Vooruitblik Hoofdklasse (H): Promovendi versus playoff-ploegen

De 1e speelronde van het Hoofdklasseseizoen 2016-2017 kent direct een aantal prachtige clashes. De nummers 1, 2 en 3 van het afgelopen jaar nemen het op tegen de 3 promovendi, de Australische broers Blake en Kieran Govers treffen elkaar in de openingsronde en de 1e van 6 spannende Bosderby’s staat op het programma. Laat het seizoen maar beginnen!

Oranje-Rood – Qui Vive

Oranje-Rood is het product van een fusie tussen de Eindhovense clubs Oranje Zwart en EMHC. Het feit dat Oranje Zwart in de Hoofdklasse speelde stelt Oranje-Rood in staat hetzelfde te doen. OZ won 3 landstitels op rij, maar aan die reeks komt nu -statutair gezien-  een eind.

Na een onafgebroken verblijf van 10 seizoenen in de Overgangsklasse is Qui Vive voor het eerst in de clubhistorie gepromoveerd naar de Hoofdklasse. 4 spelers van Qui Vive maakten al eens deel uit van een Hoofdklasseselectie: Peter van Ooik (HGC), Martijn Bots (Bloemendaal), Mark Otto (hdm) en David Forsyth (Hurley). QV-aanvoerder Erik Otto zal op 33-jarige leeftijd zijn debuut maken in de Hoofdklasse.

De promotie van Qui Vive brengt het aantal Hoofdklasseclubs uit Noord-Holland op 5 en daarvan liggen er 4 (Amsterdam, Hurley, Pinoké en Qui Vive) op minder dan 10 kilometer afstand van elkaar.

Amsterdam – Tilburg

Amsterdam sloot het seizoen 2015-2016 af als nummer 1 van de reguliere competitie. Het was voor het eerst sinds 2007-2008 dat de hoofdstedelingen dit presteerden. In de finale om het landskampioenschap moesten de Amsterdammers de landstitel echter aan Oranje-Zwart laten. Amsterdam werd zelf in 2011-2012 voor het laatst landskampioen. Tilburg promoveerde vorig seizoen. Eerst werd met de andere nummer 2 uit de Overgangsklasse, Victoria, afgerekend. In de play-outs tegen Schaerweijde trokken de Tilburgers in 3 duels aan het langste eind.

Sinds de fusie in 2011 is het alweer de 2e promotie naar de Hoofdklasse voor HC Tilburg. In 2013 dwong de ploeg die ook af en hield het toen 2 seizoenen vol op het hoogste niveau.

Mirco Pruyser maakte in 2015-2016 in het reguliere seizoen 25 velddoelpunten voor Amsterdam. Hij voerde daarmee de Hoofdklasse met grote afstand aan. De nummer 2 van het klassement, Roel Bovendeert (Bloemendaal), maakte 11 velddoelpunten minder dan Pruyser.

Almere – Kampong

Het is het debuut van Almere en een hockeyploeg uit Flevoland in de Hoofdklasse. De heren van Almere begonnen ooit in de Vierde Klasse en zijn sinds de invoering van de Hoofdklasse het enige (standaard)team in de vaderlandse hockeyhistorie dat alle niveaus van Vierde Klasse tot en met Hoofdklasse doorlopen heeft.

We hebben zondag meteen nog een primeur te pakken, want de mannen van Almere en Kampong speelden nog nooit een officiële competitiewedstrijd tegen elkaar. Donderdag 1 september was Almere – Kampong al wel een affiche in de ABN AMRO Cup, toen wonnen de Utrechters met 0-1.

Kampong, winnaar van de laatste Euro Hockey League, morste in het vorig seizoen 5 punten tegen de 2 promovendi; 3 tegen Voordaan en 2 tegen SCHC. Wellicht biedt dat perspectief voor nieuwkomer Almere.

