Vooruitblik en voorspelling HK (H): OR of Kampong naar play-offs?

Het zit er bijna op voor de helft van de Hoofdklasse-ploegen. Nog één wedstrijd en dan mogen de sticks van de nummers 5 tot en met 9 en de nummer 12, hoogstwaarschijnlijk Qui Vive, weer het vet in. De belangrijkste strijd op zondag is die tussen Oranje-Rood en Kampong. De winnaar van dit duel plaatst zich als nummer 4 voor de play-offs. Opvallend feitje is echter dat in de 22 voorgaande edities van de play-offs in de Heren Hoofdklasse de nummer 4 er nog nooit in slaagde om de landstitel te veroveren.

Oranje-Rood – Kampong

Oranje-Rood en Kampong strijden in dit onderlinge duel om het laatste play-off-ticket, eigenlijk kan deze wedstrijd worden beschouwd als een soort kwartfinale van de play-offsOranje-Rood moet winnen, terwijl Kampong aan een gelijkspel genoeg heeft. Als OR niet in deze missie slaagt dan staat aanstaande zondag al vast dat het landskampioenschap voor het eerst sinds 2013 buiten Eindhoven gevierd zal worden. Oranje-Rood kan op zijn best nog als vierde eindigen. Kampong kan ook nog op de derde plaats afsluiten. In 22 voorgaande edities van de play-offs in de Heren Hoofdklasse slaagde de nummer vier uit de reguliere competitie er nog nooit in om de landstitel te veroveren in de play-offs.

Kampong bereikte de play-offs in elk van de vijf voorgaande seizoenen. Het beste resultaat voor de Utrechters tot dusverre was verliezend finalist in het seizoen 2014/2015. Eerder dit seizoen won Kampong thuis met 2-1 van Oranje-Rood. Via cornerdoelpunten van Sander de Wijn en Martijn Havenga maakten de Utrechters een vroege achterstand (doelpunt: Jelle Galema) ongedaan. Kampong won zijn laatste vijf wedstrijden. Vorig seizoen noteerden de Utrechters voor het laatst een reeks van zes zeges. Kampong-topscorer Martijn Havenga maakte dit seizoen achttien doelpunten. Hij eindigt het seizoen voor de vierde keer op rij met meer treffers dan het seizoen daarvoor: 7-10-13-18.

Mink van der Weerden maakte vorige week zijn negentiende van het seizoen en zijn 205de Hoofdklasse-doelpunt en kwam daarmee de top tien aller tijden binnen. Hij deelt de tiende plaats nu met een oud-ploeggenoot: Matthijs Brouwer. Hij maakte 205 goals, 164 voor Den Bosch en 41 voor Oranje-Zwart. Van der Weerden scoorde 186 keer voor Oranje-Zwart en negentien keer voor Oranje-Rood. De volgende speler waarop Van der Weerden jaagt is Roderik Bouwman op de negende plaats aller tijden. Bouwman kwam tot 211 treffers voor Amsterdam en HGC.

We durven ons hier bijna niet aan te wagen. Kampong heeft zichzelf precies op tijd weer op de rails gekregen en is in bloedvorm. Maar Oranje-Rood staat in wedstrijden waar het om gaat altijd ‘aan’. Goed, daar gaan we… Een nipte overwinning voor de thuisploeg.

Arbiters: Jasper Nagtzaam en Coen van Bunge

 • Oranje-Rood - Kampong (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Almere – Amsterdam

Amsterdam is geplaatst voor de play-offs. De club kan ook nog, net als vorig seizoen, als eerste eindigen in de reguliere competitie. De laatste keer dat Amsterdam twee seizoenen op rij als eerste de reguliere competitie afsloot, was in 1993/1994 en 1994/1995. Almere moet vrijwel zeker play-outs spelen. Alleen een monsternederlaag en dito overwinning van Qui Vive kan nog rechtstreekse degradatie betekenen voor Almeerse. Amsterdam won het eerste onderlinge duel dit seizoen met 5-1. Justin Reid-Ross (2), Valentin Verga (2) en Mirco Pruyser scoorden voor Amsterdam, Terrance Pieters voor Almere. Justin Reid-Ross staat op 23 treffers dit seizoen, vier minder dan topschutter Jeroen Hertzberger. Amsterdam heeft zijn laatste twee duels niet gewonnen. De laatste keer dat de club drie opeenvolgende wedstrijden niet won, was in september-oktober 2014.

