Vooruitblik HK (H): Ultiem gevecht om lijfsbehoud

De playoff-kaarten zijn geschud. We zien Kampong, Bloemendaal, Amsterdam en Oranje-Rood terug voor het competitietoetje. Onderin is het echter nog enorm spannend. SCHC en Tilburg staan nu op een veilige plek, maar zijn nog niet gevrijwaard van play-outs. Pinoké kan de dans nog ontspringen. En de grote vraag van het weekend is natuurlijk wie er degradeert naar de Promotieklasse. Hdm of Almere?

Almere – hdm

Het is erop of eronder voor de staartploegen in de Heren Hoofdklasse. De winnaar van deze wedstrijd voorkomt rechtstreekse degradatie. Bij een gelijkspel daalt hdm af naar de nieuw te formeren Promotieklasse.

In negen van de voorgaande tien seizoenen in de Heren Hoofdklasse was er tenminste één promovendus die meteen weer afdaalde naar een lager niveau, vanaf volgend seizoen de nieuw te formeren Promotieklasse.

Eén van die teams voor wie het verblijf op het hoogste niveau slechts één seizoen duurde was het hdm van 2010/2011. Het huidige hdm kan zich aansluiten bij deze groep kortstondige Hoofdklassers.

Hdm greep vorige week met een 4-4 gelijkspel tegen Rotterdam zijn allerlaatste strohalm om degradatie te voorkomen. Bij een nederlaag zouden de Hagenaars officieus zijn gedegradeerd vanwege een matig doelsaldo.

De formatie van Ronald Hugers staat al sinds begin oktober onafgebroken op de laatste plaats van de ranglijst. Op 8 oktober nam het de rode lantaarn over van Almere. 

Almere wist vorig seizoen, zijn eerste ooit op het hoogste niveau, af te sluiten op de elfde plaats en zodoende deelname aan de play-outs af te dwingen. Daarin rekenden de Flevolanders af met Schaerweijde.

Stijn Jolie is clubtopscorer van Almere met zeventien doelpunten, waarvan zestien uit strafcorners. In de Hoofdklasse scoorde alleen Mink van der Weerden (Oranje-Rood) dit seizoen vaker uit een strafcorner (negentien keer).

Eerder dit seizoen werd het op 5 november 2017 een 3-5 uitzege voor Almere bij hdm. Jolie scoorde twee keer voor de bezoekers. Voor de thuisploeg was Kieran Dartée twee keer trefzeker.

In het seizoen 2014/2015 speelde deze teams tegen elkaar in de play-offs als nummers twee van de Overgangsklasse, om promotie naar de Hoofdklasse. Almere won in twee duels door twee golden goals.

In het seizoen 2009/2010 ontmoetten de nummer elf en twaalf na 21 speelronden elkaar voor het laatst in een rechtstreeks duel met het ontlopen van rechtstreekse degradatie als inzet. Destijds zat Hurley in de positie waarin hdm nu verkeert (moeten winnen). SCHC zat in de positie waarin Almere nu zit (twee punten voorsprong). SCHC won toen met 1-2 bij Hurley.

Arbiters: Paul van den Assum en Jonas van ’t Hek

 • Almere - hdm (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – hdm (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Pinoké

Pinoké verloor afgelopen weekeinde thuis met 3-6 van Amsterdam en zakte daardoor naar de tiende plaats op de ranglijst. De formatie van Jesse Mahieu zag SCHC, dat thuis van Den Bosch won, passeren op de ranglijst.

Dat was een ongelukkig moment om buiten de veilige top negen van de ranglijst te vallen. Op slechts één eerder moment dit seizoen hadden de Steekneuzen onder de streep gestaan. Na de achtste speeldag (22 oktober 2017) stond de ploeg tiende.

Om de play-outs te ontlopen moet Pinoké in elk geval deze wedstrijd winnen en dan hopen dat SCHC niet wint bij Rotterdam of dat Tilburg thuis verliest van Oranje-Rood.

In de periode 2005 tot en met 2009 was Pinoké maar liefst vier keer veroordeeld tot het spelen van play-outs, waarin het zich iedere keer handhaafde.

Net als vorig seizoen eindigt Den Bosch het reguliere seizoen op de zesde plaats op de ranglijst en daarmee in het linkerrijtje.

Pinoké verloor de heenwedstrijd op 5 november met 0-1 van Den Bosch. Twee minuten voor tijd tekende Noud Schoenaker voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Pinoké verloor acht van zijn laatste negen duels in de Heren Hoofdklasse, inclusief elk van zijn laatste vier.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal en Bo Verwer

 • Den Bosch - Pinoké (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – SCHC

SCHC steeg afgelopen weekeinde naar de negende plaats. Bij winst speelt Stichtsche ook volgend seizoen Hoofdklasse. SCHC moest in elk van de voorgaande vijf seizoenen aantreden in play-offs om promotie of play-outs om degradatie te ontlopen. Veilig was SCHC voor het laatst na 22 speelronden in het seizoen 2011/2012. In dat seizoen eindigde SCHC aanvankelijk op de negende plaats. Den Bosch had drie punten in aftrek ontvangen wegens het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. Toen het beroep dat de Brabanders daartegen aantekenden uiteindelijk werd toegewezen hadden de Brabanders zich al gehandhaafd via de play-outs.

