Vooruitblik en voorspelling HK (H): Twee toppers in speelronde 2

Twee toppers in deze tweede speelronde van de Hoofdklasse Heren. Op ’t Kopje neemt Bloemendaal het op tegen Rotterdam en Oranje-Rood kruist in eigen huis de degens met Amsterdam. Promovendus hdm treft regerend landskampioen Kampong, maar kan vertrouwen putten uit de vorige keer dat ze de Utrechters ontving: toen gingen de Hagenaars met de winst aan de haal. Verder is er de Brabantse derby Tilburg – Den Bosch, neemt Stichtsche het op tegen HGC en ontvangt Pinoké Almere.

Bloemendaal – Rotterdam

Dit onderlinge duel was vorig jaar het slot van de reguliere competitie. Toen scoorden Jeroen Hertzberger en Diede van Puffelen voor Rotterdam en Blake Govers en Wouter Jolie voor Bloemendaal, en werd het dus 2-2. Beide ploegen waren toen al zeker van de play-offs. Bloemendaal sloot door het gelijkspel het seizoen af als lijstaanvoerder en greep daarmee een ticket voor de EHL. Rotterdam was vorig seizoen de enige tegenstander van Bloemendaal die in het reguliere seizoen zonder nederlaag bleef tegen de Noord-Hollanders. Voor eigen publiek wonnen de Rotterdammers met 3-2. Van zijn laatste zeventien ontmoetingen met Rotterdam in de reguliere competitie won Bloemendaal er slechts vier. In veertien van die zeventien wedstrijden maakte Rotterdam de openingstreffer. De meest doelpuntrijke ontmoeting tussen deze twee teams dateert van 10 december 2006. In Rotterdam won Bloemendaal met 5-8 en de Duitser Christopher Zeller maakte in dat duel maar liefst zeven doelpunten.

Bloemendaal opende met een gelijkspel tegen Den Bosch, Rotterdam won direct, al was het slechts met één doelpuntje verschil, van Pinoké. De Rotterdammers wonnen ook al de ABN Amro-Cup en lijken goed in vorm. Wij denken dat de uitploeg de punten pakt.

Arbiters: Coen van Bunge & Pieter Hembrecht

• Bloemendaal - Rotterdam

Je hebt al op deze poll gestemd.

Bloemendaal – Rotterdam (H)

Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Amsterdam

Deze wedstrijd werd vorig seizoen twee keer in Eindhoven gespeeld, één keer in de Heren Hoofdklasse en één keer in de KO16-ronde van de Euro Hockey League. De Eindhovenaren wonnen beide duels. Op 15 april in de EHL won Oranje-Rood, onder meer door twee treffers van Agustín Mazzilli met 3-2. De ploeg zou doorstoten naar de finale en daarin uiteindelijk verliezen van het Duitse Rot-Weiss Köln. In het reguliere seizoen 2016/2017 versloeg Oranje-Rood Amsterdam met 3-1. Agustín Mazzilli, Niek van der Schoot en Caspar van Dijk scoorden voor de thuisploeg en Mirco Pruyser deed dat voor de bezoekers. Van Dijk kan zondag zijn oude ploeg pijn doen. Hij maakte de overstap naar Amsterdam. De Amsterdammers verloren in de reguliere competitie vier van hun laatste vijf bezoeken aan Eindhoven en wonnen er op 20 maart 2016 voor het laatst.

Oranje-Rood heeft een goede ploeg, maar speelde in het openingsduel tegen Kampong slordig. Foutjes zullen door Amsterdam zeker afgestraft worden. Spits Mirco Pruyser is in vorm en schoot er vorige week al twee binnen. Wij denken een, nipte, overwinning voor Amsterdam.

Arbiters: Maarten Boxma & Barry Plaisant van der Wal

• Oranje-Rood - Amsterdam

Oranje-Rood – Amsterdam (H)

Hdm – Kampong

De vorige uitvoering van dit duel in de Hoofdklasse werd op 31 oktober 2010 gewonnen door hdm (2-1). Voor de thuisploeg scoorden Rogier Rombouts en Johrus Gommers. Voor de bezoekers was Quirijn Caspers trefzeker. In de terugwedstrijd in Utrecht dat seizoen revancheerde Kampong zich door met 6-1 te winnen. Quirijn Caspers scoorde drie keer en pas twee minuten voor tijd kon de Fransman Martin Genestet een eretreffer laten aantekenen voor hdm. Kampong won na de eeuwwisseling geen van zijn drie Hoofdklasse-uitduels met hdm en won op het hoogste niveau op 10 oktober 1999 voor het laatst aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan. Destijds werd het 2-5. Via goals van Sander Collewijn, Daan Jansen, Paul Frederik van Esseveldt en Paul Robert Lankhout (2x) kwam Kampong op een 0-5 voorsprong, alvorens Jasper Stoter nog twee keer scoorde namens de thuisploeg. Kampong begon het vorige seizoen met een 0-0 gelijkspel bij Almere en won vervolgens alle vijf daaropvolgende Hoofdklasse-duels met promovendi met de gecombineerde doelcijfers 32-3.

hdm ging in het openingsduel met 4-1 onderuit tegen HGC. Wij denken dat de promovendus nog even wat langer moet wachten op de eerste puntjes. Regerend landskampioen Kampong pakt de winst.

