Vooruitblik Heren: Komt R’dam of Hurley dichter bij play-offs?

De eerste topper zondag in de Hoofdklasse Heren is Amsterdam – HGC. Het verschil tussen de nummers 2 en 3 van de ranglijst bedraagt slechts 1 puntje. Wie gaat er met de volle buit vandoor? Minstens even spannend is de strijd tussen directe concurrenten Rotterdam en Hurley: die ploegen staan op een gedeelde – en gehate – 5e plaats. Zijn de Rotterdammers of de Amsterdammers na zondag dichter bij een plekje in de play-offs? 

Amsterdam – HGC

Een klassieker. Op dit moment óók als je naar de ranglijst kijkt (Amsterdam staat op de 2e plaats met 30 punten, HGC bezet de 3e plek met 29 punten), maar vooral omdat dit de meest gespeelde wedstrijd in de Hoofdklasse is. Amsterdam en HGC zijn sinds de oprichting van de Heren Hoofdklasse in 1973 als enige 2 clubs in alle 43 seizoenen op het hoogste niveau actief geweest. Van de voorgaande 83 onderlinge ontmoetingen in de reguliere Hoofdklasse won Amsterdam er 44, HGC 18 en werd het 21 keer gelijk.

Het duel zal een flinke kluif worden voor HGC: Amsterdam is dit seizoen in eigen huis nog ongeslagen. Als we naar de voorgaande wedstrijden van HGC kijken ligt alles in handen van strafcornerkanon Gonzalo Peillat: de wedstrijden waarin hij dit seizoen scoorde won (9) HGC of speelde de ploeg gelijk (2). Maar scoorde hij niet, dan verloor de Wassenaarse ploeg telkens (3). Amsterdam – HGC wordt zondag uitgezonden door Ziggo Sport en NOS.

Oranje Zwart – Voordaan

OZ zag concurrenten Amsterdam en HGC vorig weekend punten morsen, en pakte zelf wel de volle buit tegen Den Bosch. Daardoor staan de Eindhovenaren nu, voor het eerst sinds begin oktober, weer bovenaan in de Hoofdklasse. Voordaan lijkt op voorhand een niet al te lastige tegenstander: de ploeg staat één-na-laatst en verloor zondag van nummer laatst Schaerweijde. Toch konden de mannen uit Groenekan het OZ in de heenwedstrijd behoorlijk moeilijk maken. Voordaan maakte 3 keer de gelijkmaker in die wedstrijd, maar had geen antwoord meer op de treffer van Jelle Galema in de voorlaatste minuut.

SCHC – Bloemendaal

20 september 1992 is een zwarte dag in de historie van SCHC: voor de ogen van het eigen publiek in Bilthoven verloor Stichtsche met 0-11 van Bloemendaal, nog altijd de grootste Hoofdklasse-nederlaag van SCHC. Zo erg werd het nooit meer, maar de statistieken wijzen nog altijd duidelijk in het voordeel van de Mussen. SCHC heeft geen overwinning geboekt in de laatste 19 Hoofdklasse-duels met Bloemendaal (15x verlies, 4x gelijkspel). Lichtpuntje is de heenwedstrijd: die eindigde in 2-2 op ’t Kopje. Kan Stichtsche Bloemendaal ook voor eigen publiek 2 punten afsnoepen? Dat zou een ander record vestigen: het lukte de ploeg namelijk nooit eerder om een heel seizoen ongeslagen te blijven tegen Bloemendaal.

Rotterdam – Hurley

Zowel Rotterdam als Hurley azen op een plekje in de play-offs in de Hoofdklasse. Beide ploegen staan op 24 punten en daarmee op een gedeelde en gehate 5e plaats op de ranglijst. Hurley verloor vorig weekend teleurstellend met 1-3 van SCHC, Rotterdam kan juist kracht putten uit de 1-2 overwinning bij HGC. Hurley’s Victor Plat zal in ieder geval goede herinneringen hebben aan de thuiswedstrijd tegen Rotterdam op 27 september: hij scoorde toen een hattrick, in het duel dat Hurley met 5-2 wist te winnen. Het belooft een bloedstollende wedstrijd te worden, waar Hockey.nl zondag verslag van zal doen.

Schaerweijde – Kampong

Schaerweijde won nog nooit een Hoofdklasse-duel met de grote broer uit de provincie. Van de 25 derby’s ging Kampong er 23 keer met de winst vandoor en werd het 2 keer gelijk. Het heenduel op 27 september werd met 3-1 een prooi voor Kampong. Constantijn Jonker scoorde toen 2 keer voor de thuisploeg. Schaerweijde is de 2e seizoenshelft echter voortvarend begonnen: afgelopen zondag won de ploeg met 0-1 uit bij directe concurrent Voordaan. De 3 punten konden echter niet voorkomen dat Schaerweijde nog altijd op de laatste plaats op de ranglijst staat. Kampong won bij terugkeer uit de winterstop van koploper Amsterdam. Het was al de 3e keer dit seizoen dat de Utrechters de lijstaanvoerder versloegen. Op 4 oktober (OZ) en 15 november (HGC) won de ploeg ook al van de toenmalige koplopers.

Pinoké – Den Bosch

Het heenduel tussen deze ploegen was bijzonder spannend en eindigde op 27 september in een 4-3 overwinning voor Den Bosch. Mocht Pinoké morgen winnen dan komt de ploeg op gelijke hoogte met de Brabantse mannen: met 14 punten op een gedeelde 8e plaats. De kans op een thuisoverwinning lijkt statistisch echter gering: Pinoké behaalde dit seizoen slechts 4 van zijn 11 punten in eigen huis, en won voor het thuispubliek alleen van Voordaan. Wat kunnen de Steekneuzen tegen Den Bosch?


Wat vind jij? Praat mee...