Vooruitblik & voorspelling HK (H): Klassiekers, derby’s en clashes

De hoogtepunten van de heenronde beloven veel goeds voor speelronde 15 van de Hoofdklasse Heren. De klassieker Rotterdam – Amsterdam is natuurlijk een prachtig affiche. Maar wat te denken van de clash der promovendi tussen SCHC – hdm? Of de Brabantse derby tussen Den Bosch en Oranje-Rood? 

Bekijk hier de hoogtepunten uit de heenronde.

Kampong – Pinoké

Kampong heeft zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels met Pinoké allemaal gewonnen en deed dat met een gecombineerd doelsaldo van 51-10. De laatste nederlaag tegen de Steekneuzen dateert van 6 november 2011, toen Pinoké in Utrecht met 0-2 te sterk was.

Eerder dit seizoen won Kampong uit bij Pinoké met 2-5. Op 24 september 2017 zette Joost van de Vijfeijken de thuisploeg na zeven minuten nog wel op voorsprong, maar Martijn Havenga (2), Bjorn Kellerman (2) en Robbert Kemperman gaven daarna Kampong alsnog een ruime marge (1-5). Jannis van Hattum zette in de slotminuut de 2-5 eindstand op het scorebord.

Koploper Kampong is net als achtervolger Bloemendaal dit seizoen in de Hoofdklasse nog ongeslagen. Twee keer eerder bleef Kampong zo lang ongeslagen vanaf het start van het seizoen, voor het laatst in 1983/1984 toen de Utrechters hun eerste nederlaag leden in wedstrijd zestien (3-1 bij Klein Zwitserland). De laatste keer dat Kampong een heel seizoen in de Hoofdklasse thuis ongeslagen bleef, was in 1983/1984.

Kampong heeft 36 punten uit veertien speelronden. Dat zijn er elf meer dan na veertien wedstrijden vorig seizoen (25), een jaargang die Kampong uiteindelijk afsloot met zijn eerste landstitel sinds 1985. De blauwhemden maakten dit Hoofdklasse-seizoen in zeven thuisduels 20 goals tegenover 36 treffers in zeven uitwedstrijden.

Pinoké won slechts één van zijn laatste zeven uitduels in de Hoofdklasse. In deze reeks werd alleen op 1 oktober 2017 op bezoek bij hdm de volle buit gepakt (1-4). Thijn Knetemann is dit seizoen met Marlon Landbrug gedeeld topscorer van Pinoké in de Hoofdklasse. Knetemann maakte al zijn vijf competitiegoals buitenshuis. Pinoké, dat donderdag ten koste van Ede de halve finale van de Gold Cup bereikte, treedt in ieder geval aan zonder Wouter Brasem na de breuk tussen club en ex-aanvoerder deze week.

Constantijn Jonker was in elk van de laatste vijf wedstrijden van Kampong trefzeker en was in deze vijf duels goed voor in totaal tien doelpunten. In de eerste negen speelronden was Jonker, mede door blessureleed, tot slechts één treffer gekomen.

 • Kampong - Pinoké (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Arbiters: Christian Vonhögen & Pieter Hembrecht

HGC – Bloemendaal

HGC won slechts één van zijn laatste 29 Hoofdklasse-duels met Bloemendaal (thuis en uit). In deze reeks (2003-2017) pakte de ploeg alleen op 18 oktober 2015 de volle buit: 1-3 uitzege.

Thuis wacht HGC inmiddels al bijna 15 jaar op een overwinning op Bloemendaal in de Hoofdklasse. De laatste thuiszege dateert van 11 mei 2003, toen HGC op de slotdag van het reguliere seizoen met 5-4 zegevierde en zich zodoende plaatste voor de play-offs. 

Eerder dit seizoen won Bloemendaal thuis al met 7-2 van HGC. Op 24 september 2017 waren Florian Fuchs (2), Thierry Brinkman, Glenn Schuurman, Roel Bovendeert, Floris Wortelboer en Tim Swaen op ’t Kopje trefzeker voor de thuisploeg.

Bloemendaal is dit seizoen, net als koploper Kampong, nog ongeslagen in de Hoofdklasse. Het is pas het tweede Hoofdklasse-seizoen waarin Bloemendaal na dertien wedstrijden nog ongeslagen is. In 2006/2007 bleef de ploeg dat in zijn eerste zeventien wedstrijden. Met vorig (regulier) seizoen meegerekend, is Bloemendaal nu vijftien Hoofdklasse-duels op rij ongeslagen, sinds de 1-3 thuisnederlaag tegen Kampong op 23 april 2017.