Arbiters: Bo Verwer & Maurits van den Wall Bake

• hdm - Kampong

hdm – Kampong (H)

Tilburg – Den Bosch

Sinds de fusie van 2011 won Tilburg één Hoofdklasse-ontmoeting met Den Bosch. Dat deed de ploeg op 6 november 2016, toen ze met 1-2 triomfeerde aan de Oosterplas. Die wedstrijd werd beslist door een rake strafcorner van Tim Swaen in de allerlaatste minuut van de wedstrijd. Eerder had Joep de Natris de Tilburgers op 0-1 gezet. Sebastian van der Graaf scoorde voor de thuisploeg. In Tilburg revancheerde Den Bosch zich op 23 april van dit jaar door met 0-4 te winnen. Sébastien Dockier (2x), Tijn Stuve en Dylan Wotherspoon waren trefzeker voor de ploeg uit de provinciehoofdstad. Tilburg-coach Jeroen Delmee speelde van 1996 tot en met 2007 bij Den Bosch, waar hij twee keer de landstitel won. Ook de assistent van Delmee, Dennis Dijkshoorn, speelde elf jaar lang aan de Oosterplas.

Derby’s zijn altijd lastig te voorspellen. Tilburg kwam goed terug tegen Amsterdam vorige week, Den Bosch bood prima partij tegen Bloemendaal. Wij gaan voor een gelijkspel.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Joost Andela

• Tilburg - Den Bosch

Tilburg – Den Bosch (H)

SCHC – HGC

Deze teams kwamen elkaar in het seizoen 2015/2016 voor het laatst tegen in de Hoofdklasse. HGC won beide onderlinge ontmoetingen. De vorige uitvoering in Bilthoven werd op 13 september 2015 een waar spektakelstuk. Het werd 4-5 in een wedstrijd waarin de voorsprong diverse keren van eigenaar wisselde en waarin Gonzalo Peillat met een rake strafcorner in de laatste minuut de matchwinner werd. De return in Wassenaar op 13 november 2015 werd in feite in twee minuten beslist. Gonzalo Peillat schoot in de laatste minuut vóór rust een corner binnen en Rik van Kan maakte er direct na rust 2-0 van, wat ook de eindstand was. SCHC won op 30 oktober 2011 voor het laatst een Hoofdklasse-duel met HGC. In Bilthoven triomfeerde de thuisploeg met 4-0 door doelpunten van Carlos Nevado, Mark Noë, Lex Hoogeveen en Bjorn Kellerman. HGC-coach Jan Jorn van ’t Land kwam als speler uit voor SCHC. Hij begon zijn carrière als speler bij SCHC en sloot hem daar ook af. Van 1997 tot en met 2004 speelde hij ook nog voor Bloemendaal.

HGC liet vorige week heerlijke combinaties en doelpunten zien tegen hdm. SCHC, de andere promovendus, zal ook moeite hebben met het snelle spel van de Hagenaars. HGC wint.

Arbiters: Jasper Nagtzaam & Christian Vonhögen

• SCHC - HGC

SCHC – HGC (H)

Pinoké – Almere

Op 9 oktober 2016 boekte Almere zijn eerste overwinning in de Heren Hoofdklasse. In Almere was Pinoké met 3-2 het slachtoffer. De Steekneuzen kwamen in die wedstrijd twee keer terug van een achterstand, maar een doelpunt van Stijn Veldhuizen vijf minuten voor tijd was de Amsterdammers uiteindelijk te machtig. In de return in het Amsterdamse Bos op 19 maart kwam Almere via Terrance Pieters vroeg op voorsprong, maar de thuisploeg sloeg vervolgens terug door treffers van Thijn Knetemann, Joost Rijksen, Aran Zalewski en Dennis Warmerdam. Pinoké won vorig seizoen drie van zijn laatste vijf thuisduels en verloor binnen die reeks alleen van de latere finalisten in de play-offs, Kampong en Rotterdam.

In de eerste helft van vorig seizoen was dit een degradatieduel. In de tweede seizoenshelft krabbelde Pinoké op. In de openingswedstrijd werd maar net van Rotterdam verloren. Wij denken dat de Steekneuzen de drie punten dit keer wel pakken.

Arbiters: Karen Dollé & Paul vd Assum