Vooruitblik & voorspelling HK (H): Wie wint de klassieker?

Dit weekend wacht de absolute topper bij de Hoofdklasse Heren tussen Amsterdam en Bloemendaal. Beide ploegen zijn zo goed als zeker van de play-offs, maar toch kan deze wedstrijd de strijd om de koppositie een stuk spannender maken. Onderin hopen Qui Vive, Hurley, Tilburg en Almere belangrijke punten binnen te halen in de strijd tegen degradatie.

Amsterdam – Bloemendaal

Koploper Bloemendaal plaatste zich afgelopen weekend definitief voor de play-offs na de overwinning tegen Almere (5-2), terwijl aankomende tegenstander Amsterdam ondanks de ruime overwinning tegen Hurley (7-3) nog even moet wachten op dat ticket. Bij winst plaatst de nummer twee van de Hoofdklasse zich alsnog voor de play-offs. Het verschil tussen de twee ploegen op de ranglijst is enkel drie punten, maar de kans is heel klein dat Amsterdam daadwerkelijk de koppositie in de Hoofdklasse dit weekend al overneemt. De thuisploeg moet namelijk met zeven doelpunten verschil winnen om de koppositie te veroveren van Bloemendaal.

Voor de veertigste keer treffen de huidige nummer één en twee van de Hoofdklasse Heren elkaar in Amsterdam voor de topper, waarbij Bloemendaal in het verleden zeventien keer wist te winnen tegen zestien keer van Amsterdam.  De ploeg van trainer Dirk Loots is daarnaast al acht competitiewedstrijden op rij ongeslagen en heeft met strafcornerspecialist Justin Reid-Ross een man in vorm. Zo scoorde hij afgelopen weekend een hattrick. Bloemendaal daarentegen verloor om zondag van concurrent Oranje-Rood (5-4). Twee jaar geleden verloor de ploeg van trainer Michel van den Heuvel voor het laatst twee achtereenvolgende competitieduels.

Naar verwachting krijgen wij een waardige hockeytopper voorgeschoteld. Gezien de vorm van Amsterdam lijken zij de favoriet voor de winst. Een groot aantal doelpunten is bijna gegarandeerd.

Arbiters: Frank Heijster en Roel van Eert

 • Wie wint Amsterdam - Bloemendaal (H)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Almere – HGC

Voor het eerst in de historie gaat nummer zeven HGC op bezoek bij Almere, die afgelopen thuiswedstrijd overtuigend wist te winnen van concurrent Hurley (4-1). Daarbij is een trend te zien dat de Almeerse ploeg negen van zijn tien punten pakte tegen ploegen die momenteel in het rechterrijtje staan. HGC wist afgelopen weekend een punt over te houden aan het duel tegen Oranje-Rood, maar maakt inmiddels geen kans meer op de play-offs. Voor de ploeg van Jan Jorn van ’t Land is het een kwestie van zonder kleurscheuren het seizoen afmaken.

De thuisploeg zit nog volop in de strijd om lijfsbehoud in de Hoofdklasse en hoopt deze zondag ook weer te profiteren van talentvolle jonkies zoals Jonas de Geus en topscorer Terrance Pieters. De selectieleden jonger dan 21 jaar zijn namelijk verantwoordelijk voor ruim drie kwart van de Almeerse doelpuntenproductie dit seizoen. Bij de uitspelende ploeg leunt men op de scoringsdrift van Tristan Algera, die dit seizoen al zestien keer het net wist te vinden. Enkel Justin Reid-Ross van Amsterdam scoorde vaker uit een strafcorner (18 keer).

HGC maakt geen kans meer op play-offs, terwijl Almere nog volop in de strijd om lijfsbehoud zit. Desondanks zouden de bezoekers geen moeite moeten hebben met Almere. Een kleine overwinning voor de club uit Wassenaar dus.

Arbiters: Claire Druijts en Jasper Nagtzaam

 • Wie wint Almere - HGC (H?)

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Qui Vive – Pinoké

Op jacht naar de eerste thuisoverwinning op eigen veld treft Qui Vive op zondag Pinoké, de huidige nummer acht van de Hoofdklasse. Eerder dit seizoen had de Amsterdamse ploeg in eigen huis geen kind aan de promovendus (4-2), dankzij doelpunten van Gijs van Wagenberg, Joost van de Vijfeijken (twee maal) en Dennis Warmerdam.

De ploeg uit De Kwakel heeft een heel slechte thuisreeks achter de rug: de club verloor dit seizoen thuis zes maal en speelde drie keer gelijk. Pinoké is juist bezig aan een sterke reeks buitenshuis: in de laatste vier uitwedstrijden verloor de Amsterdamse ploeg één keer (6-1 tegen buurman Amsterdam). Vooral de verdediging van Pinoké is goed op dreef. Enkel topploegen Bloemendaal en Rotterdam (beide 11) incasseerden na de winterstop minder treffers dan de Amsterdammers (12).