Albert Kees Manenschijn is een goede bekende bij SCHC. Hij was degene onder wiens leiding Dames 1 voor het laatst naar de Hoofdklasse promoveerde (2004) en ook degene die het eerste herenteam in 2015 naar het hoogste niveau leidde. In het seizoen erop kon Manenschijn SCHC niet voor degradatie behouden. Dat lukte hem in het seizoen 2009/2010 wel, toen hij na het vertrek van Jacques Brinkman vier speelronden voor het einde als interim-coach samen met Adel Fuentes het Bilthovens vlaggenschip uiteindelijk na play-outs van zinken af wist te houden.

Rotterdam is sinds vorig weekeinde uitgeschakeld voor de play-offs en zal voor de derde keer in de laatste vier seizoenen het competitietoetje moeten missen. Jeroen Hertzberger is topscorer van de Hoofdklasse met 27 goals. Hertzberger kan voor de derde keer in zijn loopbaan als topschutter van het regulier seizoen eindigen. Dat deed hij eerder in 2012/2013 (26 goals) en vorig seizoen (28 goals).

In opeenvolgende seizoenen topscorer van de Heren Hoofdklasse worden is niemand meer gelukt sinds 2005/2006, toen Roderick Weusthof namens SCHC zijn prestatie van het voorgaande seizoen een vervolg gaf.

Hertzberger staat met 225 goals in de reguliere competitie op de negende plaats aller tijden in de Heren Hoofdklasse. Eén plek boven hem staat de enige andere actieve speler in de top 10: Mink van der Weerden met 228 doelpunten.

Hertzberger scoorde in elk van de voorgaande negen Hoofdklasse-duels van Rotterdam tenminste één keer.

Arbiters: Frank Heijster en Thijs Retra

 • Rotterdam - SCHC (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Kampong

Kampong is reeds verzekerd van deelname aan de play-offs en zal daarin voor het zevende seizoen op rij uitkomen. Deze reeks omvat ook alle zes seizoenen met Alexander Cox aan het roer van de Utrechtse equipe. Kampong gaat daarin voor prolongatie van de landstitel. Sinds begin jaren ’70 haalde Kampong niet meer opeenvolgende landstitels. Het seizoen 1973/1974, het laatste van drie kampioensseizoenen op rij voor de club, was ook het eerste seizoen in het tijdperk van de Heren Hoofdklasse.

Als koploper kan Kampong de eerste plaats in het reguliere seizoen behalen, een plek die recht geeft op deelname aan de Euro Hockey League en op het thuisvoordeel in de play-offs. Bij winst is Kampong verzekerd van de eerste plaats in de reguliere competitie. Kampong eindigt hoe dan ook bovenaan als Bloemendaal niet uit bij Amsterdam wint.

HGC is verzekerd van de zevende plaats. Daar eindigde het vorig seizoen ook, maar wel met tien punten meer (36) dan de 26 die het er nu heeft. 

Kampong is in de reguliere competitie in zijn laatste 27 Hoofdklasse-duels ongeslagen. De 5-2 nederlaag bij Rotterdam op 19 maart 2017 is inmiddels meer dan een jaar geleden. Kampong is het eerste team sinds Amsterdam in 2002-2003 (ook 27 wedstrijden) dat in de Hoofdklasse zo lang ongeslagen blijft. Slechts twee keer boekte een team een langere reeks, Amsterdam met 39 (1973-1975) en Klein Zwitserland met 65 (1977-1981).

Kampong is ook de laatste club die een geheel regulier seizoen zonder nederlaag afsloot. Dat deed het in 1980/1981, toen het reguliere seizoen uit slechts achttien speelronden bestond. Sinds de oprichting van de play-offs in de Heren Hoofdklasse beëindigde Kampong twee keer het reguliere seizoen als lijstaanvoerder. Dat lukte de club in 2013/2014 en 2014/2015.

Arbiters: Laurens Hendrikx en Thomas Keijzer

 • HGC - Kampong (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Kampong (H)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Bloemendaal

Als Bloemendaal niet van Amsterdam wint, dan staat deze wedstrijd vrijwel zeker zes dagen later weer op het programma, als eerste halvefinaleduel van de play-offs (zaterdag 5 mei). Bloemendaal kan het reguliere seizoen ook nog als lijstaanvoerder afsluiten, maar dan moet het winnen in het Wagener Stadion en hopen op puntenverlies van koploper Kampong bij HGC.

