Vooruitblik HK Heren: 2 Noord-Hollandse en 1 Brabantse derby

Speelronde 3 van het Heren Hoofdklasse-seizoen 2016-2017 biedt voor 8 ploegen de mogelijkheid de 1e competitieoverwinning binnen te slepen. Alleen Den Bosch, Oranje-Rood, Amsterdam en Bloemendaal pakten tot nu toe een zege. Laatstgenoemde 2 ploegen wonnen zelfs allebei hun beide duels. Ook opvallend is dat alle ploegen in ieder geval van de hatelijke 0 af zijn. Liefst 5 teams, Kampong, HGC, Qui Vive, Tilburg en Pinoké, moeten het met slechts 1 punt doen.

Almere – Rotterdam

Het wordt de 1e keer dat de Almeerders en Rotterdammers elkaar in een competitieduel treffen. Almere is nog ongeslagen in de Hoofdklasse (0-0 tegen Kampong en 2-2 tegen Qui Vive) en kan hoop putten dit zo te houden. Rotterdam won namelijk vorig seizoen slechts 1 van de 4 duels met promovendi. Dat was tegen Voordaan. Het andere duel tegen de Groenekanners, alsmede de 2 wedstrijden tegen SCHC, eindigden in een remise.

Almere is nog zonder overwinning op het hoogste niveau en zal om dat te bewerkstelligen minstens 1 keer op voorsprong komen, iets wat de Flevolanders nog nooit lukte. Ook Rotterdam speelde de 1e 2 speelrondes gelijk, maar scoorde beduidend meer dan Almere. De 7 goals van de havenstedelingen kwamen op naam van 5 verschillende spelers. Alleen Simon Egerton (3 goals) was vaker dan 1 keer trefzeker. Na een 3-3 bij HGC op de 1e speeldag volgde een 4-4 thuis tegen Oranje Rood. 5 van de 7 Rotterdamse tegentreffers kwamen via een strafcorner.

Amsterdam – Qui Vive

Ook Amsterdam en Qui Vive ontmoeten elkaar voor het eerst in een competitieduel. De hoofdstedelingen wonnen hun laatste 11 ontmoetingen met promovendi en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 69-11. Deze reeks volgt op een gelijkspel tegen Hurley in maart 2012.

De runner-up van het vorige seizoen heeft na 2 speelrondes nog de maximale score. Zowel Tilburg (3-0) als Kampong (1-2) werden verslagen. De ploeg kan voor het 2e seizoen op rij de competitie beginnen met 3 opeenvolgende zeges. Hoofdklasse-debutant Qui Vive wacht daarentegen nog altijd op de 1e zege op het hoogste niveau. De ploeg uit Uithoorn startte de competitie met een 4-1 nederlaag op bezoek bij Oranje-Rood en speelde daarna thuis met een 2-2 gelijk tegen Almere.

De formatie uit De Kwakel kreeg dit Hoofdklasse-seizoen 5 van zijn 6 tegendoelpunten tegen via een velddoelpunt. Justin Reid-Ross was in elk van de eerste 2 speelrondes trefzeker via een strafcorner. In totaal scoorde hij in 8 van de laatste 9 reguliere Hoofdklasse-duels van Amsterdam via een strafcorner (10 goals totaal).

Bloemendaal – Hurley

Bloemendaal is 16 Hoofdklasse-duels op rij met Hurley ongeslagen (14 keer winst en 2 keer gelijk). Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op ’t Kopje in 1-1. Tim Jenniskens scoorde voor de thuisploeg maar Stijn Jolie maakte gelijk tegen de ploeg van zijn oudere broer Wouter.

Hurleyaan Stijn Jolie heeft, net als teamgenoten Hjalmar Koedijker en Lex Hoogeveen, een verleden bij Bloemendaal. Op bezoek in Bloemendaal won Hurley nog nooit (2 keer gelijk en 10 keer verlies). De laatste overwinning van Hurley op Bloemendaal dateert van 6 mei 2001 (3-0). Lars Stalling, die later voor Bloemendaal zou uitkomen, maakte toen alle doelpunten voor Hurley.

