Vooruitblik HK (H): Bosderby om de knikkers, topper in Den Bosch

Terwijl de dames uit de Hoofdklasse al twee weken winterstop hebben, moeten de heren nog een laatste keer aan de bak voordat de sticks het vet in mogen. Speelronde 12 levert een paar interessante ontmoetingen op. Koploper Bloemendaal gaat op bezoek bij de sensatie van de eerste speelronde Den Bosch. Buren Pinoké en Hurley treffen elkaar en het is menens. De verliezer gaat én met een slecht gevoel de winterstop in en krijgt het wel heel lastig om daarna nog de broodnodige punten te verzamelen. En natuurlijk de topper tussen Rotterdam en HGC. De ploegen verschillen slechts één, maar dat is precies wel het onderscheid tussen wel en geen play-offplek.

Kampong – Almere

Kampong en Almere staan voor de tweede keer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Op 11 september sloegen deze ploegen het nieuwe seizoen af met een doelpuntloos gelijkspel in Almere. Kampong, aanvoerder van het rechterrijtje, incasseerde dit Hoofdklasse-seizoen pas vijftien goals, samen met koploper Bloemendaal het minst van alle clubs. In de laatste 24 seizoenen waarin Kampong in de Hoofdklasse acteerde, kreeg de ploeg alleen in 2014/2015 nog minder goals te verwerken in de eerste elf speelrondes (negen). Tegenstander Almere is met veertien goals juist de minst productieve ploeg van het huidige Hoofdklasse-seizoen. Constantijn Jonker (Kampong) scoorde dit seizoen negen keer via een velddoelpunt, samen met Florian Fuchs (Bloemendaal) het vaakst in de Hoofdklasse. Terrance Pieters (Almere) benutte dit Hoofdklasse-seizoen al vier strafballen. De laatste speler met meer goals uit een strafbal in een compleet Hoofdklasse-seizoen was Martijn Havenga (Kampong): vijf in 2014/2015. Almere scoorde slechts drie keer uit een strafcorner dit seizoen, het minst van alle clubs in de Hoofdklasse. Kampong won in elk van de voorgaande vier seizoenen, en in alle seizoenen met Alexander Cox als hoofdcoach, zijn laatste wedstrijd voor de winterstop.

Pinoké – Hurley

Hurley is de laatste zeven Hoofdklasse-duels met Pinoké (thuis én uit) ongeslagen (drie overwinningen, vier gelijkspelen). De laatste nederlaag dateert van 18 maart 2012, toen Pinoké met 1-4 zegevierde. De laatste thuisoverwinning van Pinoké op Hurley vond eerder dat seizoen plaats: 4-2 op 2 oktober 2011. Alleen Almere (veertien goals) maakte dit Hoofdklasse-seizoen nog minder doelpunten dan Pinoké (zestien).  Hurley won geen van zijn laatste zestien Hoofdklasse-duels (vijf gelijk, elf verliespartijen), sinds de 0-1 zege bij Den Bosch op 18 maart van dit jaar. Dit is de op één na langste dergelijke reeks voor Hurley op het hoogste niveau. Van 2003 tot en met 2009 won Hurley 26 Hoofdklasse-wedstrijden op rij niet, inclusief het hele seizoen 2003/2004. Alleen Almere (drie) was dit Hoofdklasse-seizoen nog minder vaak trefzeker uit een strafcorner dan Hurley (vier). Pinoké ging in geen van de voorgaande negen seizoenen met een nederlaag de winterstop in (vier overwinningen, vijf gelijkspelen).

Lees ook de vooruitblik met Hurley-aanvoerder Thom Hayward.

Qui Vive – Oranje-Rood

Hoofdklasse-debutanten Qui Vive en Oranje-Rood staan voor de tweede keer tegenover elkaar op het hoogste niveau. Op speeldag 1 werd het in Eindhoven 4-1 voor de fusieclub, mede dankzij drie goals van Bob de VoogdQui Vive (50 tegentreffers) ligt op koers voor meer dan 100 tegendoelpunten dit seizoen. Die ongewenste mijlpaal bereikten eerder vijf teams in de Hoofdklasse en zij degradeerden allemaal. Meest recentelijk overkwam dit Push in 2014/2015. De Bredase ploeg incasseerde toen in totaal 103 treffers. Qui Vive haalde zijn drie punten dit seizoen, drie gelijke spelen, allemaal in eigen huis. Alleen Almere (veertien goals) maakte dit Hoofdklasse-seizoen nog minder doelpunten dan Qui Vive (zestien). Oranje-Rood scoorde dit seizoen al via veertien verschillende doelpuntenmakers, het meeste van alle clubs in de Hoofdklasse. Oranje-Rood voorloper Oranje-Zwart won in de voorgaande zes seizoenen zijn laatste wedstrijd voor de winterstop.