HGC kreeg in zijn laatste twee Hoofdklasse-duels voor de winterstop geen enkele goal tegen. De laatste keer dat de ploeg drie wedstrijden op rij het doel schoon hield, was tussen december 1992 en maart 1993 (5 op rij).

Tristan Algera is dit seizoen clubtopscorer van HGC in de Hoofdklasse met elf goals. Algera maakte al zijn elf doelpunten uit een strafcorner. Geen speler scoorde sinds de start van vorig seizoen meer strafcornergoals in de Hoofdklasse (regulier seizoen) dan Algera (30). Justin Reid-Ross (Amsterdam) volgt in deze periode met 27 doelpunten uit een strafcorner.

Florian Fuchs maakte dit seizoen in de Hoofdklasse vier goals uit een strafbal. De laatste speler met meer goals via een strafbal in een Hoofdklasse-seizoen was Martijn Havenga (5, Kampong) in 2014/2015. Fuchs was in al zijn drie voorgaande Hoofdklasse-duels met HGC telkens minimaal één keer trefzeker (4 goals totaal).

Arbiters: Thijs REtra & Maurits van den Wall Bake

 • HGC - Bloemendaal (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Almere – Tilburg

Almere verloor al zijn voorgaande drie Hoofdklasse-duels met Tilburg. Vorig seizoen eindigde de eerste Hoofdklasse-ontmoeting ooit tussen deze twee ploegen in Almere in een 1-4 overwinning voor de Tilburgers (13 november 2016). Op 30 april 2017 won Tilburg thuis met 3-2 van Almere. De formatie van Jeroen Delmee en Dennis Dijkshoorn speelde zich daarmee op de voorlaatste speeldag van het reguliere seizoen definitief veilig.

De ontmoeting in Tilburg eerder dit seizoen resulteerde in een 2-1 zege op voor de thuisploeg. Sander Visser zette Tilburg op voorsprong, waarna Deegan Huisman de stand weer gelijk trok. Michiel de Leeuw bracht Tilburg een minuut later vanuit een strafcorner alsnog de overwinning.

Almere won vlak voor de winterstop thuis met 4-2 van Pinoké en pakte daarmee de eerste punten van dit Hoofdklasse-seizoen in eigen huis. Nog niet eerder won Almere opeenvolgende thuisduels in de Hoofdklasse. 

Stijn Jolie maakte in deze 4-2 thuiszege op Pinoké alle vier de goals, allemaal vanuit een strafcorner. Jolie werd daarmee de eerste speler ooit met meer dan twee goals namens Almere in een Hoofdklasse-duel. Geen speler maakte dit seizoen in de Hoofdklasse zoveel goals uit een strafcorner als Jolie. Met 12 strafcornergoals heeft Jolie zijn totaal van vorig seizoen namens Hurley al geëvenaard.

Jolie maakte dit seizoen al net zoveel goals in de Hoofdklasse voor Almere als clubtopscorer Terrance Pieters in héél vorig seizoen.

Arbiters: Frank Heijster & Karen Dollé

 • Almere - Tilburg (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Amsterdam

Rotterdam won eerder dit seizoen in het Wagener Stadion met 2-3 van Amsterdam. Twee keer eerder lukte het Rotterdam om in een seizoen beide Hoofdklasse-duels met Amsterdam te winnen: 2011/2012 en 2008/2009.

Amsterdam greep in 2012 voor het laatst de landstitel. In de finale van de play-offs werd Rotterdam destijds over twee duels verslagen. Rotterdam en Amsterdam troffen elkaar afgelopen seizoen in de halve finale van de play-offs. Amsterdam, op doelsaldo nummer twee in de reguliere competitie, verloor daarin in drie duels van de nummer drie, Rotterdam.

Rotterdam won dertien van zijn laatste vijftien thuisduels in de Hoofdklasse. In deze reeks verspeelde de ploeg alleen op 1 oktober 2017 tegen Den Bosch (1-2) en op 19 november 2017 tegen Bloemendaal (1-1) thuis punten.

Amsterdam verloor vlak voor de winterstop thuis met 4-5 van Oranje-Rood. De laatste keer dat de ploeg opeenvolgende Hoofdklasse-duels verloor, was in februari-maart 2016.

Mirco Pruyser is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met zestien doelpunten. Vorig seizoen eindigde Pruyser met 20 goals op plek drie van de topscorerslijst achter teamgenoot Justin Reid-Ross (23) en Rotterdammer Jeroen Hertzberger (28). In totaal veertien van de zestien goals van Pruyser waren velddoelpunten. Alleen Constantijn Jonker (elf voor Kampong) maakte dit seizoen ook meer dan tien veldgoals.

