Vooruitblik HK (H): Bloemendaal op jacht naar tiende zege op rij

Speelronde 10 in de Heren Hoofdklasse 2016/2017 brengt hekkensluiter Qui Vive naar koploper Bloemendaal. De Mussen wonnen tot nu toe al hun duels, terwijl promovendus Qui Vive nog wacht op de eerste zege. Het is ook een duel tussen de meest scorende ploeg met de minste tegendoelpunten en het minstscorende team met de meeste tegendoelpunten. De andere twee promovendi, Almere en Tilburg, treffen elkaar in de polder. Verder op het programma een mooie clash tussen HGC en Kampong, Hurley en Rotterdam, Pinoké en Den Bosch en Oranje-Rood en Amsterdam. 

Almere – Tilburg

Dit wordt de eerste ontmoeting tussen deze teams in de Hoofdklasse. Een niveautje lager kwamen deze teams elkaar wel al tegen. Sinds de Tilburgse fusie in 2011 deden ze dat vier keer, alle malen in de kampioenspoule die de Overgangsklasse in 2011/2012 en 2012/2013 nog kende. Tilburg won beide duels in eigen huis, maar beide wedstrijden in Almere leverden een gelijkspel op. Op 20 november 2011 werd het 3-3. Voor de thuisploeg scoorden Pouya Gademan, Nicki Leijs en Thom Hayward. Voor de bezoekers waren Jip Krens (twee keer) en Arjen Lodewijks trefzeker. Op 11 november 2012 werd met 1-1 geremiseerd. Hayward scoorde voor Almere en Bart Naber deed dat voor Tilburg. Almere, Tilburg en Qui Vive zijn de promovendi dit seizoen. Het is voor het eerst sinds de invoering van de huidige promotieregeling dat de Hoofdklasse drie nieuwkomers kent. Tilburg verraste in de vorige speelronde provinciegenoot Den Bosch (2-1). Sinds de fusie in 2011 won Tilburg nog nooit twee Hoofdklasse-duels op rij. Terrance Pieters (Almere) scoorde dit seizoen al vier keer uit een strafbal. Daarmee voert hij de Hoofdklasse aan.

Scheidsrechters: Laurens Hendrikx en Christian Vonhögen

Bloemendaal – Qui Vive

Dit is een wedstrijd tussen de koploper en de hekkensluiter in de Hoofdklasse. De laatste elf keer dat een koploper een rodelantaarndrager ontving in de Hoofdklasse won de lijstaanvoerder en dat was vier keer Bloemendaal. De laatste keer dat de hekkensluiter op bezoek bij de koploper een nederlaag voorkwam was 31 oktober 2004. Toen redde toenmalig hekkensluiter Breda een punt (2-2) bij toenmalig koploper Oranje-Zwart. Bloemendaal is als enige club in de Hoofdklasse dit seizoen nog zonder puntenverlies. Bloemendaal is voor de derde keer in de clubhistorie een seizoen begonnen met negen overwinningen op rij. Klein Zwitserland is de enige andere club die dat heeft gepresteerd, twee keer zelfs. Het KZ van 1980/1981 won zijn eerste zeventien wedstrijden, een record dat in 2006/2007 door Bloemendaal werd geëvenaard. Die laatste reeks was ook de laatste keer dat Bloemendaal meer dan negen keer op rij won, ongeacht van op welk moment in het seizoen dat gebeurde. Bloemendaal is in zijn laatste 38 Hoofdklasse-duels met promovendi ongeslagen (35 keer winst, 3 keer gelijkspel). De laatste keer dat de Mussen van een promovendus verloren was op 9 mei 2004: toen was Laren met 3-4 te sterk, nota bene na een 3-0 voorsprong voor Bloemendaal.

