Vooruitblik Heren: Houdt Rotterdam de top 4 in zicht?

Met de winterstop in zicht maakt de Hoofdklasse zich op voor enkele dubbele weekenden. Komende vrijdag is het eerst de beurt aan de heren. Misschien wel de meest in het oog springende wedstrijd is die tussen 2 grootsteden: Rotterdam en Amsterdam. Loopt de koploper verder uit of kan Rotterdam aansluiting vinden bij de top 4? En kan Voordaan voorkomen dat Bloemendaal voor het eerst dit seizoen een thuisoverwinning behaalt? En wie wint de burenstrijd tussen SCHC en Schaerweijde?

Rotterdam – Amsterdam

De nummer 6 krijgt vrijdagavond de nummer 1 op bezoek. In de afgelopen 2 seizoenen ging de winst in de strijd tussen Rotterdam en Amsterdam telkens naar de thuisspelende ploeg. Een overwinning zou voor de Rotterdammers een goede zaak zijn; het verschil wordt dan verkleind tot 4 punten. Gaan de Amsterdammers echter aan de haal met de 3 punten, dan wordt het gat wel erg groot: 10 punten. De statistieken laten verder nog zien dat Rotterdam de laatste 4 thuisduels won van de Amsterdammers. Maar Amsterdam kent een sterke start, het verloor nog geen wedstrijd deze competitie.

Hurley – Kampong

Dit kan wel eens een spannend duel worden, gezien het kleine verschil op de ranglijst (Kampong 1 punt voor) en het goede presteren van Hurley dit seizoen. De ploeg gaat op zoek naar alweer de vijfde overwinning deze competitie. De statistieken spreken echter in het voordeel van de Utrechters. De laatste 4 onderlinge ontmoetingen won Kampong. Vorig seizoen werd het in Amstelveen 1-4, in Utrecht werd het 8-1.

Bloemendaal – Voordaan

Afgelopen zondag wist Bloemendaal na 4 keer gelijkspel en 1 keer verlies eindelijk weer eens een wedstrijd om te zetten in winst. Voordaan daarentegen lukte het zondag net niet om het thuispubliek weer eens te trakteren op 3 punten. Gezien de onderlinge krachtsverhoudingen in de Hoofdklasse – Bloemendaal won altijd van Voordaan – is de kans aanzienlijk dat Bloemendaal zijn eerste thuiszege van het seizoen gaat behalen. Weet Voordaan toch punten mee te nemen van ’t Kopje, dan is het voor het eerst sinds 1982/1983 dat Bloemendaal de eerste 4 thuiswedstrijden niet weet te winnen.

Den Bosch – HGC

Vorig seizoen werd het 2 keer 5-3 voor HGC. De huidige nummer 2 van de Hoofdklasse heeft in Peillat een strafcornerschutter die met scherp schiet dit seizoen. Hij scoorde in 7 van de 8 wedstrijden. Den Bosch is bezig met een mindere reeks: het verloor met 1-3 van Rotterdam, 3-2 van Hurley en 3-4 van Bloemendaal. De ploeg zat er dus elke keer dichtbij, maar punten leverde dat niet op. Misschien dat ze kracht kunnen putten uit het seizoen 2012/2013, toen ze zowel thuis (4-2) als uit (1-2) te sterk waren voor HGC.

Pinoké – Oranje Zwart

Oranje Zwart zal geen goede herinneringen hebben aan de laatste ontmoeting tegen Pinoké. Op 26 april 2015 verloren de Eindhovenaren met 4-1 in het Amsterdamse Bos. Daardoor verloren ze de koppositie en eindigden ze de reguliere competitie als tweede. De vraag is of Pinoké profiteert van de flow van afgelopen weekend, waarin de Steekneuzen in de strijd onderin goede zaken deden door te winnen van Schaerweijde en OZ in de topper tegen HGC het onderspit delfde. Mocht Oranje Zwart vrijdagavond winnen, dan pakken ze de 400ste Hoofdklasse-overwinning uit de clubgeschiedenis.

SCHC – Schaerweijde

Een onvervalste derby: de hockeyers uit Bilthoven en Zeist troffen elkaar 8 keer eerder in de Hoofdklasse. 6 keer werd het gelijk. Relatief kort geleden boekte Schaerweijde de enige overwinning op de buren. Op 4 maart 2012 werd het 0-2. Voor de laatste overwinning van Stichtse op de Zeister hockeyers moeten we ver terug. In 1990 werd het 1-0 voor de thuisclub. Kunnen de Bilthovenaren deze prestatie herhalen en bovendien voor het eerst sinds 8 thuisduels weer eens winnen voor eigen publiek? Of buigt Schaerweijde de negatieve balans van dit seizoen om en weet het vrijdagavond te verrassen in de burenstrijd?


Wat vind jij? Praat mee...