Almere verloor zeven van zijn laatste acht Hoofdklasse-duels. Op 26 maart won de ploeg van Alex Verga op eigen veld van Hurley (4-1). Verga zal aan het eind van dit seizoen afscheid nemen als coach van Almere.

Amsterdam wint makkelijk van Almere, maar de score zal niet zo hoog worden dat de ploeg van Alex Verga moet vrezen voor lijfsbehoud. Almere zien we terug in de play-outs.

Arbiters: Shane O’Donnell en Frank Heijster

 • Almere - Amsterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Rotterdam

Bloemendaal en Rotterdam hebben zich beide al geplaatst voor de play-offs. Bloemendaal kan nog als eerste of tweede eindigen. Rotterdam kan nog als tweede, derde of vierde eindigen. Bloemendaal kan voor het eerst sinds 2010/2011 als eerste eindigen in de reguliere competitie. Naast een ticket voor de Euro Hockey League levert de eerste plaats het thuisvoordeel in de play-offs op. In de play-offs is dat thuisvoordeel recent niet zaligmakend gebleken. In geen van de voorgaande zes seizoenen slaagde de lijstaanvoerder van de reguliere competitie erin dat thuisvoordeel met de landstitel te verzilveren.

Rotterdam deed in het seizoen 2013/2014 voor het laatst mee aan de play-offs. Toen strandde de ploeg in de halve finale. In het seizoen daarvóór (2012/2013) veroverde HCR zijn eerste landstitel. Rotterdam won eerder dit seizoen thuis met 3-2 van Bloemendaal. Jeroen Hertzberger, Simon Egerton en Hidde Turkstra scoorden voor Rotterdam, Daniël Aarts en Jasper Brinkman voor de bezoekers. De Zuid-Hollanders wonnen hun laatste zes wedstrijden. Dit is voor de club de langste zegereeks sinds acht op een rij in september-november 2013.

Jeroen Hertzberger is met 27 doelpunten topscorer, een persoonlijk record. Hij kan voor de tweede maal in zijn carrière het seizoen als topscorer afsluiten, na 2012/2013, toen hij 26 maal scoorde. Ook nadert Hertzberger de mijlpaal van 200 doelpunten in de Hoofdklasse (regulier seizoen). De teller staat nu op 197. Slechts twaalf spelers maakten in de Hoofdklasse 200 of meer doelpunten.

Rogier Hofman scoorde afgelopen zondag twee keer en kwam daardoor in de reguliere competitie tot 98 Hoofdklasse-doelpunten. Hij maakte die voor Den Bosch (11), SCHC (30) en Bloemendaal (57).

Gelijkspelletje. Beide ploegen zijn het meest gebaat bij heel blijven. Ervan uitgaande dat Amsterdam wint van Almere, heeft Rotterdam genoeg aan een punt om de derde plek vast te houden. Bloemendaal heeft aan dat ene punt genoeg om zich van de eerste plek te verzekeren; Amsterdam gaat nooit de negentien treffers die het achterloopt op de Mussen goedmaken tegen Almere.

Arbiters: Paul van den Assum en Pieter Hembrecht

 • Bloemendaal - Rotterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Rotterdam (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Qui Vive

Qui Vive kan rechtstreekse degradatie bijna niet meer ontlopen tenzij de ploeg wint, Almere verliest en Qui Vive een negatief doelsaldo van -15 ten opzichte van Almere repareert. HGC is uitgeschakeld voor deelname aan de play-offs en zal ook geen play-outs hoeven te spelen. In de laatste zeven seizoenen haalde HGC één keer de play-offs. Dat was vorig seizoen toen de ploeg met de Argentijn Gonzalo Peillat de topscorer van de Hoofdklasse in huis had. Nu is Tristan Algera topscorer van HGC met negentien doelpunten. Algera is de enige speler in de Heren Hoofdklasse die in elk van de laatste drie speelronden scoorde.

