Vooruitblik HK (H): Directe strijd tussen staartploegen

Speelronde 5 van de Hoofdklasse Heren 2016-2017 levert ons mooie worstelingen in de onderste regionen van de ranglijst. Nummer 9 Almere en nummer 10 Pinoké strijden tegen elkaar om de 1e seizoensoverwinning voor beide ploegen. De inzet is hetzelfde bij het duel tussen de nummers 11 en 12, Tilburg en Qui Vive. De winnaars van deze 2 duels nemen direct, tijdelijk, afstand van de play-outplekken. Aan de andere kant van de ranglijst treffen nummer 2 Amsterdam en nummer 3 Den Bosch elkander. Koploper Bloemendaal gaat op bezoek bij HGC, waar het vorig seizoen slechts 1 punt tegen pakte. 

Almere – Pinoké

Almere en Pinoké kwamen elkaar nooit eerder tegen in competitieverband, maar zijn geen complete onbekenden van elkaar. Almere-spelers Erwin Kruisbrink en Floris Kuiper hebben een verleden bij de Steekneuzen en Terrance Pieters (Almere) en Marlon Landbrug (Pinoké) zijn neven van elkaar. Ook in de play-offs troffen de ploegen elkaar nog nooit. Pinoké pakte zijn enige punt dit seizoen buitenshuis (1-1 tegen Hurley) en is ook de enige ploeg die op eigen veld nog geen punt veroverde. Pinoké is nu 10 Hoofdklasse-duels op rij zonder overwinning (2 keer gelijk en 8 keer verlies) en pakte voor het laatst op 13 maart 2016 de volle buit. Toen werd het 1-4 bij Voordaan. Voor Pinoké is dit de langste reeks zonder winst sinds een serie van 11 wedstrijden tussen oktober 2008 en maart 2009. Met slechts 3 treffers is Pinoké de minst productieve ploeg in de Hoofdklasse. Beide ploegen verloren hun laatste 2 duels in de Hoofdklasse, maar waar Pinoké dat  met 1 doelpunt verschil deed (1-2 tegen Oranje-Rood en 1-0 tegen HGC), kreeg Almere 11 treffers om de oren (6-2 tegen Den Bosch en 1-5 tegen Rotterdam). 

Almere moet Manuel Verga weer missen. De aanvaller, net terug van een blessure, scheurde vorige week vrijdag zijn hamstring, vertelt hij aan Omroep Flevoland. Zijn rentree bij de 1e elftal wordt dus nog even uitgesteld.

Amsterdam – Den Bosch

Amsterdam is in zijn laatste 19 Hoofdklasse-duels met Den Bosch ongeslagen (16 keer winst en 3 keer verlies). Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat Den Bosch van Amsterdam won. Op 8 oktober 2006 werd het 3-1 aan de Oosterplas. Hayden Shaw, Rodrigo Garza en Ignasi Freixa (kent u ze nog?) scoorden voor de thuisploeg. Den Bosch won in de reguliere competitie 4 keer van Amsterdam, maar deed dat nog nooit in het Wagener Stadion, waar de balans 19 keer winst voor Amsterdam en 5 gelijke spelen is. Het laatste gelijkspel tussen deze ploegen in Amstelveen dateert van 15 september 2013, toen er in het Amsterdamse Bos een spectaculaire 5-5 te bewonderen was.

Amsterdam heeft zijn 1e 4 wedstrijden dit seizoen gewonnen en dat is voor de hoofdstedelingen voor het eerst sinds het seizoen 1992-1993. Toen won de ploeg zelfs zijn 1e 6 wedstrijden. Den Bosch verzamelde 9 punten in zijn 1e 4 duels en dat is voor de Brabanders de beste seizoensstart sinds 2002-2003. Ook toen had de ploeg 9 punten na 4 speelronden.

HGC – Bloemendaal

Vorig seizoen pakte HGC 4 punten tegen Bloemendaal. De ploeg won met 1-3 op Het Kopje en er volgde een 1-1 gelijkspel op De Roggewoning. Daaraan voorafgaand had Bloemendaal 7 Hoofdklasse-duels op rij met HGC gewonnen. Deze ploegen ontmoetten elkaar 80 keer in de reguliere competitie van de Hoofdklasse. Bloemendaal won 37 keer en HGC won 28 keer. Het werd 15 keer gelijk. HGC won slechts 1 van zijn laatste 26 ontmoetingen met Bloemendaal in de reguliere competitie. Bloemendaal won dit seizoen zijn 1e 4 wedstrijden. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2009-2010 dat de Mussen na 4 speelronden nog zonder puntenverlies zijn. Toen won Bloemendaal zijn 1e 6 wedstrijden. HGC verloor in de reguliere competitie slechts 1 van zijn laatste 13 duels op eigen terrein. Op 28 februari van dit jaar werd het 1-2 tegen Rotterdam. Voor Pelle Vos wordt het een weerzien met zijn oude club, hij transfereerde deze zomer van de Mussen naar de Gazellen.

Oranje-Rood – Hurley

Deze ploegen ontmoeten elkaar voor het eerst in de Hoofdklasse. Oranje-Rood-voorloper Oranje Zwart verloor slechts 3 van zijn 24 Hoofdklasse-ontmoetingen met Hurley, waaronder ook de laatste confrontatie. Op 13 november 2015 won Hurley met 3-2 in Amstelveen. Hurley won slechts 1 keer een Hoofdklasse-wedstrijd in Eindhoven. Dat was op 7 september 1997. Het werd 1-2 bij Oranje Zwart en voor Hurley scoorden Frank van Rossem en Karel Klaver. Oranje-Rood heeft 7 punten na 4 speelronden. Dat zijn er 5 minder dan OZ er vorig seizoen na 4 speelronden had. Door een blessure kwam Mink van der Weerden dit seizoen nog nauwelijks in actie. Bij de cornerschutter stond vorig seizoen de teller qua goals na 4 speelronden op 2. Daarna schoot hij in 3 duels op rij raak voor een totaal van 5 goals.

Qui Vive – Tilburg

Deze teams kwamen elkaar vorig seizoen nog tegen in de Overgangsklasse, waarin Qui Vive kampioen werd en Tilburg als 2e eindigde. Deze wedstrijd eindigde vorig seizoen bij Qui Vive in 3-3. Op 13 september 2015 kwam Qui Vive op een 3-1 voorsprong, maar door rake strafcorners van Jip Krens en Tim Swaen kwamen de bezoekers langszij. De Brabanders wonnen op 4 september 2011 voor het laatst bij Qui Vive. Toen werd het 2-3 en ook die wedstrijd werd in de Overgangsklasse afgewerkt. Voor Tilburg was dat de 1e competitiewedstrijd van het 1e elftal na de fusie tussen TMHC Tilburg en TMHC Forward.

Qui Vive leed in de vorige speelronde een smadelijke 0-10 nederlaag tegen Kampong. Het was de 9e keer in de Hoofdklasse-historie dat een thuisploeg met dubbele cijfers verloor en het was de 1e keer sinds maart 2009 dat dit gebeurde. Tilburg won sinds de fusie 2 van zijn 24 uitduels in de Hoofdklasse, met 2-3 bij Laren op 14 maart 2014 en met 0-2 bij Schaerweijde op 26 april 2015.

Kampong – Rotterdam

Wegens deelname aan de Euro Hockey League door Kampong is deze wedstrijd verplaatst naar vrijdag 28 oktober.


Wat vind jij? Praat mee...