zijn laatste elf Hoofdklasse-duels met Pinoké en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 46-8. De laatste ontmoeting dateert van 2 april van dit jaar. In het Amsterdamse Bos werd het 1-4. Een razendsnel doelpunt van Derck de Vilder was het enige doelpunt dat de Steekneuzen maakten in hun laatste vijf onderlinge ontmoetingen met Kampong.

De laatste keer dat Pinoké tegen Kampong een nederlaag voorkwam, was bij de 0-2 uitzege op 6 november 2011. Via Ward Grasveld en Justin Reid-Ross kwamen de bezoekers aan hun doelpunten.

Op 12 september 2010 won Pinoké voor het laatst thuis van Kampong. Voor de thuisploeg scoorden de Australiër Eli Matheson (twee keer), de Koreaan Jong-Ho Seo en de Zuid-Afrikaan Justin Reid-Ross.

Constantijn Jonker maakte twintig van zijn 166 Hoofdklasse-doelpunten tegen Pinoké. Alleen tegen Den Bosch was de met een hamstringblessure kampende aanvaller vaker trefzeker (23 keer).

Rutger Marres behoorde vorig seizoen tot de selectie van Kampong die voor het eerst in 32 jaar de landstitel veroverde. Eerder won de middenvelder van Pinoké met Kampong ook al de Euro Hockey League (2015/2016).

Na drie wedstrijden nog geen enkel tegendoelpunt hebben, is ongekend. Kampong staat als een huis en draait vanaf het begin van dit seizoen als een trein. Wij verwachten niet dat het sympathieke Pinoké daar tegenop gewassen is. Winst voor Kampong.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Karen Dollé

 • Pinoké - Kampong (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

SCHC – hdm

Deze teams ontmoetten elkaar in het seizoen 2010/2011 voor het laatst in de Heren Hoofdklasse. SCHC won toen beide wedstrijden. Beide duels eindigden toen in 2-1 voor Stichtsche en Robbert van de Peppel scoorde in beide duels voor de Bilthovenaren.

De laatste Hoofdklasse-overwinning van hdm bij SCHC gaat terug tot 27 september 1998. Destijds wonnen de gasten met 1-4 en Richard de Snaijer was met drie treffers de gevierde man aan de zijde van de bezoekers.

Sindsdien won hdm nog wel twee keer thuis van Stichtsche, meest recentelijk op 19 november 2000. Het werd 3-0 en voor de Hagenaars scoorden Arnoud Schollema (twee keer) en Melchior Spies.

Een héél belangrijk duel tussen de twee promovendi. SCHC draait na drie wedstrijden eigenlijk gewoon prima mee in de Hoofdklasse. Hdm heeft het stukken moeilijker, maar de remise tegen Oranje-Rood heeft de Hagenaars waarschijnlijk meer zelfvertrouwen gegeven. Een gelijkspel.

Arbiters: Coen van Bunge & Barry Plaisant van der Wal

 • SCHC - hdm (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – hdm (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Almere

Vorig seizoen ontmoetten deze teams elkaar voor het eerst op het hoogste niveau. Tilburg won beide confrontaties. Op 30 april van dit jaar eindigde deze wedstrijd in 3-2. Tim Swaen, Jaap Groels en Sander Visser scoorden voor de thuisclub. Justo Engelander en Huub de With deden dat namens de bezoekers..

Door dat resultaat speelde de formatie van Jeroen Delmee en Dennis Dijkshoorn zich op de voorlaatste speeldag van het reguliere seizoen definitief veilig.

In de vijf voorgaande seizoenen sinds HC Tilburg in 2011 uit een fusie ontstond had het telkens play-offs gespeeld om ofwel promotie of om degradatie te voorkomen. Vorig seizoen was dat niet nodig.

Het heenduel bij Almere vorig seizoen (13 november 2016) had Tilburg met 1-4 gewonnen, een evenaring van de grootste Hoofdklasse-zege sinds de fusie. Tilburg boekte tegen Almere vorig seizoen zijn enige thuisoverwinning. Op eigen veld haalde Tilburg in 2016/2017 slechts vier van zijn in totaal zestien punten.

Wat een kraker. Het duel tussen twee puntloze ploegen. Almere verloor tot nu toe drie keer op het nippertje. Tilburgs nederlagen waren iets ruimer. Maar dit duel, daar draait het om. Gezien de onderlingen resultaten uit het verleden geven wij Tilburg de betere papieren.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake & Thijs Retra

 • Tilburg - Almere (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Almere (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...