Qui Vive won in zijn debuutseizoen in de Hoofdklasse één wedstrijd, uit bij HC Tilburg op 19 maart (1-2). Mark Weber staat op elf treffers voor Qui Vive. In de laatste tien seizoenen maakten drie spelers meer goals voor een club die degradeerde: Thomas Vis (12, SCHC 2015/12016), Adriaan Stolk (12, Voordaan 2015/2016) en Janiek Braaksma (12, Hurley 2011/2012). Naast Weber scoorden ook Tim Swaen (HC Tilburg) en Terrance Pieters (Almere) dit seizoen reeds elf keer namens een promovendus. Qui Vive kreeg dit seizoen 99 tegendoelpunten te verwerken. Vijf keer eerder in de Heren Hoofdklasse incasseerde een team 100 of meer doelpunten in één seizoen. Deze vijf ploegen degradeerden allemaal.

Een bescheiden overwinning voor HGC die de degradatie van Qui Vive, voor zover dat nog niet zeker was, bevestigt. 

Arbiters: Maurits van den Wall Bake en Laurens Hendrikx

 • HGC - Qui Vive (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Qui Vive (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Den Bosch

Hurley moet vanaf zaterdag 3 juni play-outs spelen voor lijfsbehoud. Het is de eerste keer dat de club de play-outs ingaat als mogelijke degradant. Hurley speelde vijf keer in de play-offs voor mogelijke promotie naar de Hoofdklasse. Dat deed de club voor het laatst in 2010/2011, toen Hurley de promotie bewerkstelligde. Stijn Jolie, momenteel niet spelend door een gebroken jukbeen, maakte veertien doelpunten dit seizoen. De laatste Hurley-speler die er meer maakte in één seizoen was Janiek Braaksma: vijftien in 2009/2010. Het clubrecord is negentien en is sinds 2001/2002 in handen van Joost van den Berg. Dylan Wotherspoon scoorde twaalf maal voor Den Bosch, allemaal velddoelpunten. Den Bosch kan voor het eerst sinds september-oktober 2016 drie zeges op rij boeken.

Ook Hurley zal vooral heel willen blijven, omdat de tiende plek voor hen zo goed als zeker is. Den Bosch verdedigt hun plek in het linkerrijtje. Alhoewel die niks méér oplevert dan plek 7, is het qua prestige wel wat waard. Wij voorspellen een overwinning voor Den Bosch.

Arbiters: Karen Dollé en Thijs Retra

 • Hurley - Den Bosch (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Tilburg

Pinoké en Tilburg zijn verzekerd van lijfsbehoud. Sinds Tilburg in 2011 als fusieclub tot stand kwam was promotie of degradatie elk seizoen een thema. Drie keer speelde de club play-offs voor promotie naar de Hoofdklasse en twee keer play-outs om degradatie uit de Hoofdklasse te voorkomen. Tilburg boekte vorige week zijn eerste thuisoverwinning. De club boekte vier uitzeges. Clubtopscorer Tim Swaen (elf goals) vertrekt aan het eind van het seizoen naar Bloemendaal. Sinds de fusie scoorde één speler vaker voor Tilburg in de Hoofdklasse dan Swaen (achttien doelpunten): Jip Krens (20).

Pinoké won één van zijn laatste vijf wedstrijden en verloor er vier. Pinoké-topscorer Dennis Warmerdam staat op negen treffers. Dat is al een persoonlijk record. 

Helemaal niks meer op het spel in het duel Pinoké – Tilburg. Omwille van het thuisvoordeel zetten wij in op een overwinning voor de Steekneuzen.

Arbiters: Christian Vonhögen en Joost Andela

 • Pinoké - Tilburg (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...