Hurley is de enige ploeg die dit seizoen in de Hoofdklasse nog niet op achterstand heeft gestaan. Zowel thuis tegen Pinoké (1-1) als uit tegen HC Tilburg (1-1) werd een voorsprong uit handen gegeven. Koploper Bloemendaal kan voor het eerst sinds 2010-2011 het seizoen starten met 3 opeenvolgende zeges. Florian Fuchs was dit seizoen in de Hoofdklasse al 4 keer trefzeker, 4 keer via een velddoelpunt. Daarmee voert hij, samen met Tristan Algera van HGC, de topscorerslijst aan.

HGC – Pinoké

HGC won zijn laatste 7 ontmoetingen met Pinoké. Deze winstreeks volgt op een 4-0 thuisoverwinning van Pinoké op 18 november 2012. In totaal won Pinoké in 52 Hoofdklasse-duels met HGC 7 keer en deed dat slechts 1 keer in Wassenaar. Op 2 november 2003 wonnen de bezoekers met 0-1 door een doelpunt van Jeroen Koops.

HGC won 35 keer van Pinoké. Alleen van Oranje Zwart won de ploeg vaker (37 keer). Zowel de Gazellen als de Steekneuzen wachten nog op de 1e overwinning van dit Hoofdklasse-seizoen. Pinoké stond dit seizoen in de Hoofdklasse net als Almere en Tilburg nog geen enkele keer op voorsprong.

Tristan Algera nam dit seizoen in de Hoofdklasse de totale productie van HGC op zich. In totaal was hij 4 keer trefzeker, 4 keer via een strafcorner. Dat is in 2 wedstrijden al 2 keer zo vaak als in al zijn voorgaande Hoofdklasse-duels bij elkaar (2 doelpunten).

Oranje-Rood – Den Bosch

Tegen voorloper Oranje Zwart had Den Bosch het in recente jaren lastig. Na een overwinning op OZ in april 2007 won Den Bosch niet van de Eindhovenaren in de volgende 18 ontmoetingen. Binnen de provincie won Den Bosch wel zijn laatste 4 confrontaties met andere tegenstanders dan OZ. Van OZ verloor het juist 8 keer op rij. Mark Rijkers en Milan van Baal stapten deze zomer over van Den Bosch naar Oranje-Rood.

Oranje-Rood is na 2 speelrondes nog ongeslagen (W1-G1) en was in beide duels 4 keer trefzeker. Alleen koploper Bloemendaal maakte dit Hoofdklasse-seizoen meer doelpunten (9 goals). Florian Fuchs (4, Bloemendaal) maakte dit Hoofdklasse-seizoen meer veldgoals dan OR-speler Bob de Voogd (3). DB’er Austin Smith heeft dit Hoofdklasse-seizoen na 2 duels al net zo vaak gescoord (3) als in heel 2015-2016.

Kampong – Tilburg

Sinds het ontstaan van het huidige Tilburg troffen deze teams elkaar 4 keer in de Hoofdklasse. Kampong won alle 4 ontmoetingen met de gecombineerde doelcijfers 19-5. In 2014-2015 eindigde deze ontmoeting in 7-0. Constantijn Jonker scoorde 3 keer en Robbert Kemperman deed met 2 treffers ook een duit in het zakje. De Utrechters verloren sinds 13 september 2009 niet meer van een tegenstander uit Tilburg. Toen verloor de ploeg met 2-0 bij het Tilburg van vóór de fusie.

Kampong en Tilburg pakten tot nu toe allebei 1 punt en wachten dus nog op de 1e overwinning in dit seizoen. In 2009-2010 boekte Kampong voor het laatst geen enkele zege uit de 1e 3 competitieduels (V3). Het huidige Tilburg pakte in 2014-2015 de 1e competitiezege pas in duel nummer 8. In 2013-2014 moest de ploeg zelfs wachten tot speelronde 12.

Kampong en Tilburg zijn dit seizoen de minst productieve ploegen in de Hoofdklasse. Beide teams waren pas 1 keer trefzeker. Alleen in 1993-1994 scoorde Kampong ook slechts 1 keer in de 1e 2 speelrondes. Het laagterecord na 3 competitieduels voor de club is 3 treffers, neergezet in 2000-2001, 1993-1994 én 1973-1974. Alleen in 1993-1994 volgde degradatie. Tilburg stond dit seizoen in de Hoofdklasse net als Pinoké en Almere nog geen enkele keer op voorsprong.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...