Vooruitblik HK Heren: (hoe) verschuift top van het klassement?

In speelronde 16 van de Hoofdklasse Heren staan er 4 duels op het programma die een verschuiving in de top van het klassement kunnen betekenen. Bloemendaal en Rotterdam strijden tegen elkaar om plaats 4. Als Kampong OZ verslaat kan HGC (uit bij Hurley) of Amsterdam (thuis tegen Schaerweijde) de volgende koploper zijn. Voor Den Bosch, SCHC, Pinoké en Voordaan zijn de punten duur: wie zijn wedstrijd wint, doet goede zaken om de play-outs te ontlopen.

Bloemendaal – Rotterdam

Een duel op het randje van de play-offs, de strijd tussen de nummer 4 Bloemendaal en 5 Rotterdam. Exact deze plekken bezetten de 2 clubs ook aan het eind van vorig (reguliere) seizoen. Door een beter doelsaldo van de Mussen kwamen de havenstedelingen 2 doelpunten te kort voor de play-offs. Maar nu moet Bloemendaal op zijn tellen passen. De voorsprong is slechts 1 punt en Bloemendaal won slechts 1 van zijn laatste 6 Hoofdklasse-duels met Rotterdam: een 3-1 zege op ’t Kopje op 9 maart 2014. Dit is een wedstrijd tussen de teams met de minste tegentreffers. De defensie van Bloemendaal werd 21 keer gepasseerd, die van Rotterdam 24 keer.

Een samenvatting van dit duel is te zien in NOS Studio Sport, vanaf 18.10 u op NPO1.

Kampong – Oranje Zwart

Om de top 4 in het vizier te houden is een goed resultaat tegen koploper Oranje Zwart gewenst. Nu zit het met Kampong en wedstrijden tegen koplopers dit seizoen wel snor: de Utrechters mogen dit seizoen al voor de 5e tegen een koploper spelen. 3 keer met succes. De ploeg verloor nog wel bij Amsterdam, maar won van zowel Oranje Zwart (uit), HGC (thuis) als Amsterdam (thuis). Veel statistieken spreken in het voordeel van Kampong. Het was de laatste ploeg die OZ in 1 seizoen (reguliere competitie 2013/2014) 2 keer versloeg. Kampong won in de reguliere competitie van geen enkele tegenstander vaker dan van de Eindhovenaren (33 keer). Beide ploegen zijn – samen met Rotterdam – na de winterstop nog zonder puntverlies.

HGC – Hurley

Een mijlpaal ligt in het verschiet voor HGC’s topschutter Gonzalo Peillat. Sinds zijn entree in de Nederlandse competitie vorig seizoen, maakte de Argentijn tot dusverre 49 Hoofdklasse-doelpunten; 47 uit de strafcorner en 2 uit een strafbal. Hurley en Amsterdam waren tot nog toe zijn favoriete tegenstanders. Tegen beide opponenten trof hij 6 keer doel. Hurley kan zijn borst nat maken: het won dit seizoen slechts 1 van zijn 5 wedstrijden buiten de eigen gemeentegrenzen. Op 25 september won de ploeg met 2-4 bij SCHC in Bilthoven. HGC is nog 2 doelpunten verwijderd van zijn 2500e doelpunt in de Hoofdklasse. Alleen Amsterdam (2770) en Bloemendaal (2670) bereikten deze mijlpaal al eerder.

Amsterdam – Schaerweijde

Schaerweijde mag hoop putten uit de 1e onderlinge ontmoeting. De nummer laatst hield op 4 oktober gelijke tred met de toenmalige koploper Amsterdam: 4-4. Dat was tevens de enige keer dat ze meer dan 1 doelpunt wisten te maken dit seizoen. Schaerweijde is dan ook de minst scorende (13) ploeg in de Hoofdklasse. De Amsterdammers Pruyser (16) en Tigges (14) scoorden in hun eentje alleen al vaker dan de ploeg uit Zeist. Amsterdam leed vorig weekeinde tegen HGC met 1-6 zijn op 1 na grootste thuisnederlaag in de clubgeschiedenis (1-7 tegen Bloemendaal op 21 oktober 2005). Daarmee verloor het voor het eerst sinds november 2012 2 opeenvolgende competitiewedstrijden. Een verliesreeks van 3 beleefde de ploeg voor het laatst in maart 2011. Kan Schaerweijde voor een stunt van jewelste zorgen?

Den Bosch – SCHC

Een duel om uit de klauwen van de play-outs te blijven, de nummer 9 (Den Bosch) tegen de nummer 10 (SCHC). Het onderlinge verschil is 3 punten in het voordeel van de Brabanders. Het heenduel eindigde op 4 oktober in een 1-2 uitzege voor Den Bosch. SCHC stond 40 minuten lang met 1-0 voor, maar in de laatste 5 minuten bezorgden Julien van den Nieuwenhuijzen en Sébastien Dockier de bezoekers de winst. Stichtsche hield in zijn laatste 38 Hoofdklasse-duels de 0 niet. De laatste keer dat de ploeg dat wél deed, was tijdens de 0-1 uitzege bij Den Bosch op 29 april 2012. Minck Hermans maakte toen uit een strafcorner in de laatste minuut het winnende doelpunt.

Ziggo Sport zendt deze wedstrijd rechtstreeks uit om 14 uur.

Voordaan – Pinoké

Op 23 september 2007 boekte Voordaan tegen Pinoké zijn 1e Hoofdklasse-zege in de clubhistorie. In Amstelveen werd het 0-3 door goals van Thijs Verburg, Rik van Doesburg en Maarten Groenen. De daaropvolgende 4 ontmoetingen werden allemaal gewonnen door Pinoké, inclusief het heenduel van dit seizoen. Op 4 oktober won Pinoké met 3-0 door treffers van Philip Engelkens, Joost Rijksen en Gijs van Wagenberg. Als Voordaan tóch wint, dan zijn de play-outs voor de Amsterdammers nog lang niet uit zicht en dan mag de Groenekanse ploeg juist hopen de degradatiewedstrijden te ontlopen.

Bekijk de stand, uitslagen en laatste nieuws uit de Hoofdklasse Heren


Wat vind jij? Praat mee...