Amsterdam gaat bij winst Bloemendaal voorbij. Beide ploegen eindigen dan op 51 punten en een superieur aantal overwinningen (15 om 14) zou Amsterdam de tweede plek opleveren. 

Amsterdam is al verzekerd van deelname aan de play-offs, waaraan het voor de achttiende keer zal deelnemen. Alleen Bloemendaal deed/doet dat vaker, dit seizoen voor de 22ste keer. In theorie kan Amsterdam nog vierde worden ook, maar de voorsprong is drie punten en het doelsaldo ten opzichte van achtervolger Oranje-Rood is maar liefst tien doelpunten beter dan dat van de Eindhovenaren.

Bloemendaal is dit seizoen in de competitie nog ongeslagen. De Mussen waren nooit eerder na 21 wedstrijden in een seizoen nog zonder nederlaag. Bloemendaal is meer dan een heel jaar ongeslagen in de Heren Hoofdklasse. Op 23 april 2017 verloor de ploeg voor het laatst, met 1-3 op eigen veld tegen Kampong. Daarna verloor Bloemendaal geen van zijn volgende 23 wedstrijden in de reguliere competitie.

Het is 25 jaar geleden dat Bloemendaal voor het laatst een langere ongeslagen reeks neerzette. Tussen oktober 1992 en december 1993 bleef de club 27 duels op rij zonder nederlaag (clubrecord).

Bij Mirco Pruyser staat de teller dit seizoen op 26 Hoofdklasse-goals. Pruysers beste seizoenstotaal is 28. In het seizoen 2015/2016 eindigde hij met dat aantal tweede in het topscorersklassement achter Gonzalo Peillat, die namens HGC 33 keer raak schoot. Pruyser eindigde in een regulier seizoen nog nooit als topscorer van de Heren Hoofdklasse. De laatste speler van Amsterdam die dat wel deed is Pruysers huidige teamgenoot Justin Reid-Ross in 2014/2015 (34 goals).

Eerder dit seizoen won Bloemendaal thuis met 2-0 van Amsterdam door doelpunten van Jord Beekmans en Tim Swaen. In het seizoen 2009/2010 boekte Bloemendaal voor het laatst twee overwinningen op Amsterdam in een Hoofdklasse seizoen.

Arbiters: Coen van Bunge en Pieter Hembrecht

 • Amsterdam - Bloemendaal (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Tilburg – Oranje-Rood

Oranje-Rood verzekerde zich vorig weekeinde via een 5-2 thuiszege op HGC van deelname aan de play-offs, daardoor zijn in de Heren Hoofdklasse voor het eerst sinds 2010/2011 alle vier tickets bij het ingaan van de laatste speelronde al vergeven.

Vorig seizoen, zijn eerste als fusieclub, liep Oranje-Rood in de laatste minuut van het regulier seizoen een ticket voor de play-offs mis door thuis tegen Kampong een voorsprong uit handen te geven. De Utrechters maakten maximaal gebruik van het resultaat en werden het eerste team in de historie van de play-offs (bij Dames en Heren) dat kampioen werd na in het reguliere seizoen op de vierde plaats te zijn geëindigd.

De prestatie van Kampong meteen maar evenaren zal het hoofddoel worden voor de ploeg van vertrekkend coach Lucas Judge, aangezien de achterstand in punten én doelsaldo op nummer drie Amsterdam niet te overbruggen lijkt

Vóór de fusie van 2016 werd voorganger Oranje-Zwart drie seizoenen op rij landskampioen. Zijn eerste landstitel won OZ in 2005 en die kwam tot stand door de man die volgend seizoen terugkeert als hoofdcoach: Roger van Gent.

Voorganger Oranje-Zwart stond al veertien keer eerder in de play-offs en veroverde daarin vier keer de landstitel. Tilburg staat op een veilige achtste plaats, maar kan nog veroordeeld worden tot het spelen van play-outs. Dan zou het deze wedstrijd moeten verliezen en achtervolgers SCHC en Pinoké allebei zien winnen.

Na in zijn eerste vijf seizoenen als fusieclub telkens in play-offs om promotie of play-outs om degradatie te voorkomen gespeeld te hebben, kan het Tilburg van Jeroen Delmee nu voor het tweede seizoen op rij in de reguliere competitie lijfsbehoud veilig stellen.

Eerder dit seizoen won Oranje-Rood thuis met 2-0 van het Tilburg van voormalig Oranje-Zwart-speler Jeroen Delmee. Op 5 november van het vorige jaar scoorden Mink van der Weerden en Bob de Voogd voor de thuisploeg.

Arbiters: Shane O’Donnell en Maurits van den Wall Bake

 • Tilburg - Oranje-Rood (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Tilburg – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...