HGC – Rotterdam

Vorig seizoen won Rotterdam beide duels met HGC. Het was de 4e keer dat de Rotterdammers de Wassenaarse formatie 2 keer versloegen in dezelfde competitiejaargang. Desalniettemin haalde HGC afgelopen seizoen voor het eerst sinds 2009-2010 de play-offs om het landskampioenschap. Het eindigde daarin als 4e en greep dus overal naast.

Rotterdam miste vorig jaar voor het 2e seizoen op rij de play-offs. De havenstedelingen werden in 2012-2013, net als dit seizoen een post-olympisch jaar, nog landskampioen.

HGC moet het stellen zonder Gonzalo Peillat, de topscorer van het vorige Hoofdklasseseizoen. In het reguliere seizoen was de Argentijn 33 keer trefzeker (31 keer uit een strafcorner, 2 keer uit een strafbal). Ook bij Rotterdam is de topscorer van vorig seizoen vertrokken. Timmo Kranstauber kwam in 2015-2016 tot 15 goals in de reguliere competitie.

Bij Rotterdam is Jeroen Hertzberger al jaren een drijvende kracht. In slechts 1 van de voorgaande 10 seizoenen kwam hij qua doelpunten niet tot dubbele cijfers (8 treffers in 2011-2012).

Bloemendaal – Den Bosch

De statistieken van eerdere ontmoetingen tussen Bloemendaal en Den Bosch zijn sterk in het voordeel van de thuisploeg. Om te beginnen: Bloemendaal leed sinds het seizoen 2000-2001 geen nederlaag op de openingsspeeldag (W13-G2).

De Mussen wonnen hun laatste 8 Hoofdklasseduels met Den Bosch. Deze reeks volgt op een 3-2 thuiszege van de Brabanders op 18 maart 2012. Van zijn laatste 24 thuisduels met Den Bosch verloor Bloemendaal er slechts 2. Dat gebeurde voor het laatst op 25 maart 2007, toen Den Bosch met 1-4 won op ’t Kopje.

Bloemendaal liep vorig seizoen voor het eerst sinds 2000-2001 de play-offs mis. Met 20 eerdere deelnames blijft Bloemendaal op dit gebied wel recordhouder.

Het seizoen 2000-2001 is het laatste waarin Den Bosch de play-offs om het landskampioenschap haalde. In 3 van de laatste 6 seizoenen was Den Bosch juist veroordeeld tot play-outs, alhoewel het die nu 2 seizoenen op rij ontlopen heeft.

Bloemendaal – Den Bosch is ook het treffen tussen de Australische broers Govers. De 20-jarige Blake is nieuw bij de Mussen, de 28-jarige Kieran begint aan zijn 3e periode bij de Brabanders.

Hurley – Pinoké

Vorig seizoen eindigde Hurley op de 7e plaats. Het was voor de club de beste eindklassering in de Hoofdklasse sinds het seizoen 2001-2002. Ook toen eindigde het als beste van het rechterrijtje. Vorig jaar werd nog een clubrecord uit het seizoen 2001-2002 geëvenaard: de Hurleyanen boekten 8 winstpartijen.

Pinoké eindigde vorig seizoen, net als in het voorgaande, als 9e. Het was het 7e seizoen op rij waarin de Steekneuzen noch play-offs noch play-outs hoefden te spelen.

Hurley is de laatste 6 Hoofdklasseduels met buurman Pinoké ongeslagen (W3-G3). Deze reeks volgt op een winstserie van 6 door Pinoké op Hurley.

Pinoké won geen van zijn laatste 8 Hoofdklassederby’s in het Amsterdamse Bos (G2-V6). Winst tegen een stadgenoot vierden de Steekneuzen meest recent op 23 maart 2014: Amsterdam – Pinoké 2-4.

In de meest recente ABN AMRO Cup troffen de ploegen elkaar ook, het werd toen 1-1.

Lees ook:

 


Wat vind jij? Praat mee...