Rotterdam – HGC

Rotterdam won vijf van zijn laatste zes thuisduels met HGC in de Hoofdklasse. In deze reeks (2010-2015) voorkwam HGC alleen op 22 maart 2015 een nederlaag op bezoek bij de Rotterdammers (2-2). HGC won op 16 oktober 2009 voor het laatst uit bij Rotterdam. Het werd die dag 2-3. Ashley Jackson maakte uit een strafcorner de winnende. Jeroen Hertzberger (Rotterdam) is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met veertien goals. Heel vorig seizoen kwam Hertzberger tot een totaal van tien treffers. Hertzberger was verantwoordelijk voor vijf van de laatste zes thuisgoals van Rotterdam tegen HGC. Tristan Algera (HGC) is momenteel tweede op de topscorerslijst in de Hoofdklasse. Zijn twaalf doelpunten kwamen allemaal uit strafcorners. Hertzberger en Algera zijn de enige spelers die in de laatste vier speelrondes telkens trefzeker waren. Algera begon zijn Hoofdklasse-loopbaan bij Rotterdam, de club waar hij van de C-jeugd tot en met de senioren speelde. Hij maakte in de eerste ontmoeting tussen deze teams dit seizoen alle doelpunten voor zijn club in een 3-3 gelijkspel. Rotterdammers Seve van Ass en Simon Egerton hebben een verleden bij HGC.

Den Bosch – Bloemendaal

Bloemendaal heeft elf  van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels met Den Bosch, inclusief de laatste negen, gewonnen. Den Bosch won slechts één van zijn laatste negentien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. In deze reeks (2007-2016) werd alleen op 18 maart 2012 een overwinning geboekt: 3-2 thuiszege. Nummer drie Den Bosch stond in 2001/2002 voor het laatst halverwege het seizoen in de top-vier. Toen bezette de ploeg na elf speeldagen eveneens de derde plek. Uiteindelijk liep Den Bosch in dat seizoen op één punt de play-offs mis. Den Bosch haalde in 2000/2001 voor het laatst de play-offs. Toen won de ploeg ook zijn laatste landstitel. Den Bosch staat dit seizoen na elf duels op 22 punten, evenveel als de club in héél 2015/2016 verzamelde. Bloemendaal kroonde zich voor de tiende keer tot herfstkampioen in de Hoofdklasse (record). In de negen voorgaande seizoenen dat Bloemendaal halverwege de reguliere competitie (na elf speelronden) lijstaanvoerder was, won het acht keer uiteindelijk ook de landstitel. Alleen in 1993/1994 lukte dat niet. Toen werd Amsterdam landskampioen. 

Tilburg – Amsterdam

Tilburg won nog nooit in de Hoofdklasse van Amsterdam. Vier van de voorgaande vijf ontmoetingen gingen verloren. Alleen op 7 september 2014 werd een nederlaag voorkomen: 0-0 in Amsterdam. Tilburg haalde dit seizoen van zijn tien punten er slechts één in eigen huis, tegen Hurley op 18 september (1-1). Amsterdam staat na elf speelrondes op 24 punten, net zoveel als de club vorig seizoen had op dat moment. Amsterdam heeft zijn laatste twee uitduels in de Hoofdklasse verloren. In september-oktober 2014 verloor de ploeg voor het laatst drie uitduels op rij. Mirco Pruyser (Amsterdam) was in vijf van de laatste zes speelrondes trefzeker. In totaal scoorde de spits negen keer. Alleen Justin Reid-Ross was dit Hoofdklasse-seizoen vaker trefzeker namens de Amsterdammers (elf keer). Sinds het debuut van Reid-Ross namens Amsterdam in september 2014 maakte hij 59 goals. In die periode was alleen Gonzalo Peillat (ex-HGC, 60 goals) vaker trefzeker in de Hoofdklasse. Amsterdam won zijn laatste zestien Hoofdklasse-duels in de stad Tilburg en verloor daar op 24 november 1991 voor het laatst.


Wat vind jij? Praat mee...