Vooruitblik Hoofdklasse Heren seizoen 2016-2017

Over precies een week, op 11 september om 14.45 uur, beginnen de 12 herenteams uit de Hoofdklasse aan het seizoen 2016-2017. Wat staat hen, en ons, op basis van het gepresenteerde programma te wachten het komende jaar? Hockey.nl zette de toppers, derby’s, familieconfrontaties en andere interessante ontmoetingen voor je op een rijtje.

Oranje-Rood

De 1e officiële competitiewedstrijd van Oranje-Rood Heren 1 is tegen algeheel Overgangsklasse-kampioen en promovendus Qui Vive. Voor de selectie vol met (jeugd-) internationals van coach Lucas Judge het ideale potje om in te komen, zo lijkt het. Pas in de 7e wedstrijd, op 23 oktober, spelen de Eindhovenaren tegen een play-offploeg van het afgelopen jaar: HGC. Vervolgens wachten de andere 2 promovendi en tot slot kruist OR de degens met Amsterdam en Kampong.

Amsterdam

Ook Amsterdam opent de competitie tegen een nieuwkomer: Tilburg komt langs in het Amsterdamse Bos. Een week later krijgen we een herhaling van de halve finale van de play-offs van het vorige seizoen voorgeschoteld: Kampong – Amsterdam. Het 4e duel van de hoofdstedelingen is tegen Rotterdam; een wedstrijd die de laatste jaren voor flink wat spektakel zorgt.

Kampong

En Kampong is de 3e ploeg uit de top 3 van vorig jaar die het seizoen 2016-2017 opent tegen een promovendus. De Utrechters spelen tegen Almere. In de 3 weken daarna ontmoet de ploeg van Alexanders Cox ook meteen de 2 andere nieuwelingen Qui Vive en Tilburg. Een vrij makkelijke seizoensopening voor de winnaar van de Euro Hockey League. Vanzelfsprekend wordt het programma daarna lastiger.

HGC

Voor HGC ligt het zwaartepunt van de competitie ook in de 2e deel van de seizoenshelften. Op 9 oktober is het weerzien van Pelle Vos met de club waar hij opgroeide: Bloemendaal. Pas op 23 oktober spelen de Gazellen tegen de 1e club uit de top 4 van vorig jaar: Oranje-Rood. In de weken die volgen zijn er ontmoetingen met Almere, Amsterdam, waarvan de Wassenaarse club spits Kenny Bain overnam, en Kampong. 

Bloemendaal

Bloemendaal mag als 1e aan de bak tegen Den Bosch, dat zich net als de Mussen flink versterkte met een aantal buitenlanders. Het programma loodst de Mussen daarna langs Pinoké, Hurley, Tilburg, HGC, Oranje-Rood en Almere om als 8e duel dé hockeyklassieker Bloemendaal – Amsterdam in petto te hebben. De return daarvan staat gepland op 9 april. 

Rotterdam

2 lastige duels wachten op Rotterdam in de openingsfase van de competities: HGC en Oranje-Rood. Een week later mogen de havenstedelingen langs in de Flevopolder bij Almere, maar vervolgens staan Amsterdam en Kampong alweer op het menu. De laatste wedstrijd in de reeks is die tegen Bloemendaal, de oude club van aanwinst Diede van Puffelen.

Hurley

Wat is er mooier dan de competitie openen met een derby? Hurley doet het, tegen Pinoké. Het programma is zo opgedeeld dat de return van die wedstrijd nog voor de winterstop plaatsvindt; op 27 november. Op 23 oktober en 2 april staan de derby’s met Amsterdam ingepland. 25 september en 5 maart staan de broederconfrontaties tussen Stijn en Wouter Jolie op de rol.

Den Bosch

Den Bosch zal meteen getest worden in de beginfase van de competities, want het treft in 6 wedstrijden direct 5 ploegen uit het linkerrijtje van vorig jaar: Bloemendaal, waar Kieran Govers’ jongere broertje Blake dit seizoen speelt; HGC; Oranje-Rood; Amsterdam en Kampong. De 2e Brabantse derby voor de Bosschenaren staat in de agenda op 6 november, tegen nieuwkomer Tilburg, waar speler Bas Scheer in de zomer naar vertrok. 

Pinoké

Pinoké nam na het vorige seizoen afscheid van Lex Hoogeveen, die bij de buren van Hurley een nieuwe club vond. In de openingswedstrijd nemen de Steekneuzen het direct op tegen hun voormalig teamgenoot. De volgende 6 duels zullen ook al niet gemakkelijk worden voor de Amsterdammers, als zij 5 van de 6 ploegen uit het linkerrijtje van vorig seizoen tegenkomen. 

Qui Vive

Vers in de Hoofdklasse en dan mag je meteen tegen de regerend landskampioen Oranje-Rood. Het overkomt Qui Vive, dat meteen in het diepe gegooid wordt. Een week later staat het treffen op het programma die de ploeg uit De Kwakel vorig jaar nog directe promotie naar de Hoofdklasse opleverde: de confrontatie met Almere. Voordat QV tegen die anderen promovendus, Tilburg, speelt op 9 oktober, moet het zicht eerst nog vastbijten in Amsterdam en Kampong.

Almere

Voor de 2e promovendus in dit rijtje, Almere, is het begin ook zeker niet makkelijk, als de planning je aan Europees clubkampioen Kampong koppelt. 20 november en 7 mei, de laatste dag van de competitie, worden mooie dagen voor de familie Verga. Dan speelt Almere met coach Alex en zoon Manuel tegen broer Valentin bij Amsterdam. Vooralsnog is afwachten wat de vorm van Manuel Verga dan is. Momenteel is hij geblesseerd ten gevolge van een scheurtje in zijn hamstring. Voor het herstel hiervan staat 4-6 weken.

Tilburg

Tilburg mag het spits afbijten tegen runner-up van de Hoodfklasse en de EHL van het afgelopen jaar Amsterdam. Op 9 oktober gaan de Brabanders langs bij Qui Vive, een wedstrijd die een jaar geleden nog een duel in de Overgangsklasse was. Het duurt tot 30 oktober, de 7e wedstrijd, voordat de Tilburgers een tegenstander treffen die eveneens uit Brabant komt, Oranje-Rood.

Bosderby’s:

Zondag 11 september: Hurley – Pinoké
Zondag 16 oktober: Pinoké – Amsterdam
Zondag 23 oktober: Amsterdam – Hurley
Zondag 27 november: Pinoké – Hurley
Zondag 26 maart: Pinoké – Amsterdam
Zondag 2 april: Hurley – Amsterdam

Brabantse derby’s

Zondag 25 september: Oranje-Rood – Den Bosch
Zondag 30 oktober: Tilburg – Oranje-Rood
Zondag 6 november: Den Bosch – Tilburg
Zondag 5 maart: Den Bosch – Oranje-Rood
Zondag 9 april: Oranje-Rood – Tilburg
Zondag 23 april: Tilburg – Den Bosch

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...