Scheidsrechters: Joost Andela en Thijs Retra

HGC – Kampong

Deze ploegen ontmoetten elkaar 82 keer eerder in de Hoofdklasse. Kampong won 26 keer, HGC 29 keer en het werd 27 keer gelijk. Vorig seizoen werd het op 20 september 2015 3-3 in Wassenaar. Gonzalo Peillat (HGC) en Martijn Havenga (Kampong) waren met twee rake strafcorners elk van waarde voor hun ploeg. Op 6 maart 2011 won HGC voor het laatst op de Roggewoning van Kampong (2-1). Doelpunten waren er toen van Seve van Ass en Rodrigo Vila voor HGC en Melchior Looijen voor Kampong. Kampong staat precies waar het vorig seizoen stond na negen speeldagen: op een zesde plaats met vijftien punten. Vorig seizoen herstelde Kampong zich na een matige start door na de winterstop 23 van een mogelijke 27 punten te pakken en zo een plaats in de play-offs af te dwingen. Alexander Cox maakte zijn Hoofdklasse-debuut als coach bij HGC. In 2008/2009 leidde hij de Wassenaarse formatie naar de zevende plaats, om na één seizoen zijn loopbaan voort te zetten bij Dames 1 van Laren. Bij de meest recente ontmoeting, buiten de play-offs om, op 15 november 2015 won Kampong met 2-1 in Utrecht. Kampong ging die wedstrijd in als nummer zeven van de ranglijst, HGC als koploper.

Scheidsrechters: Paul van den Assum en Sebastien Michielsen

Hurley – Rotterdam

Van de voorgaande veertien Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze teams won Rotterdam er negen, Hurley won drie keer en het werd twee keer gelijk. Hurley boekte zijn drie overwinningen op Rotterdam allemaal in eigen huis. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 5-2 triomf voor Hurley. Op 27 september 2015 scoorde Victor Plat drie keer voor de club uit het Amsterdamse Bos. Rotterdam won vervolgens op 6 maart van dit jaar op eigen veld met 5-1 van Hurley in een wedstrijd waarin vijf verschillende spelers scoorden voor Rotterdam. Hurley scoorde slechts twee keer uit een strafcorner dit seizoen, samen met Almere het minst vaak in de Hoofdklasse. Rotterdam deed dat al twaalf keer, op Amsterdam (17) na het vaakst in de Hoofdklasse. Jeroen Hertzberger (Rotterdam) is momenteel topscorer in de Hoofdklasse. Zijn elf doelpunten zijn nu al meer dan de tien die hij in het voorgaande reguliere seizoen maakte. Hertzberger scoorde veertien keer tegen Hurley in de Hoofdklasse. Slechts twee spelers deden dat vaker: Roderick Weusthof (19) en Mink van der Weerden (15). Hurley is in zijn laatste veertien Hoofdklasse-duels op rij zonder winst (vijf keer gelijk, negen keer verlies). Dit is de op één na langste dergelijke reeks voor Hurley. Van 2003 tot en met 2009 won Hurley 26 Hoofdklasse-wedstrijden op rij niet, inclusief het hele seizoen 2003/2004.

Scheidsrechters: Frank Heijster en Roel van Eert

Oranje-Rood – Amsterdam (12.30 uur)

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. Tegen Oranje-Rood-voorloper Oranje-Zwart speelde Amsterdam tachtig keer in de Hoofdklasse (reguliere competitie). Amsterdam won 35 keer, verloor 25 keer en speelde 20 keer gelijk. Daarnaast speelden Oranje-Zwart en Amsterdam vorig seizoen de finale om het landskampioenschap. Amsterdam won eerst met 1-2 uit, maar verloor vervolgens twee keer met 2-3 in eigen huis. Daardoor wonnen de Eindhovenaren hun derde landstitel op rij. Amsterdam won vorig weekeinde de topper tegen HGC met 5-4. De ploeg van Dirk Loots scoorde vijf keer uit een strafcorner terwijl eerste cornerman Justin Reid-Ross geblesseerd toekeek. Amsterdam maakte dit seizoen 17 van zijn 29 doelpunten uit strafcorners en is de enige ploeg in de Hoofdklasse die voor meer dan de helft van zijn totale productie afhankelijk is van de corner. Muhammad Rizwan en Rashid Mehmood luisterden vorig weekeinde hun terugkeer in de hoofdmacht van Oranje-Rood op met drie goals (twee voor Rizwan). Het was de tweede wedstrijd waarin beide Pakistanen scoorden na de 1-6 zege bij Schaerweijde op 3 maart 2013.

Scheidsrechters: Maarten Boxma en Coen van Bunge

Pinoké – Den Bosch

Lees de voorbeschouwing op Pinoké – Den Bosch hier.

Scheidsrechters: Barry Plaisant van der Wal en Jonas van ’t Hek


Wat vind jij? Praat mee...