Het is alles of niets voor Qui Vive, maar kijkend naar de huidige reeks van beide ploegen is de kans klein dat de nummer laatst van de Hoofdklasse gaat stunten. Het zou een simpel klusje moeten zijn voor Pinoké.

Arbiters: Shane O’Donnell en Paul v/d Assum

 • Wie wint Qui Vive - Pinoké (H)?

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Qui Vive – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Kampong – Hurley

Kampong kijkt met veel zelfvertrouwen uit naar het duel tegen laagvlieger Hurley. De Utrechters tankten afgelopen weekend wat vertrouwen door Pinoké met 1-4 te kloppen. Momenteel staat de ploeg van Alexander Cox net buiten de plaatsen voor de play-offs, maar staat op één punt van nummer vier Oranje-Rood. Voor Hurley verloopt het seizoen zeer teleurstellend: de Amstelveense club won dit seizoen pas één keer (4-3 tegen Tilburg in februari) en verloor de afgelopen vijf wedstrijden in de competitie. In het seizoen 2003/2004 wist de ploeg helemaal niet te winnen in de competitie, met degradatie als gevolg.

De thuisspelende ploeg won daarnaast zijn laatste vier thuisduels, waarbij koploper Bloemendaal voor het laatst punten uit Utrecht mee wist te nemen. Voor de laatste overwinning van Hurley bij Kampong moeten wij terug naar het jaar 2011 (3-6). Bij de bezoekers moet Stijn Jolie het verschil maken: de strafcornerspecialist scoorde twaalf van de laatste zestien doelpunten van Hurley. Hij is dan ook topscorer van de ploeg.

Hurley doet het dit seizoen goed tegen de topploegen in de Hoofdklasse. Het verschil in kwaliteit tussen de ploegen is momenteel echter te groot. Er zal een einde komen aan de slechte reeks van Hurley, maar dat zal waarschijnlijk niet tegen de Utrechters zijn.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake en Arthur Pols

 • Wie wint Kampong - Hurley (H)?

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Hurley (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Den Bosch

Rotterdam treft in de strijd om een play-offticket met Den Bosch een lastige tegenstander. Eerder dit seizoen wonnen de Brabanders immers met 4-1 door doelpunten van Bram van Groesen, Dylan Wotherspoon (2) en Austin Smith. Voor de ploeg van trainer Eric Verboom is het ruim tien jaar geleden dat zij voor het laatst twee keer wisten te winnen van de Rotterdammers. De ogen van het grote publiek zullen vooral gericht zijn op topscorer Jeroen Hertzberger.

Op dit moment staat de routinier op 24 competitiedoelpunten dit seizoen. Toch voelt hij de hete adem van Amsterdam-speler Justin Reid-Ross (20 doelpunten) in zijn nek. Hertzberger staat wel op het punt om zijn beste seizoenstotaal van 26 doelpunten te overtreffen van het seizoen 2012/2013. Toentertijd werd hij topscorer van de Hoofdklasse. Zijn ploeg is daarnaast bezig aan een goede reeks in eigen huis: al zeven duels achter elkaar wist de Rotterdamse ploeg te winnen. Een flinke kluif dus voor Den Bosch, dat door de winst tegen Qui Vive (5-0) weer terug in het linkerrijtje te vinden is.

Jeroen Hertzberger zal erop gebrand zijn om zijn koppositie in de topscorerslijst te verstevigen. Aan de hand van hem zullen de Rotterdammers, hetzij met een kleine marge, winnen van het stugge Den Bosch.

Arbiters: Jonas van ’t Hek en Bo Verwer

 • Wie wint Rotterdam - Den Bosch (H)?

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Tilburg

Opvallend statistiek in aanloop naar het duel tussen Oranje-Rood en Tilburg: de Eindhovense ploeg leed dit seizoen al drie thuisnederlagen, evenveel als voorganger Oranje-Zwart in de afgelopen vier Hoofdklasse-seizoenen. Met Tilburg komt echter een ploeg in mindere vorm op bezoek. Zo wist de ploeg van Jeroen Delmee in de afgelopen acht duels eenmaal te winnen (2-1 winst tegen HGC).

Begin dit seizoen won de huidige nummer vier van de Hoofdklasse gemakkelijk met 1-3 in Tilburg. Benjamin Stanzl, Mink van der Weerden en Milan van Baal zorgden toen voor de doelpunten voor de uitploeg. De terugwedstrijd kan voor Van der Weerden een historisch duel worden, mits hij vier maal tot scoren komt. Dan komt zijn naam in de top-10 topscorers aller tijden in de Hoofdklasse te komen. Momenteel staat hij op 201 competitiedoelpunten.

Kijkend naar de statistieken zullen supporters hun geld inzetten op de Eindhovenaren. Tilburg moet door de slechte reeks vrezen voor degradatie, terwijl Oranje-Rood in degelijke vorm op weg is naar de play-offs.

Arbiters: Christian Vonhögen en Coen van Bunge

 • Wie wint Oranje-Rood - Tilburg?

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...