Vooruitblik HK (H): Komt Tilburg boven de degradatiestreep?

In de onderste regionen van de Hoofdklasse Heren is de strijd nog lang niet gestreden. Pinoké, SCHC, Tilburg, Almere en hdm vechten met z’n vijven om lijfsbehoud. Tilburg kan zondag een belangrijke slag slaan: in eigen huis ontvangt het hekkensluiter hdm.

Amsterdam – Kampong

Met nog vijf wedstrijden te spelen kan Kampong zich als eerste ploeg dit seizoen plaatsen voor de play-offs in de Hoofdklasse Heren. De regerend landskampioen moet dan winnen van Amsterdam en bovendien moet Rotterdam thuis tegen Almere de winst laten liggen. Vorig seizoen pakten de Utrechters het play-off-ticket pas in de laatste minuut van de reguliere competitie dankzij een rake strafbal van Martijn Havenga in de uitwedstrijd tegen Oranje-Rood.

Dit is cijfermatig sowieso een uitstekend jaar voor Kampong. Het is voor het tweede seizoen ooit in zijn eerste zeventien wedstrijden ongeslagen gebleven. Daarnaast heeft Kampong in de reguliere competitie zijn laatste 23 Hoofdklasse-duels niet verloren: een clubrecord. De laatste ploeg die 24 reguliere duels op rij ongeslagen bleef was de tegenstander van aanstaande zondag. Amsterdam verloor tussen 2002 en 2003 27 wedstrijden achter elkaar niet.

Arbiters: Coen van Bunge en Frank Heijster.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – hdm

Tilburg heeft door de thuiszege op HGC ineens de nummer negen van de ranglijst, SCHC, vol in het vizier. Alleen in speelronde 8 stond Tilburg dit seizoen boven de degradatiestreep. Voor de rest bivakkeerde de ploeg van Jeroen Delmee altijd daaronder.

Zondag kan Tilburg bij een overwinning SCHC inhalen en weer boven de streep komen. Het krijgt hekkensluiter hdm op bezoek, waar het eerder dit seizoen in Den Haag met 2-3 van won. Het is nog altijd de enige uitoverwinning die Tilburg dit seizoen heeft geboekt.

In februari 2000 won hdm voor het laatst een wedstrijd op het hoogste niveau in Tilburg. Het werd destijds 1-2. Dat was nog tegen het Tilburg van vóór de fusie.

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Pieter Hembrecht.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – hdm (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – SCHC

Net als Kampong is Bloemendaal hard op weg om deelname aan de play-offs veilig te stellen. Maar in de wedstrijd tegen SCHC kunnen de Mussen het ticket nog niet binnenhalen, ongeacht wat er zondag op de andere velden gebeurt.

Eerder dit seizoen won Bloemendaal de uitwedstrijd in Bilthoven overtuigend met 1-7. In die wedstrijd maakte Thierry Brinkman drie doelpunten. SCHC won in de Hoofdklasse nog nooit op bezoek bij Bloemendaal.

Arbiters: Fanneke Alkemade en Jacir Soares de Brito.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Pinoké

Mink van der Weerden, het strafcornerkanon van Oranje-Rood, is vorige week in de topscorerslijst van de Hoofdklasse Heren op gelijke hoogte gekomen met Amsterdam-spits Mirco Pruyser. Beide internationals scoorden dit seizoen twintig keer. Daarmee heeft Van der Weerden zijn totaal van vorig seizoen en van daarvóór, negentien doelpunten in de reguliere competitie in 2015/2016 en 2016/2017, nu al overtroffen. Van der Weerden werd in zijn loopbaan één keer topscorer van de reguliere competitie: dat was in het seizoen 2013/2014. Toen maakte hij 36 doelpunten.

Vorig jaar won Pinoké deze wedstrijd verrassend met 0-2. Namens de bezoekers maakten Joost Rijksen en Marlon Landbrug in de slotfase van het duel de doelpunten in het seizoen dat Oranje-Rood op een haar na de play-offs miste.

Arbiters: Frank Heijster en Thomas Keijzer.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Almere

In de jacht op de felbegeerde vierde plaats, die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs, moet Rotterdam zondag afrekenen met Almere. Rotterdam won tot dusverre al zijn drie Hoofdklasse-duels met Almere. Vorig seizoen ging dat met hoge cijfers gepaard (1-5 in Almere en 8-2 in Rotterdam), maar dit seizoen eindigde de heenwedstrijd in Almere slechts in 0-1.

Rotterdam won zijn laatste twee Hoofdklasse-wedstrijden. Het lukte de ploeg van Albert Kees Manenschijn dit seizoen nog niet om drie competitiewedstrijden op rij te winnen. Almere won slechts één van zijn laatste twintig uitwedstrijden in de Hoofdklasse.

Arbiters: Karen Dollé en Maurits van den Wall Bake.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Almere (H)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – HGC

Den Bosch won slechts één van zijn laatste negen Hoofdklasse-duels met HGC. Dat was de 4-1 overwinning op eigen veld vorig seizoen. Austin Smith maakte toen een hattrick aan strafcornerdoelpunten. Dit keer kunnen de Bosschenaren geen beroep doen op Smith. Hij doet met zijn land Zuid-Afrika mee aan de Commonwealth Games.

HGC is niet vorm. De ploeg wist in drie van zijn voorgaande vijf Hoofdklasse-wedstrijden niet te scoren. Bovendien verloor het zijn laatste twee Hoofdklasse-wedstrijden. Sinds het najaar van 2014 heeft HGC echter niet meer drie keer op rij verloren.

Arbiters: Shane O’Donnell en Thijs Retra.

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – HGC (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...