Vooruitblik HK Heren: 4 clubs op jacht naar 1e driepunter

Voor speelronde 4 van het Heren Hoofdklasse-seizoen 2016-2017 is het aantal clubs dat op een 1e overwinning wacht alweer een stuk minder. Rotterdam, Kampong en HGC boekten vorige week hun 1e zege. Hurley, Almere, Pinoké, Qui Vive en Tilburg doen het vooralsnog zonder driepunter. De 2 promovendi krijgen het bovendien niet makkelijk, met thuiswedstrijden tegen Kampong (Qui Vive) en Bloemendaal (Tilburg). Rotterdam neemt het in eigen huis op tegen Amsterdam.

Hurley – HGC

Het is nog te vroeg in het seizoen om conclusies te verbinden aan wedstrijden, maar wat Hurley in ieder geval wel zeker weet is dat er minimaal 1 plek wordt gestegen bij winst op HGC. De club uit Wassenaar bezet momenteel de 7e stek met 4 punten, Hurley staat 8e met 2 punten. Afhankelijk van de resultaten van Kampong en Oranje-Rood kan er zelfs worden gekeken naar de 5e plek.

Hurley wist vorige week niet te verrassen op bezoek bij Bloemendaal. Na met 2-1 te zijn gaan rusten verdubbelde de Bloemendalers in de 2e helft hun productie, net zoals Hurley overigens, maar dat bleek niet genoeg. Met een gele kaart voor Stijn Jolie en vlak voor tijd ook 1 voor Christiaan Stroboer maakten de Amsterdammers het zichzelf onnodig ingewikkeld.

De wedstrijd van HGC tegen Pinoké is wat betreft statistieken geen enerverende geweest. Een doelpunt van Steijn van Heijningen in de 11e en een gele kaart voor Pinoké-speler Marlon de Boer in de 26e minuut zijn de enige noemenswaardigheden op het wedstrijdformulier. Desalniettemin wel 3 punten, die naar meer smaken.

Pinoké – Oranje-Rood

De 3 punten die HGC vorige week overhield aan de wedstrijd tegen Pinoké zullen ongetwijfeld een goede motivator zijn voor de mannen van Hans Streeder. Een goede spitsentraining afgelopen week was geen overbodige luxe, aangezien Pinoké met 2 doelpunten in 3 wedstrijden vooralsnog de minste goals van heel de Hoofdklasse heeft gemaakt.

Wat betreft het aantal doelpunten staat Oranje-Rood ergens in de middenmoot. 8 keer scoorden de Eindhovenaren, maar er moest ook 8 keer worden gevist. 3 van die doelpunten werden geïncasseerd in de streekderby tegen Den Bosch, die met 3-0 werd verloren. Alle 3 de doelpunten werden door de Bosschenaren gemaakt uit een veldsituatie.

Het is uiteraard de 1e keer dat Pinoké fusieclub Oranje-Rood treft, maar tegen voorganger Oranje-Zwart is zijn de resultaten niet heel erg hoopgevend. Vorig jaar werd er 2 keer verloren (uit met 2-1, thuis met 3-2) het jaar daarvoor was Oranje Zwart in Eindhoven met 3-0 te sterk, maar revancheerde Pinoké zich op de laatste speeldag door met 4-1 te winnen. Doelpunten lijken dus een garantie.

Qui Vive – Kampong

Qui Vive gaat thuis tegen Kampong op zoek naar een 2e (of wellicht wel 4e) Hoofdklasse-puntje. Medepromovendus Almere bewees dat Kampong een team is waar wat te halen valt, aangezien er in de 1e wedstrijd knap met 0-0 gelijk werd gespeeld tegen de Domstedelingen.

Voor Kampong is het zaak het opgedane vertrouwen in de wedstrijd tegen Tilburg mee te nemen naar De Kwakel. Met 6 doelpunten werd er flink uitgehaald en krikten de Utrechters hun doelsaldo op naar +3 (7 voor, 4 tegen). David Harte zal in ieder geval met veel vertrouwen onder de lat staan, de Ierse goalie tekende namelijk een contract dat hem voor nog eens 2 jaar aan Kampong verbindt.

