Vooruitblik en voorspelling play-offs HK (H): Kampong in de flow

De eerste wedstrijden van de play-offs 2016/2017 in de Hoofdklasse Heren staan woensdagavond op het programma. In de halve finale neemt Kampong het thuis op tegen koploper Bloemendaal en ontvangt Rotterdam rivaal Amsterdam. Wat zeggen de statistieken? En hoe staan de ploegen er momenteel voor? 

Kampong – Bloemendaal

Kampong behaalde op het nippertje, in de laatste speelronde, de play-offs. Koploper Bloemendaal had zich al een paar weken geleden verzekerd van deelname. Toch is het onderlinge duel volgens de statistieken bijzonder gelijk opgaand. Kampong en Bloemendaal wonnen dit seizoen uit bij elkaar. Eerst won Bloemendaal met 1-2 in Utrecht. 23 april won Kampong met 1-3 op ’t Kopje. Dit wordt de vijfde serie tussen beide teams in de play-offs. Twee keer eerder was Bloemendaal de overwinnaar en twee keer Kampong.

Bloemendaal doet voor de 21ste keer mee aan de play-offs sinds deze in 1994/1995 in de Heren Hoofdklasse werden ingevoerd. Dat is een recordaantal. Amsterdam volgt met zijn zeventiende deelname dit seizoen. Bloemendaal sloot het reguliere seizoen af als lijstaanvoerder. De Mussen grepen op de tweede speeldag de koppositie om deze vervolgens niet meer af te staan. Of dat een voordeel is zal nog moeten blijken. In geen van de voorgaande zes seizoenen verzilverde de nummer één van de reguliere competitie het thuisvoordeel in de play-offs met het landskampioenschap. Daar staat tegenover dat de nummer vier, nu Kampong, nog nooit kampioen werd.

Kampong heeft zich voor het zesde seizoen op rij de play-offs in gespeeld. De Utrechters kenden een heel andere weg dan de Mussen. Ze hadden er een Houdini-act voor nodig, want halverwege stond de formatie van Alexander Cox nog zevende. Kampong vierde zijn laatste landskampioenschap in 1985. Geen van de spelers in de huidige selectie was al geboren toen dat gebeurde.

Een play-offwedstrijd voorspellen is het moeilijkste wat er is, maar we gaan ons er aan wagen. Feit is dat Kampong enorm op dreef is. De ploeg is op het juiste moment in topvorm en zit in een goede flow nadat het Oranje-Rood in de laatste speelronde van zich af hield. De vraag is of Bloemendaal niet te vroeg heeft gepiekt. De Mussen waren onverslaanbaar in de eerste seizoenshelft, maar verloren drie topwedstrijden in de tweede seizoenshelft. Zondag werd afgesloten met een gelijkspel tegen Rotterdam. Kampong deelde twee weken geleden nog een tikje uit aan Bloemendaal door in de reguliere competitie van ze te winnen (1-3) en speelt op eigen veld voor eigen publiek. Wij zeggen: Kampong wint.

Arbiters: Roel van Eert en Thijs Retra

 • Kampong - Bloemendaal

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Bloemendaal PO (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Amsterdam

Rotterdam en Amsterdam ontmoeten elkaar voor de tweede keer in een serie in de play-offs. In 2011/2012 troffen deze teams elkaar in de finale om het landskampioenschap. Amsterdam won destijds thuis het eerste duel na een golden goal en veroverde in het tweede duel op het terrein van Rotterdam de landstitel. In de reguliere competitie won Rotterdam geen van zijn laatste vier duels met Amsterdam. De laatste overwinning (2-1) dateert van 26 april 2015. De Rotterdamse doelpuntenmakers van die dag spelen nu bij Cartouche (Timmo Kranstauber) en bij Kampong (Bjorn Kellerman). Rotterdam heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2013/2014 weer voor de play-offs geplaatst. Toen strandde de ploeg in de halve finale tegen Oranje-Zwart. Het seizoen ervóór veroverde Rotterdam zijn eerste – en tot dusverre enige – landstitel.

Rotterdam sloot het reguliere seizoen af met een ongeslagen reeks van negen duels (zeven keer winst, twee gelijke spelen). De ploeg verloor op 26 februari voor het laatst, in de uitwedstrijd bij Oranje-Rood. In 22 voorgaande uitvoeringen van de play-offs in de Heren Hoofdklasse slaagde de nummer drie van de reguliere competitie er twee keer in om de landstitel binnen te halen. De laatste ploeg die dat presteerde was Rotterdam zelf in 2012/2013.

Amsterdam veroverde 21 keer het landskampioenschap, een record. Sinds de invoering van de play-offs in de Heren Hoofdklasse in 1994/1995 claimde de club zes landstitels. In die periode werd alleen Bloemendaal vaker landskampioen (acht keer). Amsterdam eindigde vorig jaar als runner-up. In de finale om het landskampioenschap kwam de ploeg in pole position door eerst uit te winnen bij Oranje-Zwart. Daarna werden twee thuiswedstrijden echter verloren, waardoor de titel naar Eindhoven ging. De laatste club die een positie als verliezend finalist opvolgde met een landstitel was Oranje-Zwart in 2013/2014. Amsterdam presteerde dit één keer eerder: in 2002/2003.

Vorig seizoen was het seizoen van nét niet bij Amsterdam: verliezend finalist in de play-offs en ook nog verliezend finalist in de EHL. In de Europese competitie zijn de Amsterdammers inmiddels al uitgeschakeld, dus is dit de laatste kans op een prijs. Een tot de tanden toe bewapend Amsterdam is daarom te verwachten. Toch bleek ook dat de ploeg zijn zwakheden kent: twee weken terug werd er nog met 6-2 verloren van HGC, dat toen al geen kans meer maakte op de play-offs. Rotterdam laat echter weinig tot geen steken vallen de laatste tijd en kan vertrouwen putten uit een ongeslagen reeks van negen duels. Het laatste onderlinge duel, dat gespeeld werd op 12 maart, eindigde in een 2-2 gelijkspel. Wij gaan ook nu weer voor een gelijkspel. Rotterdam wint de shoot-outs.

Arbiters: Jasper Nagtzaam en Michiel Otten

 • Rotterdam - Amsterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Amsterdam PO (H)  Ophalen van gegevens


1 Reactie

 1. krijger

  Wordt dit nog ergens op tv uitgezonden?


Wat vind jij? Praat mee...