Reid-Ross is één doelpunt verwijderd van zijn 150ste doelpunt in de Hoofdklasse (reguliere competitie). Hij maakte zijn 149 doelpunten voor Pinoké (70) en Amsterdam (79). Reid-Ross is reeds de meest scorende buitenlander in de Hoofdklasse-historie.

Hertzberger maakte in de reguliere competitie 211 Hoofdklasse-doelpunten en deelt daarmee de tiende plaats aller tijden met Roderik Bouwman. Op de negende plaats staat de eveneens nog actieve Mink van der Weerden met 220 goals. Hertzberger was dit seizoen in vijf van de zes thuisduels van Rotterdam in de Hoofdklasse trefzeker (negen goals totaal). Alleen op 3 november 2017 tegen hdm kwam Hertzberger thuis niet tot scoren.

Arbiters: Michiel Otten & Maarten Boxma

 • Rotterdam - Amsterdam (H)

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Oranje-Rood

Den Bosch en Oranje-Rood ontmoeten elkaar voor de vierde keer in de Hoofdklasse sinds OR is ontstaan als fusieclub. Eerder dit seizoen won Oranje-Rood de Brabantse derby thuis met 3-1 en ook vorig seizoen was OR in Den Bosch de sterkste (3-4). Alleen op 25 september 2016, de eerste ontmoeting ooit tussen deze twee teams, zegevierde Den Bosch. Het werd destijds in Eindhoven 0-3.

Deze 0-3 overwinning is de enige Hoofdklasse-zege van Den Bosch in de laatste 21 wedstrijden met Oranje-Rood én voorganger Oranje-Zwart. Tien van de laatste elf confrontaties werden door Den Bosch zelfs verloren.

Oranje-Rood verloor slechts één van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels, op 29 oktober 2017 met 3-2 op bezoek bij Bloemendaal.

Alleen Mirco Pruyser (zestien goals voor Amsterdam) was dit seizoen in de Hoofdklasse vaker trefzeker dan Mink van der Weerden (vijftien keer). Van der Weerden, die vorige week na een enkelblessure zijn rentree maakte, scoorde dit seizoen in de Hoofdklasse elf van de 20 uitdoelpunten van Oranje-Rood. 

Van der Weerden staat inmiddels op 220 Hoofdklasse-goals (regulier seizoen) en heeft nog één doelpunt nodig om Taco van den Honert (221) op plek acht van de eeuwige topscorerslijst te evenaren.

Arbiters: Coen van Bunge & Fanneke Alkemade

 • Den Bosch - Oranje-Rood (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens

Hdm – SCHC

SCHC won vijf van zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met hdm, inclusief elk van de laatste vier. Alleen op 19 november 2000 voorkwam hdm in deze reeks een competitienederlaag tegen de Stichtsche (3-0 thuiszege).

De ontmoeting in Bilthoven resulteerde eerder dit seizoen in een 4-3 overwinning voor SCHC. Vlak voor tijd waren de teams nog in evenwicht (3-3), maar een veldgoal van Bram Weers in de laatste minuut bezorgde SCHC alsnog de volle buit.

Hekkensluiter hdm verloor dit seizoen dertien van zijn veertien duels in de Hoofdklasse. Alleen op 22 september 2017 werd thuis tegen Oranje-Rood een nederlaag voorkomen (4-4). Inmiddels wacht hdm alweer elf competitieduels op minimaal een punt.

Hdm kwam in zijn laatste drie Hoofdklasse-duels zelfs geen enkele keer tot scoren. Slechts één keer noteerde hdm een reeks van vier opeenvolgende Hoofdklasse-duels zonder treffer: in oktober-november 1985, inclusief een 0-1 nederlaag tegen SCHC.

Zelf kreeg hdm dit seizoen al 60 goals in de Hoofdklasse om de oren. In slechts drie van de voorgaande 23 seizoenen waarin hdm in de Hoofdklasse acteerde, kreeg de ploeg meer treffers tegen: 83 in 2010/2011 (degradatie), 79 in 2001/2002 (degradatie) en 69 in 1979/1980 (handhaving).

SCHC won op 8 oktober 2017 voor het laatst een uitduel in de Hoofdklasse (0-1 bij Pinoké). Stichtsche scoorde in zijn laatste twee uitduels zelfs geen enkele keer.

Op 5 november 2017 was hdm voor het laatst trefzeker in de Hoofdklasse. Kieran Dartée scoorde destijds vanuit een corner tegen Almere (3-5 nederlaag). Thomas Vis (vijf) en Bram Weers (twee) waren samen verantwoordelijk voorde laatste zeven goals van SCHC in de Hoofdklasse.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Barry Plaisant van der Wal

 • Hdm - SCHC (H)?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – SCHC (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...