Of de kleedkamers bij Qui Vive groot genoeg zijn om iedereen een zitplek te gunnen is niet bekend, maar mocht het niet zo zijn, dan is de hiërarchie bij Kampong in ieder geval wel duidelijk.

Rotterdam – Amsterdam

Een wedstrijd waarbij doelpunten een garantie lijken. Beide edities van vorig seizoen eindigden namelijk in een 2-2 gelijkspel. Met die doelpunten lijkt het ook dit jaar goed te komen, want ná Bloemendaal zijn Amsterdam en Rotterdam de meest scorende ploegen van de Hoofdklasse tot nu toe. De Amsterdammers vonden 10 keer het net, Rotterdam 12 keer. Daarbij incasseerde de Rotterdammers wel 8 doelpunten, de nummer 2 van vorig seizoen slechts 2.

Rotterdam gaat met flink wat zelfvertrouwen het duel in, want vorige week werd er met ruime cijfers gewonnen van promovendus Almere. 2 doelpunten van Jeroen Hertzberger en 1 van Harry Martin, Sebas Molkenboer en Simon Egerton zorgden voor de 5-1 op het scorebord. Amsterdam behaalde tegen die andere promovendus, Qui Vive, exact de zelfde cijfers. Daar was het Mirco Pruyser die het net 2 maal vond. De andere doelpunten kwamen op naam van Billy Bakker, Justin Reid-Ross en Roderic Schwirtz.

Aan de sfeer zal het zondag in ieder geval niet liggen in Rotterdam, want omdat het Super Sunday is (de Dames spelen ook thuis, tegen Rood-Wit) organiseert de club een TD. Nu maar hopen dat de leden niet massaal het clubhuis instromen om tijdens de wedstrijd van Heren 1 naar Willem II – Feyenoord te kijken.

Den Bosch – Almere

In ’s Hertogenbosch kunnen ze hun borst natmaken, want het Allyminati-army komt eraan. Zeggen dat ze geen fakkels mee mogen nemen heeft geen zin, deze boeven trekken zich daar niks van aan. “Almeerse, bedankt voor de het creëren van een goede sfeer”, twitterde Rotterdam-speler Simon Egerton vorige week nog, dus vervelend zal het ongetwijfeld niet worden.

Met 2 gelijke spelen, waaronder tegen EHL-kampioen Kampong, zal Almere niet heel ontevreden zijn met de start van de competitie. Vorige week liep de ploeg van Alex Verga tegen de eerste Hoofdklasse-nederlaag ooit aan en die was fiks (5-1 verlies tegen Rotterdam). Den Bosch had juist een goede beurt en boekte de 1e overwinning van het seizoen op bezoek bij Oranje-Rood. Almere moet bovendien nog altijd op zoek naar de 1e voorsprong van het seizoen. Nog geen enkele keer nam de ploeg de leiding.

Bij Almere had Terrance Pieters overigens de playercam afgelopen week in handen. Een mooie gelegenheid om achter de schermen de voorbereiding op deze wedstrijd mee te maken. Beelden hiervan zie je zaterdag natuurlijk op Hockey.nl.

HC Tilburg – Bloemendaal

De rode lantaarndrager krijgt bezoek van de koploper. Waar de moeilijk scorende Tilburgers (3 doelpunten) nog wachten op de 1e overwinning, staat Bloemendaal fier bovenaan met 9 punten uit 3 wedstrijden. Bovendien kunnen zij een aardig doelsaldo overleggen van 13 doelpunten voor en 5 tegen.

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar toch zullen de Bloemendalers met een gerust hart terugkijken op de laatste ontmoetingen met de Brabanders. In seizoen 2014-2015 werd er thuis met 3-0 en uit met 2-0 gewonnen. In dat seizoen degradeerde Tilburg na play-outs tegen SCHC naar de Overgangsklasse.

Net zoals voor Rotterdam, is het voor Tilburg Super Sunday. De dames spelen namelijk thuis tegen Nijmegen. Of er net zoals in Rotterdam naar Willem II – Feyenoord kan worden gekeken is niet duidelijk.

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...